Bárta pro Deník: Moderní Hladová zeď Karla IV může být cestou z marasmu

01.10.2013
Bárta pro Deník: Moderní Hladová zeď Karla IV může být cestou z marasmu

Ještě před třemi lety byl ministrem dopravy, pak se stal opozičním poslancem, byl souzen kvůli úplatkářství ?v tzv. obálkové kauze, ale nakonec plně osvobozen. Jeho Věci veřejné do předčasných voleb nejdou, nicméně Vít Bárta ano. Je jedničkou plzeňské kandidátky Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

 

 

Co vás a senátora Okamuru pojí, je to přirozené spojenectví, pragmatický kalkul, nebo nechuť definitivně odejít z politiky?

 Věci veřejné a Úsvit spojuje nezávislý ekonom Pavel Kohout. Ten sepsal novelu ústavy, která by bránila nakupování poslanců a omezila excesy typu Karolína Peake či Kristýna Kočí. Jeho systémové řešení reaguje na to, co se v politice stalo Věcem veřejným, ale také třeba zeleným či jiným středovým stranám.

Má ale tak zásadní novela šanci uspět, když nebudete mít většinovou podporu?

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury ve svých stanovách zdůrazňuje, že nemá ambici vstupovat do vlády a rozdělovat si ministerstva. Chce podpořit takovou vládu, s níž by mohlo utvořit většinovou koalici pro změnu ústavy, pro přímou volbu poslanců, zákon o obecném referendu, odvolatelnost politiků. Kdybychom tyto tři nástroje měli už v minulém období, nebyly by ani církevní restituce, ani Nečasova vláda opřená o přeběhlíky Karolíny Peake.

psali jsmeDOPIS UVNITŘ: Předseda trutnovské SPOZ: Je mi na zvracení, mistr hazardu a další

Z toho vyplývá, že programově máte nejblíž ke komunistům ?a zemanovcům?

Věci veřejné prosadily přímou volbu prezidenta, díky tomu mámě hlavu státu, která si je vědoma mnohem silnějšího mandátu, než měli její předchůdci. Pokud nám přímá volba přinesla i nevládnutí Miroslava Kalouska a tolik vytoužené předčasné volby, tak…

Myslela jsem, že za ně mohou skandály s trafikami a aféra paní Nagyové Nečasové.

Jasně, ale kauza pana Tluchoře či jakákoliv jiná přijít musela. A je to zásluha VV, jimž se podařilo výměnou policejního prezidenta odšpuntovat vyšetřování. Dinosauři se začali reálně bát ?a bylo jen otázkou času, kdy tato aféra či jiné jako CASA, fotovoltaika, pandury, Tatra prasknou a spustí lavinu. Bez ohledu na obrovskou agresivní snahu pana Nečase?a Kalouska vyhnat Lessyho ?z policie a brzdění protikorupční policie bylo patrné, že ledy se hnuly a trhliny se musely objevit.

psali jsmeLídr Úsvitu Ries: Soudu s Matonni se nebojím, fotky jsou pravdivé

Čili když jste mluvil o zásluze prezidenta Zemana, měl jste na mysli jeho aktivity po pádu vlády, které znemožnily obnovu koaličního vládnutí na půdorysu 101 hlasů?

Přesně tak. O tom, jaká tady bude vláda, rozhodne prezident republiky. A já znovu opakuji, že Úsvit do ní nevstoupí, všichni jeho kandidáti se dohodli, že chtějí pouze prosadit ústavní změny, ne sedět ve vládě.

čtetě také: John: Babiš připomíná československý ústav pro choromyslné

Jenže to SPOZ, které vládní zdrženlivost doporučil dokonce Miloš Zeman, původně říkala také. Teď už ústy svých ministerských lídrů tvrdí opak. ?A kancléř Vratislav Mynář dokonce dopředu oznamuje, že v ní nebude sedět s Bohuslavem Sobotkou či Lubomírem Zaorálkem.

Úsvit na rozdíl od zemanovců nebo ANO netrpí turbulencemi na kandidátkách, náhlými rezignacemi či vyhazovy, a proto mohu říct, že za svými slovy bude stát i po volbách a bude klidnou silou. Poučení Věcí veřejných ?z roku 2010 je po této stránce neocenitelné. Tehdy jsme si mysleli, že když na ministerstvu dopravy vypneme penězovody a odšpuntujeme policii na ministerstvu vnitra, tak bude vyhráno. Ovšem místo abychom my honili dinosaury, oni začali honit nás. Teď podobnou naivitu ?a chybnou úvahu sleduji u pana Babiše, který si myslí, že když bude ministrem financí, tak to uhlídá. Jako „nejslabší kus" v koalici by neuhlídal nic. A to ještě neví, co mu lidé udělají s kandidátkami pomocí kroužkování. Hnutí Úsvit do vlády nechce a to, jaká bude vláda, s níž chce udělat potřebné ústavní změny, je v rukou prezidenta Zemana. Myslím, že nás ještě jisté překvapení na toto téma čeká.

 Hovořil jste o Úsvitu jako ?o klidné síle. Když ale poslouchám pana Okamuru, tak ten evokuje všechno, jen ne klid. Jeho výroky se hemží slovy jako vězení, bordel, zatočit apod.

Pro sociální demokracii, TOP 09, ale v zásadě i pro ODS je výhodné, že naštvanost veřejnosti je obrovská ?a volby jsou tak blízko. Na hřiště vběhlo několik nových družstev, takže hrozí efekt několika stran s čtyřmi procenty hlasů. To v reálu přinese zisky ČSSD, KSČM, TOP 09 a možná ODS. Jsem proto velmi nešťastný, že pod praporem Pavla Kohouta se nepodařilo spojit víc sil. Věci veřejné sice dokázaly prosadit přímou volbu prezidenta, zrušení doživotní imunity, obhájily stravenky, rozbily do té doby zabetonovanou policii, ale bohužel personální chyby poškodily naši image natolik, že veřejnost to takto nevnímá.

čtěte také: Vy s námi? Ne, my s vámi, paní Němcová

V jejích očích jste těmi, kdo dopustili pravicové vládnutí ODS, TOP 09 a LIDEM, zvýšení daní, církevní restituce, druhý důchodový pilíř.

 A právě proto jsme v sobě museli najít pokoru a spojit se s těmi, kdo nám jsou nejblíž. Věci veřejné v únoru přijaly knihu Pavla Kohouta Úsvit jako svoji vizi a ideovou úroveň, které chceme dosáhnout při prosazování přímé demokracie.

S Tomiem Okamurou vás tedy spojuje ideová vize, nikoli radikálnost slovníku i postojů?

 Tomio Okamura dostává ?v mediálních zkratkách nálepky, za které nemůže. Napsal například ve svém blogu, v němž se inspiroval známým americkým sociologem, že vyplácení sociálních dávek samo o sobě není řešením. V USA udělali rozsáhlou studii, z níž vyplývá, že čím víc neadresných sociálních dávek vyplácíte, tím silnější generaci lidí závislých na státu, chcete-li nepřizpůsobivých, vytváříte. Náš ústecký poslanec David Kádner jezdil dávno před pádem vlády do Šluknovska a spolu s Radimem Fialou a Tomiem Okamurou podali sérii novel, které měly vést k vyšší adresnosti dávek, například jen pro rodiče, jejichž děti chodí do školy a zameškanou výuku mají řádně omluvenou. Najednou o tom mluví všechny strany, ačkoli v květnu ty návrhy potopily a Nečasova vláda k nim zaujala negativní stanovisko. Teď tatáž ODS hovoří o změně příplatku na bydlení. Přitom my jsme už dávno přišli s tím, že sociální dávky na bydlení by se měly vyplácet podle cenové mapy ministerstva pro místní rozvoj, což by jednoduše odbouralo spekulace s nákupem laciných ubytoven „na konci světa", sestěhováváním lidí ?a vyvoláním sociálních konfliktů. Což se děje jen proto, že náš sociální systém je tak tupý, že vyplácí stejně vysoký příplatek na bydlení všem bez ohledu na lokalitu a kvalitu ubytování.

 Odpověď tedy zní, že mluvíte obsahově stejně, akorát vy učesaným sněmovním slovníkem, zatímco Tomio Okamura agresivně radikálními slogany?

Spíš bych řekl, že z toho, co Tomio říká, se vždy vytrhne jedna věta a ta se použije do titulku, který jeho vyjádření posune o dost jinam.

Když se tedy Víta Bárty zeptám, jestli by se i podle jeho názoru měli naši romští spoluobčané vzít a odstěhovat do Indie, nebo si kdesi založit svůj stát, co mi řekne?

Jsem rád, že s Tomiem Okamurou jsme jasně ukázali, že chceme změnit adresnost sociálních dávek a že za námi nejsou jen slova vytržená z kontextu, ale konkrétní návrhy.

psali jsme:Horáček je dojat: Bárta je Old Shatterhand, Okamura Vinnetou

Když se tedy Víta Bárty zeptám, tak mi řekne co?

Jednoznačně jde o to, jak řešit – obzvláště po vzoru Slovenska – palčivé problémy u nás doma, nikoliv jinde.

 Ve volebních programech se strany předhánějí v návrzích, jak zvýšit výkon ekonomiky, kam investovat, který kanál vykopat. Jak to vidí Úsvit?

Hnutí Úsvit – a na pojmu hnutí si velice zakládáme, neboť jde o spojenectví nezávislých osobností, které za sebou již zanechaly výraznou stopu v boji s establishmentem, v boji za změnu – má ?v tomto směru jasno. Naším lídrem v Karlovarském kraji je prezident Asociace na ochranu českých památek, režisér Pavel Přemysl Ries, známý bojovník za záchranu Lázní Kyselka. A to s ekonomikou velmi souvisí. Oprava Kyselky, lázní pana Mattoniho, které jsou historickým i architektonickým skvostem, by přinesla obrovský zisk. Bez nadsázky by to mohl být druhý Pupp, který by přinesl řadu pracovních míst nejen v lázeňství, ale i v cestovním ruchu. V Pardubickém kraji vede naši kandidátku Augustin Anderle, který ve Vysokém Mýtě zorganizoval sbírku na sochu Přemysla Otakara II. Díky němu tudíž jediná socha velkého českého panovníka stojí právě v tomto jím založeném městě. Zmínění dva lídři v Úsvitu reprezentují vizi, že na ekonomiku se nedá myslet jen v kategorii betonu, ale že pracovní místa mohou po vzoru Slovenska přinést opravy památek. Moderně pojatá Hladová zeď Karla IV. spojená s českou historií může být zásadní cestou nejen z ekonomického, ale i morálního marasmu, ve kterém se nacházíme.

Rozhovor vyšel na serveru Deník.cz

 

Čtěte také: 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky