Bárta na TV Barrandov: Být tu trestní odpovědnost politiků, doly se neukradly

20.09.2013
Bárta na TV Barrandov: Být tu trestní odpovědnost politiků, doly se neukradly

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš a předseda Věcí veřejných, kandidující za Okamurovo hnutí Úsvit Vít Bárta usedli do studia předvolební debaty TV Barrandov se dvěma redaktory magazínu Týden. Otázky kladl Jaroslav Plesl a odpovědi politiků glosoval Miroslav Korecký.

 

 

Hned na úvod se také Plesl zeptal komunistického kandidáta, proč by lidé měli volit jeho stranu, když za dvacet čtyři let nedostala příležitost cokoliv prosadit ve vládě. „Koaliční potenciál, který je pro podíl na odpovědnosti nejdůležitější, nám stále narůstá,“ myslí si Dolejš. Pak poznamenal, že v minulých volbách sice komunisté a VV dosáhli podobného zisku, jenže u nich to byl jeden z horších výsledků, zatímco pro Bártovu partaj to byl historický úspěch, který se jí již nepodaří zopakovat.  

„VV si vyzkoušely to, že zvítězit nad tou politickou mafií není možné,“ vysvětlil neúspěch své partaje předseda Vít Bárta. Komentátor Korecký však véčka ohodnotil jinak: „Ta strana jednoznačně zkrachovala,“ uvedl.

Tady se ukradly doly

Prvním aktuálním tématem byla situace v OKD, zejména kolem uzavření Dolu Paskov. Podle komunistického místopředsedy je současná situace v ostravském hornictví tragédií. „Je velmi zvláštní, že pan Bakala tu kupuje noviny a vykládá, jak chce pomáhat české společnosti a na druhou stranu se k našim občanům chová takhle,“ upozornil Dolejš.

„Tady se ukradly doly. A my se tu mračíme na pana Bakalu, místo abychom se ptali, kdo dovolil, aby se to ukradlo,“ myslí si Vít Bárta. Ten pak upozornil, že kdyby zde fungovala trestní odpovědnost politiků, kterou hnutí Úsvit prosazuje, tak by ty peníze byly.

související: A kdo mu to uhlí dal, pane Zaorálku? Hitparáda pokrytců na Bakalův účet

„V této chvíli tlačit na horníky s novou kolektivní smlouvou je drzost a sprosťárna,“ zhodnotil Dolejš nejnovější aktivity vedení OKD. Místopředseda KSČM nechápe, proč by stát měl platit dluhy soukromníka Bakaly. „Koupil to za nízkou cenu,“ připomněl Dolejš privatizaci podniku, která podle něj bohužel jde za sociální demokracií. „Stálo by za to zveřejnit, co v těch privatizačních smlouvách vlastně bylo,“ upozornil.

Bártu pak moderátoři konfrontovali s faktem, že Zdeněk Bakala byl jedním ze sponzorů Věcí veřejných. Strana však vždy proti Bakalovi bojovala a on sám se nikdy nepokusil od VV nějakou výhodu získat. „Ten dar byl zcela inertní od reálné politiky,“ ujistil Bárta.

více zde: PRINTSCREEN UVNITŘ: Bakalovci nepřekousli porážku, dál štvou voliče

Zeman se postavil Kalouskovi. Jinak by tu vládl pořád

Dalším tématem byl prezident Miloš Zeman a jeho chování. Dolejš si nemyslí, že by prezident ve svých krocích porušoval Ústavu. Spíše mu vadí, že Zeman přestává být nestranický a začíná podporovat jednu stranu.

Vít Bárta se netají, že má k prezidentovi pozitivní vztah. „Nebýt Zemana, tak tu rozhodně nejsou předčasné volby a dál by tu vládla Kalouskova vláda. Prezidenta určitě ctí, že se postavil Kalouskovi,“ prohlásil.

Analytik Korecký očekává, že do povolebních vyjednávání prezident Zeman vstoupí výrazně. „Politici přímou volbou vypustili krakena, a on se už nenechá zahnat do klece,“ varuje. Prezident se podle Koreckého této moci už nezbaví a Miloš Zeman by se podle ní ani zbavit nenechal.

Bárta se v letošních předčasných volbách objevuje na kandidátkách hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Úsvit se inspiroval neúspěchem Věcí veřejných, které zjistily, že na poli politických mafiánů se to vyhrát nedá a musí se změnit systém,“ prohlásil Bárta.

související: Host VV ekonom Kohout: Musíme změnit systém, generuje korupci

Dolejš na to poznamenal, že vlastně neví, co má tento „nový systém“ znamenat. Pokud by to měl být nějaký autoritativní prezidentský systém, tak to není optimální. „Já jsem z toho trochu zmäťený, jak říkal major Terazky, obzvlášť když mezi těmi nositeli změny vidím katedrové pravičáky, jako je pan Kohout."

 článek vyšel na serveru ParlamentníListy.cz

 

Související: 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky