Kalousek pod palcem ČNB? To by tak ještě scházelo, omyl střídá omyl

02.02.2013
Kalousek pod palcem ČNB? To by tak ještě scházelo, omyl střídá omyl

Podle nejnovějších dat České národní banky, Ministerstva práce a sociálních věcí a Českého statistického úřadu se propadáme ve všech významných ekonomických ukazatelích a jedinými rychle stoupajícími čísly jsou nezaměstnanost a státní dluh. Nezaměstnanost v prosinci minulého roku dosáhla již 9,4%, což znamená, že tady dnes máme 545 311 lidí (!) bez práce. Příčin je mnoho, jedna z nich však více než bije do očí: ministr financí Miroslav Kalousek.

 

 

Ihned na začátku podotknu několik formalit: nezaměstnanost v ČR se měří s pomocí dvou různých metodik a podle té odpovídající požadavkům Mezinárodní organizace práce tady máme bez práce „pouhých“ 359 500 lidí, tedy 7,2%. Nicméně i podle této mírnější metodiky v naší zemi meziročně přibylo 44 200 nezaměstnaných. Přísnější metodika odpovídající standardům Eurostatu pak vykazuje mediálně přetřásaných 9,4%.

psali jsmeNečas s Kalouskem si mohou gratulovat: Poslední pozitivní ukazatel padl

Dalším smutným obrazem je stav našeho HDP: 1. čtvrtletí 2012 přineslo meziroční pokles HDP o 0,7%, 2. čtvrtletí o mínus 1% a 3. čtvrtletí minulého roku již znamenalo recesi na úrovni -1,3% HDP. Aby se neřeklo, že jsem „negativistický“, přidám k horšímu ještě státní dluh České republiky. Ten se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 159 tisíc korun, což je znatelný rozdíl oproti 121 tisícům, kterými Kalousek strašil před volbami v roce 2010.

souvisejícíEkonomické výhledy 2013: Jiskry naděje hasí Kalouskovy daně

Na začátku října 2008 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl: „Neznamená to, že americká krize nebude mít žádný dopad na českou ekonomiku. Zpomalení ekonomiky přijde. Jediné, co se však stane, je, že Češi budou bohatnout o něco pomaleji než dosud. Pořád ale budou bohatnout.“ Na konci roku 2008 svá slova ještě jednou potvrdil, tentokrát v rozhovoru pro EurActiv: „Stále se domnívám, že příští rok budeme mít růst. Pevně doufám, že neklesne pod 2 %. Zvýšení nezaměstnanosti nepředpokládám větší než pod 1 %. Inflaci pak předpokládám mezi 2-3 %. Současně musím přiznat, že ekonomické turbulence v celé světové ekonomice jsou tak výrazné, že tuto prognózu mohu za dva měsíce označit za mylnou. Za celých osmnáct let, co se zabývám veřejnými rozpočty, nebyla ještě nikdy tak obtížná situace v odhadu reálné ekonomiky jako v příštím období. Nicméně dnes, 23. prosince na základě informací, které mám k dispozici, si za těmito indikátory stojím.“

A skutečně, tato prognóza byla mylná. V roce 2009 se naše ekonomika propadla nejvíce v dějinách samostatné České republiky – a to o 4,1%. Obecně, neustálou mylností Kalouskových prognóz by se měla zabývat nějaká  rozsáhlá ekonomická studie, ne-li rovnou celý výzkumný ústav.

čtěte také: Index blahobytu by měl Nečasově vládě otevřít oči. Klesáme a klesáme

Půl roku přes všechny dostupné prostředky vládě vysvětluji, že kvůli všudypřítomné korupci, neustálému propadu konkurenceschopnosti, monopolizací ekonomiky a zvyšování daní se naše hospodářství bude nadále zmítat v recesi. Ministerstvo financí naproti tomu znovu a znovu opakuje: ekonomika bude v roce 2013 růst. V dubnu 2012 nám předpovídali růst 1,3%, v říjnu 2012 o 0,7%, v lednu 2013 nás už jenom ujišťují, že to bude +0,1%. A mě neustále zajímá jedna otázka: odkud se má sebemenší růst této ekonomiky vzít, pokud jí její vlastní vláda v čele s ministrem financi více škodí, než pomáhá?

čtěte také: Švihlíková v OVM nepřešvihla: Pojmenovala vládní ekonomické absurdity 

Jak je to s Kalouskovým slibem, že budeme „stále bohatnout“? Zaregistroval vůbec, že pod tlakem jeho pseudoreforem klesla reálná průměrná mzda Čechů o 1,8%? A jak to, že jeho predikce o úrovni složené daňové kvóty nikdy neodpovídají realitě? 

Miroslav Kalousek se dopustil mnoha chyb, které se odrážejí na současném stavu ekonomiky a opravdu myslím, že pokud by si přes, naštěstí nezvoleného Karla Schwarzenberga, dosadil své lidi do ČNB, republice by to rozhodně neprospělo.

psali jsmePřidám jedno velké varování k volbě prezidenta

Asi se mě budete ptát, proč šly VV do koalice s ODS, která slibovala nezvyšování daní, a namísto toho zvýšila daně nejvíce v novodobé historii ČR? Proč šly VV do koalice s TOP09, která strašila složenkou o 121 tisíci korun, aby po necelých třech letech mohla hodit lidem do schránky složenkou na 159 tisíc korun? Jak chtěly VV porazit dinosaury vstupem do vlády?“ 19. ledna na Velkém sněmu jsem však již na tuto otázku odpověděl a posluchačům a voličům se omluvil.

„Přicházím s těžkým pocitem toho, že jsem si vědom odpovědnosti za to, že jsem v roce 2010 umožnil vznik Nečasovy vlády. Mám nyní skutečnou potřebu omluvit se za ten čin a chci napravit svou chybu.“ V roce 2010 jsme chtěli změnou politiků změnit systém, dnes již chápeme, že je zapotřebí změnou systému změnit politiky.

 

Psali jsme:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky