Na Nečase a Kalouska musíme jinak. Systémově

11.04.2013
Na Nečase a Kalouska musíme jinak. Systémově

Pozorně sledují mediální šum, který se v posledních dnech odehrává kolem Holešovské výzvy a je na čase, abych uvedl několik dezinformací na pravou míru. Spekulace o tom, že by se nedělní protest mohl pořádat s mojí finanční pomocí, nejsou na místě, Holešovská výzva je neformálním sdružením celé řady osobně čestných a obětavých lidí, kteří se na financování uvedeného protestu skládali ze svých osobních prostředků a prodávali dokonce kvůli tomu i nemovitosti.

 

 

Jejích hlavní cíle - snahu o nastolení přímé demokracie a odchod vlády Petra Nečase, potažmo Miroslava Kalouska – zcela sdílím, a právě proto jsem  Holešovskou výzvu v posledních měsících podporoval. Proto jsme spolu pořádali Velký Sněm, kde jsem se snažil, aby se protivládní hnutí spojila a podpořila přímou demokracii.

Nejsem však příznivcem teze „účel světí prostředky“ a myslím si, že se protestní iniciativy při pořádání nedělního „Soumraku kmotrů“ dopustily celé řady naivních chyb.

Vždy jsem narovinu říkal, že si nemyslím, že tato vláda odstoupí v důsledku uličního protestu a o to menším jsem příznivcem jmenování nové vlády na náměstí. Nová vláda České republiky musí být zodpovědným týmem odborníků, který rychle a profesionálně napraví tu spoušť, kterou po sobě zanechává vláda současná. Přitom nový kabinet musí být sestaven legitimní cestou a při dodržení všech demokratických a ústavních procedur, v opačném případě bude zpochybněna jeho vlastní legitimita, což se nesmí stát.

Společenská, ekonomická a politická situace, ve které se nacházíme, nám nedovoluje riskovat a šlápnout vedle. Za poslední desetiletí jsme již zažili tolik šlápnutí vedle, že naivní, spontánní a často až chaotické chování odpůrců vlády občanům právem připomíná riziko dalšího chybného kroku.

Holešovská výzva právem tvrdí, že její hlavní hesla jsou shodná s přáním demokratické většiny naší společnosti. Pro odchod nelegitimní vlády Petra Nečase a změnu politického systému tak, aby se již podobná vláda nemohla nikdy vytvořit, však musíme učinit mnohem více, než uspořádat velký protest. Musíme pochopit, poznat systémové příčiny a kmotrovské síly, které stoji za současnou situací a najít cestu, jak ústavně zamezit jejich setrvání u moci. Touto cestou je přímá demokracie, touto cestou jsou referenda, odvolatelnost a osobní zodpovědnost každého z politiků.

V souvislosti se zásahem policie proti Popelkovi před Úřadem vlády, chci ještě interpelovat ministra vnitra Jana Kubiceho. Faktem ale zůstává, že i přes veškerou mediální špínu, která se na Slávka Popelku po středečním incidentu sesypala, je Slávek čestný muž.

Pokud ale chceme otočit vývoj v naší zemi, pak to nebude díky protestním aktům jednotlivců, nýbrž díky promyšlenému kroku celé společnosti, a to u legitimních a demokratických voleb. 

 

 

související: 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky