Občane breč, přehazka pokračuje: Účet pošlete Kalouskovi, zaznělo z Ústí i Varů

26.03.2013
Občane breč, přehazka pokračuje: Účet pošlete Kalouskovi, zaznělo z Ústí i Varů

Na včerejším mimořádném zastupitelstvu svolaném kvůli dění v dotačním úřadu ROP Severozápad se krajští zastupitelé shodli na usnesení, kterým odmítli podílet se na placení pokuty. Tu žádá zaplatit Evropská komise kvůli chybám v ROP SZ.

 

 

Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli doplácet na bývalé vedení kraje, přestože jeho "kostlivci" jsou stále ve vysokých funkcích. Exhejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) dohlížela na to, co se v dnes propíraném dotačním úřadu ROP Severozápad dělo. Teď zastává funkci náměstkyně hejtmana a od odpovědnosti v úřadu drží ruce dál. Co vyvodit nějakou odpovědnost? To jí nenapadne. Naopak schovává se za prvním komunistickým hejtmanem v ČR. Ten jí hrdě brání a vinu vidí na ministerstvu financí. To totiž chce po kraji zaplatit pokutu. 

 doporučujemeNeudržel to v sobě: Pane Bárto, přečtěte si, co dělají herny za zrůdnosti

Nedokázali jsme se s ministerstvy domluvit. My říkáme, že to není naše vina, že odpovědnost za kontrolu má minimálně ministerstvo financí. Veškerá zodpovědnost ale byla přenesena na nás a za této situace jsme nebyli ochotni na to přistoupit," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček  (KSČM).

psali jsme: Komunistka Fialová dělala v kotelně, teď povede středočeské zdravotnictví

 Kraj se tak vyjádřil ve smyslu, že nenese odpovědnost za chyby v úřadě, který rozděluje miliardy na projekty pocházející z Ústeckého a Karlovarského kraje. Právě druhý zmíněný své jednání po tom ústeckém odložil.  Zváží nabídku ministerstva financí, podle níž by v případě, že na pokutu přistoupí, mohl kraj brzy začít z programu čerpat bez ohledu na stanovisko Ústeckého kraje. Nabídku zastupitelům přednesl náměstek ministra financí Jan Gregor. Pokuta pro Ústecký a Karlovarský kraj je 2,6 miliardy korun. Karlovarský by měl zaplatit asi třetinu.

 "Protože pokutu nechce uhradit Ústecký kraj ani ministerstvo financí, docela mě zajímá, jak ministerstvo odpoví na dopis od Evropské komise, kde právě komise vyzývá k zaplacení oněch 2,6 miliardy korun," řekl bezprostředně po usnesení ústeckého zastupitelstva krajský šéf VV Josef Suchý. 

čtěte také: Začátek konce?: Kalousek zastavil Kubovi a Jankovskému miliardové programy, pláčou i hejtmani

"Pokud se rozhodnou, že korekci neuhradí, dojde k zastavení celého operačního programu a neproplacení financí jednotlivým žadatelům," uvedl předseda Regionální rady ROP SZ Petr Navrátil. Jestliže by se opravdu definitivně zastavil, uvázlo by podle něj v ROP SZ až 4,8 miliardy korun za projekty, které už jsou uskutečněné a čeká se na jejich proplacení, ale i za ty, na které byla teprve uzavřena smlouva.

V Ústeckém kraji by to znamenalo největší újmu pro obce a města, která v této souvislosti čekají zhruba na jednu miliardu korun.

"Největší problém vidím právě v tom. Jak k tomu přijdou ta města a ti žadatelé, kteří si zpracovali projekt, vše měli v pořádku, začali s realizací, a teď mají žít v nejistotě, že třeba slíbenou dotaci nedostanou? To mají zase doplácet slušní na zkorumpované sociální a občanské demokraty? To je už je vrchol, co se tady v tom státě děje," zuří krajský předseda véček Josef Suchý . 

 

Další články z rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky