John: Nepříjemná fakta o tom, proč je svět Rusů a náš na hraně střetu

18.03.2014
John: Nepříjemná fakta o tom, proč je svět Rusů a náš na hraně střetu

Platí-li poučka, že první obětí každé války je pravda, pak je na čase nakupovat krabice s konzervami. Lež a překrucování skutečnosti se zmocňují masového vědomí a kořeny současného ukrajinského problému a cesty jeho reálného řešení jsou ztraceny pod nánosem propagandy a snahy politiků o posílení svého osobního PR – a to i za cenu toho, že vystaví 45 milionů lidí na Ukrajině krvavé válce.

 

 

20. století bylo pro Rusy objektivní historickou katastrofou. Dle nejskromnějších odhadů v důsledku válek, hladomorů, teroru a politických čistek tam zahynulo 40 milionů lidí. Občanská válka, násilná kolektivizace, gulagy, nacistická invaze, studená válka a následný pád SSSR, v jehož důsledku přišla ještě větší bída, bezvládí, mafie a oligarchové. Devadesátá léta a jejich důsledky znamenaly přirozený propad počtu obyvatel o 5 milionů lidí, propad reálného HDP o 43% (!), migraci intelektuální špičky na západ, masový alkoholismus a balancování na hraně naprostého rozpadu země, v níž žije až 150 původních národností, o imigrantech nemluvě.

čtěte také: John: Bojí se EU přijmout odpovědnost za GMO?

Pamatujeme si těžkosti a rizika, kterými jsme si my sami prošli v průběhu období „transformace“. Tamní transformace ale znamenala, že úspěšný ruský zloděj – reformátor – businessman – mafián, nazvěte ho, jak chcete, si nakradl tolik, kolik všichni naši zločinci dohromady. Ruská transformace znamenala i to, že se jeden ze dvou nejmohutnějších jaderných arzenálů mohl ocitnout v zemi, která by spadla podle jugoslavského scénáře do nevídané občanské války a chaosu. Černý scénář vývoje události v Rusku by znamenal globální katastrofu. Do počátku nového století vůbec nebylo jasné, že se mu vyhneme.
Pak se na scéně objevil Putin. Chodarkovský šel sedět za politiku. Všemocní a všehoschopní oligarchové byli zkrocení. V Čečensku vypukla nová válka, Rusové zvítězili, separatismus byl potlačen. Závislost země na exportu nerostných surovin stoupla, ale HDP poprvé překonalo úroveň z dob SSSR a vyšplhalo se v paritě kupní síly na 6. místo na světě. Svoboda slova šla stranou, ruský národ ale opět uvěřil sám v sebe. Tisíce lidí nadále migrují na západ, ale byl nastartován přirozený přírůstek obyvatel. Konfrontace s okolním světem se neustále vyostřuje, ale stoupá i vojenská schopnost Ruska v konfrontaci obstát.
Korupce je nesnesitelná, možná i větší než kdy dříve, ale nominální příjmy obyvatel přesto vzrostly za éry Putina na 13,5 násobek. Kurz rublu je nestabilní a lidé stále raději spoří v zahraničních měnách, přesto kurz rublu oproti dolaru za tu dobu klesl „pouze“ o třetinu a hyperinflace 90. let je již minulosti. Schodek ruského státního rozpočtu činí 0,7%, ale tamní státní dluh klesl oproti roku 2000 z 158,7 miliard dolarů na 62,7 miliard (o 22,5 miliardy USD méně, než dluží ČR!), přičemž USA dnes dluží Rusku mnohem víc - přes 150 miliard. Průměrný plat Rusů je dnes něco málo přes 16 tisíc korun a rozdíly v příjmech jsou ohromné. Počet lidí pod hranicí chudoby ale klesl z 29% na 13% a ruské příjmy oproti Ukrajincům jsou dnes více než dvojnásobné.

psali jsmeJohn: Tak konečně už korupce v naší republice není "trestuhodná", nýbrž trestná!

A to srovnání s Ukrajinou je v Rusku v posledních letech velice populární. Tamní propaganda neustále připomíná, že do příchodu Putina byl vývoj v obou zemích velice podobný, zatímco po jeho příchodu Rusko oproti Ukrajině mimořádně pokročilo. Popularita Putina se právě v důsledku jeho dnešního postupu vůči Ukrajině vyšplhala na tříletý rekord. Činí dnes 71,6%. A přes existenci nemalé opozice a nesporného státního nátlaku na nezávislá média lze konstatovat, že většina Rusů by fandila Putinovi, i kdyby opozici patřila většina sdělovacích prostředků země. Hrubě řečeno, funguje tam Pavlovův reflex: Putin = blahobyt.
Mnozí odpoví, že stejně to bylo i u Hitlera. Bylo. Může se ruský Vladimír vydat po stopách zrůdného Adolfa? Může. Může prohlásit, že za všechna neštěstí Rusů v 90. létech mohou zlí lidé zvenčí. Vlastně už to říká. Stejně jako to, že bude všemi prostředky hájit Rusy v zahraničí a dělat si tak de facto nárok na bývalé provincie Ruska. Musí to ale skončit lágry, totalitou a válkou? Snad nemusí.
Pokud si - ač neradi - přiznáme realitu. Putin dělá to, co po něm Rusové chtějí. Přejí si blahobyt a posílení své národní hrdosti. Nedodá-li ji svému národu on, přijdou jiní, možná i mnohem horší. Čím měkčí by byl Putin, tím tvrdší a populárnější budou jeho extrémnější oponenti. Takzvaná demokratická opozice, a opět si to přiznejme, je dnes v Rusku bez šance. Pojmy jako demokracie a lidská práva jsou v reflexech většinové ruské společnosti úzce spjaty s bídou, chaosem, mafii a národním ponížením.
A pak si ještě přiznejme, že EU ani USA dnes nemají na výběr, zda v Rusku bude Putin nebo standardní lídr západního typu. Máme dnes na výběr jen mezi Putinem a někým kdo by realizoval ruský revanšismus místo něj. Taková realita se nám může nelíbit, ale to je tak všechno co s tím můžeme dělat. Takže čím dřív se podle ní zařídíme a čím dřív se dokážeme vžít do myšlení „většinového Rusa“, tím dříve jako Evropa dovedeme adekvátně s „ruským medvědem“ jednat. Možná mu pro začátek přestaneme provokativně strkat klacek do tlamy, jak to udělal Brusel na Ukrajině.
Možná, dovedeme-li se na okamžik vžít do jeho srsti, můžeme začít hledat cestu, jak se přiblížit nějaké společné řeči. Nebo se ho alespoň v lese mezinárodních vztahů začneme učit bez újmy obejit. Zatím našim jednáním s Rusy ale velí Bruselští amatéři, kteří si tohle všechno neuvědomovali a neuvědomují. Dloubli méďovi klackem už i do oka a teď vyhlašují, že nepostaví-li se zvíře poslušně do jedné řady s ostatními západními demokraciemi, budou ho bruselští trpaslíci „tvrdě trestat“. Drtivá většina z nás by jistě chtěla, aby situace vypadala jinak, ale nezbývá nám, než ji vzít na vědomí takovou jaká je.

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky