Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

03.06.2013
Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ČR Víta Bárty. Ten, po své dubnové návštěvě Turnova a odpovědích ministrů na obě své interpelace, opět přijel zdejším zastupitelům nabídnout svoji pomoc a dohodnout další postup v obou záležitostech. 

 

 

 

 

Je Turnov sám?

"Kupodivu nejlevnější varianta plánované R­35 pro oslovená ministerstva aktuální není, obě se fixovala na severní koridor, vedoucí přes Turnov. Proto i po posouzení nové, zúžené varianty silnice z ekologického hlediska, zůstal Turnov v této kauze zcela sám," řekl v úvodu poslanec Bárta, který citoval odpovědi na jeho interpelace ministra Martina Stanjury a Kamila Jankovského.
Přestože stavba dálniční varianty tu nejméně po desítku let kvůli chybějícím státním financím nehrozí, Bárta považuje situaci za alarmující, protože například MŽP se stále domnívá, že město Turnov hodlá tuto variantu akceptovat. Proto požádal o jasné stanovisko starostu Tomáše Hocke. Ten při jednání vysvětlil dvě polohy svého rozhodování: Stojí v čele zastupitelstva, které svým usnesením deklarovalo, že si zde tuto vozovku nepřeje.

související: Právo si všimlo R35: Bárta rozpoutal superdebatu

Na druhé straně ale město musí schválit vlastní územní plán, v jehož krajské variantě už vedení Libereckého kraje s R­35 počítá. "Proto vedu další jednání, abychom prosadili nejméně ‚bolestivou‘ variantu, nebo dokonce tento koridor dostali vůbec pryč z města," dodal Hocke, který veřejně ocenil pomoc Bárty i zdejšího Klubu VV, který se tak razantně v této věci angažuje.

Vstup do jámy lvové

"Byl jste v parlamentu, dokonce ministrem dopravy a nic jste pro to neudělal. Ve chvíli, kdy je naším poslancem pan Skokan, kterého jsme tu ještě neviděli, si tu jen honíte body pro příští poslanecké volby," vmetl do tváře Bártovi zastupitel Tomáš Hudec (ČSSD). Bárta vysvětlil, že při jeho krátkém působení na ministerstvu dopravy doslova hasil mnohem větší problémy, otázka R­35 nebyla v té době zdaleka tak akutní.

související: Starosta Turnova po návštěvě Bárty napsal Stanjurovi: Netlačte nám dražší a špinavější R35

"Teď společně s vaší komunikací řešíme i celkovou koncepci republikové dálniční sítě, což je nutné projednávat přímo v regionech, protože v parlamentu to není možné. Velmi dobré podmínky mi tu vytvořil náš klub, vše rychle projednal se starostou a pan Hocke jednal opravdu vstřícně a pragmaticky. Proto jsem tady", odpověděl Bárta.

Potlesk přítomných

Starosta Tomáš Hocke v závěru poděkoval poslanci Bártovi za jeho snahu. Zhruba třicítka přítomných i drtivá většina zastupitelů poslanci Bártovi při odchodu děkovala potleskem, což po těchto, podobně vypjatých jednáních, nebývá zcela běžné.

Článek vyšel na Deník.cz

 

Články z rubriky Deník Víta Bárty:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Kde se píše o VV 15. května

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky