Tajemství vládní schůzky prolomeno: Hollan nevydržel „geniální“ nápad šéflobbisty hazardu Vrzáně

08.04.2013
Tajemství vládní schůzky prolomeno: Hollan nevydržel „geniální“ nápad šéflobbisty hazardu Vrzáně

Minulý týden začala první z řady interních schůzek představitelů ministerstev, státní správy, hazardní lobby a organizací zabývajících se bojem proti hazardu. Právě šéf Brnění Matěj Hollan se rozhodl prolomit informační embargo a podělil se se čtenáři na blogu Ihned.cz s návrhem, který přednesl na schůzce předseda Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Petr Vrzáň.  

 

„Již teď lze s velkou jistotou tvrdit, že Petr Vrzáň ze Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů získá Nobelovu cenu za ekonomii. Objev, že nejlepší je postavit ekonomiku státu na principu "čím víc automatů, tím víc zdaněných krádeží", to by ani Klaus nevymyslel.

S kolegy z protihazardní branže si dlouho děláme "legraci", že zakládat obecní rozpočty na příjmech z hazardu je stejné, jako kdyby se zdanily krádeže. No a už máme po srandě. Jeden z šéfů hazardu, Petr Vrzáň, tuhle tezi zcela vážně propaguje.

související: Strčte si vaše peníze za klobouk, vzkázali Rakovničtí hazardu. ODS ostrouhala

V automatech, kterých je u nás největší koncentrace na světě, končí z významné části peníze pocházející z trestné činnosti - krádeže, pojistné podvody, sem tam nějaká loupežná vraždička. Závislost na automatech, podobně jako třeba na perníku, potřebu opatřit si peníze za každou cenu vyvolává. Když obce lavírují s omezováním hazardu, protože po jeho vymístění ze vsi by došlo k omezení přísunu peněz do obecního rozpočtu, říkáme jim, ať dobře zváží původ těchto financí.

Vzhledem k tomu, že v podstatě každý gambler do automatů poté, co mu dojdou vlastní prachy, nahází i peníze celé své rodiny, příbuzných a známých, je vítání takového obecního příjmu na pováženou. Při vědomí toho, že v automatech mizí jak v černé díře peníze, které gambleři kvůli své závislosti ukradnou zcela cizím lidem, komukoliv z nás, už to chce fakt silnej pajšl, aby si radnice dokázaly takový příjem ospravedlnit.

související: VIDEO UVNITŘ: Spojené nádoby: Hazard, lichva, exekuce. To Kalousek nerad slyší

Bláhově jsem si myslel, že představitelé hazardu budou alespoň navenek formálně zachovávat dekórum a budou krádeže v návaznosti na gambling relativizovat. Ale kdeže. Petr Vrzáň, jenž nejprve seděl v parlamentu za Sládkovce, pak vedl jedno kasino, následně si ho Kalousek vytáhl na Ministerstvo financí, aby zde vedl Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi, odkud rovnou přešel do vedení hazardního Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů, to napálil úplně bez rozpaků. Na úvodním setkání ke vzniku první české oficiální odborné studie o dopadech hazardu na Úřadu vlády si vzal minulý týden slovo a pronesl epický projev, že chce, aby se studie zabývala pozitivními přínosy hazardu. Pozitivním přínosem hazardu je, že peníze z krádeží nekončí v nikým nedaněných nevěstincích nebo na "Kajmanech", ale že se hezky česky naházejí do automatů, které podléhají zdanění.

čtěte také: Novotný přitlačil Peake kvůli hazardu. „ Jsem v rozpacích,“ přiznala

To je naprosto odzbrojující přiznání, kterému lze jen s pokorou zatleskat. Již teď lze s velkou jistotou tvrdit, že Petr Vrzáň získá Nobelovu cenu za ekonomii, poněvadž objev, že nejlepší je postavit ekonomiku státu na principu "čím víc automatů, tím víc zdaněných krádeží", to by ani Klaus nevymyslel.

I když… Prvního dubna začala konečně na subdoméně Parlamentních listů (kde jinde) vycházet týdny očekávaná paranoidní siláž Protiproud, kterou šéfredaktoruje Klausův vicekancléř a věrozvěst Antikrista, Petr Hájek. Doporučuju číst tam úplně všechno a nečíst nic jiného, ale úplně nejvíc doporučuju přečíst článek "Může být korupce prospěšná? Určitě ano!" od Adama B. Bartoše. Bartoš není jen tak ledasjaký novinář, je to jednak novinář antisemistký, jednak jediný novinář, o kterém kdy Klaus řekl, že je geniální. Jeho článek, v němž naplno odhaluje myšlenkový trust české autenticky konzervativní pravice, nesporně geniální je. Já jsem si v něm, pro interní potřeby našeho protikorupčního projektu Rekonstrukce státu, podtrhl toto:

související: VV se shodují s Rekonstrukcí státu, ještě posílit pravomoci NKÚ

"A pokud se u nás dopouštějí korupce zahraniční firmy, proč by nemohly i naše tuzemské? Proč by české firmy nemohly zaplatit všimné, aby získaly zakázku?

Kdyby nepodplácela druhá strana, pak bychom mohli soutěžit férově. Ale protože uplácí, pak se neostýchejme a chovejme se podobně pragmaticky - udělejme vše, klidně si i připlaťme, ať v českých tendrech vítězí české firmy. Přinesou práci našim lidem a peníze zůstanou v zemi. (...) Správná korupce ve správný čas a na správném místě totiž může stimulovat domácí ekonomiku.

Nevidím také nic špatného na tom, když podnikatelé část zisku ze zakázky, kterou jim politici pomohou zařídit, pošlou jejich politické straně. Vlastně tím stranu sponzorují - politické strany přece z něčeho žít musí.

čtěte takéPravda se ukázala: Městský soud zrušil blokaci účtu Věcí veřejných

A že se tak některé projekty a stavby prodraží? Raději budu mít několikrát dražší dálnici, než abych ze svých daní platil levicové programy genderového, multikulturního či ekologického typu.

Když k tomu přičteme nedávný coming-out Jana Stráského, který v s Jindřichem Šídlem bez příkras vysvětlil principy, na kterých stála naše privatizace, tak sečteno a podtrženo, stát by měl korupci systémově podporovat. (To už ale vlastně dělá - ve čtvrtek tu bude na semináři ve Sněmovně bývalá slovenská premiérka Radičová přednášet, jak účinným opatřením bylo na Slovensku zavedení povinného zveřejňování smluv, a česká autentická pravice i levice jí bude vysvětlovat, proč to u nás nejde.) A když už se něco ukradne natvrdo z kapsy někomu jinému, tak to vychytají Kalouskovy hazardní automaty. Win - win. 

související: Proč právě Kalouskových 252 krvavých tisíc? Štětina poučoval nechápavé poslance

Místo dnešního lajku mi prosím dejtehlas v Novinářské ceně 2012. Zatím to vedou nějací Slováci, což je krajně nevhodné. Pokud slibovaných 20 tisíc vyhraju, slibuji, že se nechám okrást nějakým gamblerem, takže těžit z toho budete ve výsledku všichni."

 

Autor: Matěj Hollan, článek vyšel na blohu Ihned.cz

 

 

Další články z rubriky Boj proti hazardu:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky