Můj rozhovor pro časopis Týden

28.02.2013
Můj rozhovor pro časopis Týden

Václav Klaus měl málo informací. Miloš Zeman snad Věcem veřejným pomůže proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). A všichni, kdo šíří zvěsti o podivném chodu a financování VV, jsou lháři - říká v rozhovoru pro TÝDEN konečně ofi ciální předseda strany VÍT BÁRTA

- O nahrávání a rušení rozhovorů ve vašem domě se povídají divoké historky. Bude tu vůbec fungovat diktafon? 

Zcela jednoznačně. Nejlepší je, že všechny důkazy tohoto typu přinášeli oponenti. Kristýna Kočí sama sebe nahrála při rozhovoru s Kamilem Jankovským o tom, že má velkou nabídku od ministra financí Miroslava Kalouska. Záznam pořídila tady u tohoto stolu. Žádné geniální technologie tu nefungují. 

- Abychom to shrnuli, teď už je ve Věcech veřejných s nahráváním konec? 

Jde o mediální zkratku, že Bárta každého sledoval. Realita je ale taková, že si Bártu nahrávali a Bárta v politice v životě nikoho nenahrál. Při žádném vyšetřování kriminalisté nenašli nikoho, koho bych najal, aby sledoval politiky. Jde pouze o zlá nařčení. 

- Věci veřejné mají podporu jednoho procenta voličů. Nebojíte se, že jste na dlouhou dobu zdiskreditovali jak sebe, tak všechny nové strany, které by chtěly uspět ve volbách? 

Je obrovskou tragédií, že Věci veřejné přišly s naivní strategií: na ministerstvu dopravy zavřít penězovody do stranických pokladen a na druhé straně odšpuntovat boj s korupcí tím, že jsme jmenovali nezávislého policejního prezidenta Petra Lessyho. Občané jsou chytří a už vědí, že všechny útoky Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí jsou jednoznačné lži. Úpadek preferencí je spojen s nenaplněným očekáváním, které jsme voličům dali. Druhé selhání je, že jsme do politiky přivedli lidi, o nichž jsme po zkušenosti s působením na Praze 1 mylně předpokládali, že dokážou čelit i korupčním nástrahám velké politiky. 

- Stal jste se předsedou VV. Máte geniální plán, jak negativní obraz strany změnit? 

Teď se musíme snažit přivést do politiky nezávislé lidi a lokální iniciativy. Do boje proti dinosaurům musíme zatáhnout mnohem širší lidské síly než pouze členy Věcí veřejných. 

- Například senátora Tomia Okamuru nebo zástupce Holešovské výzvy, kteří se konference VV účastnili? 

Stranu musíme budovat nikoli od koruny, kterou představuje parlament, ale od základů. V pondělí jsem byl v Mariánských Lázních za panem Tomášem Stránským, který na záchranu tamní nemocnice zorganizoval největší demonstraci od roku 1989. Zítra (ve čtvrtek 21. 2., pozn. red.) se chystám na zastupitelstvo Plzně, kde se snažím bojovat proti lumpárnám pana kmotra Romana Jurečka z ODS. Ve sněmovně bojujme za levnější potraviny, ale politiku si musíme odpracovat od kořenů. 

- Proč jste si zasedl zrovna na západní Čechy a Plzeň, proč ne třeba na Brno? 

Moje celá zkušenost s odchodem z ministerstva dopravy je bohužel spojena s příběhem kmotra Jurečka, pana exministra Jiřího Pospíšila a pana Škárky. Málokteré krajské kmotrologii jsem věnoval v souvislosti s očištěním svého jména tolik času jako té plzeňské. Snažím se být plzeňským poslancem a otevřel jsem tam politickou kavárnu. Snažím se městu pomáhat. 

- Po zvolení šéfem VV jste oznámil změnu politiky, například tažení za levnější potraviny. Chcete dát obchodním řetězcům možnost, aby více tlačily na cenu. Nenapácháte tím více zla než užitku? 

To téma je hodně složité a dá se zkratkovitě dehonestovat. V zemi roste nezaměstnanost a lidem se daří stále hůře. Z druhé strany volají levicové strany po vyšších sociálních dávkách, což by vedlo k dalšímu zadlužování s ještě horšími následky, než je současný stav. My hledáme řešení, díky němuž by se nezvyšovaly daně a zároveň by se snížily náklady na život lidí. Levnější potraviny mohou být na úkor menších zisků Agrofertu pana Andreje Babiše, Plzeňského Prazdroje nebo společnosti Nestlé. 

- Jak toho docílíte? 

V roce 2009 prosadila sociální demokracie zákon o významné tržní síle, který podstatně omezil možnost hypermarketů tlačit na výrobce potravin. Nepředpokládám, že obchodníci jsou nějaká zlatíčka. Jde o to, že v západní Evropě se zákon o významné tržní síle nedotýká celého trhu, chrání malé a střední výrobce, zatímco u nás chrání úplně všechny. Například dva největší pivovary u nás drží šedesát procent trhu a diktují ceny piva v České republice, zatímco v Německu se basa Prazdroje prodává až o čtyřicet procent levněji. My chceme zákonem o významné tržní síle chránit pouze malé a střední podnikatele. 

- Mohou výrobci potravin jít s cenou ještě dolů, když se třeba výkupní cena mléka pohybuje kolem sedmi korun za litr a cenu komodit ovlivňuje především globální trh? 

Typický je příklad pečiva. Jeho cena vzrostla dvojnásobně více než cena pšenice. Cena suroviny neroste zdaleka tak rychle jako cena rohlíků. Zároveň s vyjmutím velkých podniků z působnosti zákona o významné tržní síle se musíme starat o to, aby se výrobky malých a středních podniků dostaly do hypermarketů. Z hypermarketů v cizině známe koutky lokálních prodejců. Takový postup neovlivní cenu, ale kvalitu potravin. 

- Výdaje za jídlo nepředstavují v rozpočtech domácností tak velkou položku jako platby za energie a vodu. Proč jste se nezaměřil tímto směrem? 

Pracujeme i na zlevnění tepla. Problém je ten, že teplárny fungují v zásadě monopolně. Řada bytových družstev a vlastníků nemovitostí se chce odpojit od tepláren a instalovat si vlastní, většinou plynový kotel doplněný solárními panely. Ty investice se vrátí do šesti let a v budoucnu představují až padesátiprocentní slevu za teplo. Zájem by byl, ale radnice znemožňují občanům se od tepláren odpojovat, třeba pod různými záminkami neposkytnou stavební povolení pro plynovou přípojku. Teplárny jsou určitý typ oligopolu a také proti němu chceme bojovat. Chystáme ve sněmovně seminář za účasti ekologických organizací. 

- Nepřipadá vám, že najednou mluvíte jako ultralevicový politik? 

Tyto recepty jsou ryze liberální. Omezení regulace a zvýšení konkurence jsou klasické pravicové strategie. 

- Není to spíše tak, že jste už zavrhl pravici a snažíte se urvat levicové voliče? 

Vy jste mě asi neposlouchal. Strategie, kterými to činíme, jsou zcela pravicového rázu. Věci veřejné ale odmítají pravolevé vidění světa. Hledáme svou cestu. 

- O vaší snaze zlevnit potraviny Václav Klaus prohlásil, že jde o nápad jako od komunistického prezidenta Husáka. Myslíte, že vás nepochopil? 

Pan prezident řekl, že mu pípla SMS. V ní stálo, že se Bárta stal předsedou VV a chce bojovat za levné potraviny. Šlo o jednoduchou zprávu, v níž se nepopisoval nástroj, jak toho chceme dosáhnout. Náš nástroj je podle mě naprosto v souladu s životní filozofi í Václava Klause. Skoro bych řekl, že neznám většího liberálního politika a ekonoma, než je Václav Klaus. 

- V jedné z nahrávek jste dříve hovořil o tom, že Václava Klause "umíte". Vaše souznění s ním nenarušila ani amnestie a jeho vystoupení z posledních týdnů? 

S panem prezidentem jsem neměl možnost hovořit po řadu měsíců. 

- Takže souzníte i na dálku? 

Díky společnému úsilí Václava Klause a Věcí veřejných dnes nemáme jedenadvacetiprocentní DPH. Té lumpárně jsme zabránili. 

- A co soudíte o Klausově loučení s funkcí? Z prezidenta se v poslední době stal terč. Nenajde podporu u vás? 

Václav Klaus zabránil tomu, abychom dnes měli euro, zabránil zvýšení DPH, a tím pro Českou republiku učinil mnoho. Jeho opatrný přístup k EU upozorňující na bující socialismus a na ohrožení pro Českou republiku, která z toho vyplývají, představují něco, co by ve veřejném prostoru mělo zaznívat i nadále. 

- Mění se pro vás něco s nástupem Miloše Zemana na Hrad? 

Jsem velmi rád, že moje žena našla v nastupujícím panu prezidentovi podporu proti Miroslavu Kalouskovi v tématu snížení sázek na videoloterijních terminálech. Ústavní soud rozhodl, že tyto privilegované terminály jsou totéž co klasické hospodské automaty. Ombudsman upozornil vládu, že se mají snížit sázky i výhry. Vláda dosud nic z toho nerespektuje. Když se prezident Zeman rozhodl podpořit téma mé ženy a zároveň se rozhodl chodit na vládu, snad se našla síla, která donutí Kalouska zastavit lidské tragédie spojené s gamblerstvím. 

- Postavil jste se do čela strany, která rozhodně není na vzestupu. Kde k tomu berete motivaci? Proč jste to raději nezabalil? 

Je to výzva, ale skoro bych řekl, že jde i o povinnost. Byl jsem ve Věcech veřejných, když selhaly a nechaly se koupit kmotry. Daleko dříve jsme měli odejít z koalice a shodit tu zločinnou vládu. Jediná cesta je bojovat dál a ukázat, že jsme to mysleli dobře. 

- Stále mluvíte o kmotrech, ale nedávno vyšel v MF Dnes rozhovor s "politickým podnikatelem" Romanem Janouškem, který se k vaší straně hlásí jako ke svému projektu. Nejsou pro vás někteří kmotři přijatelní, zatímco jiní ne? 

MF Dnes tyto teze šíří už někdy od roku 2009. 

- Tehdy to byly jen "pražské pověsti", zatímco teď je Janoušek potvrdil. 

Nikdy se ale nedoložily. Chtěl jsem, aby noviny jasně napsaly, že jsem panu Janouškovi zakázal vstup na ministerstvo dopravy a jasně jsem řekl, že tam kmotři nesmějí. Doufal jsem, že usilovnou prací na ministerstvu a dalším zlevňováním dopravních staveb tato nálepka zmizí. Nezmizela. Dále ji podporoval poslanec Jaroslav Škárka, kterého soudce Jan Šott označil za nedůvěryhodného. Ve zdůvodnění se vysloveně píše, že měl cíl poškodit mne a Věci veřejné. Jsem z toho smutný. Já jsem si od státu nevzal ani korunu, a přesto mám zničenou pověst. Kdyby média alespoň trochu vyvažovala a zmínila, že celý plat poslance dávám na charitu, nebo napsala o rekonstruovaném dětském oddělení nemocnice, všechno by bylo jinak. 

- Proč by ale Janoušek mluvil o tom, že VV jsou jeho projekt a ještě o pár fackách Radku Johnovi za to, že ho zklamal? 

Radka jsem se ptal, jestli někdy dostal facku od Janouška, a odpověděl mi, že by Janoušek musel mít ruku dlouhou dva kilometry. Dokážete si představit, že by ministr vnitra a předseda parlamentní strany dostal facku od nějakého kmotra? Proč se to vynořilo až po několika letech? Ještě připomínám, že v tom článku se píše o tom, že byl pan Janoušek společensky unaven. Ocenil bych vedle jeho výroku i nějaký důkaz. 

- Jste stále bohatý muž, jak jste o sobě tvrdil, než jste přišel do sněmovny? 

Jsem zajištěný muž, který není závislý na příjmech z Poslanecké sněmovny. V roce 2010 jsem odcházel z ABL s tím, že jsem v té společnosti pracoval dvacet let. Teď jsem zjistil, že jsou lepší a dravější lidé a že už firmu začínám tížit. Rozhodoval jsem se, jestli začnu pracovat v nadaci Heleny Houdové, nebo se pustím do politiky. Měl jsem pocit, že v politice můžu České republice pomoct více. Bohužel jsem si trochu nabil ústa. 

- Půjčoval jste kolegům docela velké peníze. Nezchudl jste kvůli tomu? 

Ne. Nejsem nijak závislý na tom, jestli těch 750 tisíc nebo kolik dostanu po soudu zpět. 

- Jak to bylo se 41,5 milionu korun na černém účtu, z něhož vysoce postavení členové VV údajně dostávali extra peníze? Proč jste se k této informaci z pořadu Na vlastní oči dosud nevyjádřil? 

Vyjádřily se Věci veřejné a já jsem napsal ještě v noci stanovisko na svůj web. Naprosto to odmítám. Ve dvou reportážích pana Kroupy jsem neviděl žádný důkaz, s výjimkou vystoupení pana Škárky, což nemůžu považovat za důkaz toho, že by Tomáš Hrdlička z ODS dával Věcem veřejným nějaké peníze. Pan Kroupa dodal nepřímé tvrzení, že jsem se měl potkat s panem Hrdličkou a s Pavlem Drobilem z ODS. Pominu, že byl pan Drobil místopředsedou ODS a já člen vyjednávacího týmu VV. Teď jsem se na to ve sněmovně ptal Pavla Drobila. On popisoval, že šel na rozhovor se dvěma novinářkami a já jsem seděl v restauraci Patio. Tam jsme se poprvé setkali. Je úplná lež, že pan Hrdlička vodil pana Bártu

- O penězích z černého konta ale mluví i ostatní poslanci z LIDEM. 

Ti mluví o něčem úplně jiném, o konkrétních částkách v řádu tisíců, zatímco v reportáži se operuje fondem o velikosti 41 milionů! Ty informace jsou impotentní. 

- V TÝDNU jsme se podrobně zabývali největším sponzorem Věcí veřejných Danielem Musilem. Co vás spojuje natolik, že vám přispěl částkou, která tvoří tři čtvrtiny veškerých stranických peněz od sponzorů? 

Musila jsem viděl třikrát v životě a po zkušenostech s kriminalizací počkám, aby se k této věci vyjádřili právníci. Teď bych chtěl říct jen tolik, že Věci veřejné nemohou nést zodpovědnost za svého sponzora a za to, co udělá někdy v budoucnu. Teď v nové výkonné radě pracujeme na mnohem přísnějších pravidlech. Dokonce za dobu, co jsem v politice, jsme poprvé oslovili detektivní agentury, abychom si prověřili sponzory a posunuli stranické finance do dalšího levelu. Michal Babák také přestane být stranickým expertem na finance. Je to dobrý ekonom, ale ten případ ho poškozuje. Budu trvat na tom, aby se stranickým ekonomem stal právník. 

- Jak si vysvětlujete, že se po celou dobu ve vaší blízkosti vynořují podivné osoby? 

Všechny ty postavy jsou úplně totéž jako odposlechy. Je to pořád ta samá lež, která se někomu hodí, a tím, že ji živí, stále bojuje o její věrohodnost. Často mám pocit, že více už o věrohodnost bojují ti, kteří ty lži šíří. O podstatu už nejde, protože Věci veřejné opakovaně dokázaly, že jde o lži. 

Rozhovor vyšel v aktuálním čísle časopisu Týden

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky