Šéf ÚOKFK Martinec: Budeme se zabývat Kočí a Škárkou

04.03.2013
Šéf ÚOKFK Martinec: Budeme se zabývat Kočí a Škárkou

Plukovníka Tomáše Martince, ředitele protikorupční policie, zpovídal v Press klubu Frekvence 1 v neděli moderátor Luboš Xaver Veselý. V rozhovoru přišla řeč i na kauzu Bárta.

 

 

 

„Když sleduji různé akce, různé kauzy skrze média, jako spousta spoluobčanů, protože málokdo sedí ve vaší kanceláři a v kanceláři vašich pracovníků, tak mě to nutí udělat si obraz a říct, to je opravdu zločinec. A tomuhle se třeba křivdí. Vyvolalo to ve mně kdysi takový pocit, asi před rokem, že Vít Bárta skutečně je korupčník. Jsem si myslel. Teď, když se to znovu přetřásalo u soudu, když jsem slyšel, jak mluvil pan Škarka, jak mluvila paní Kočí, tak jsem si na to udělal nějaký názor, a dnes jsem se v duchu panu Bártovi omluvil, protože už si nemyslím, že je korupčník. Jak má člověk se v těchto věcech zorientovat?“ zeptal se moderátor Veselý. 

souvisejícíVIDEO UVNITŘ: Prohlášení k soudnímu procesu

Ředitel protikorupční policie Martinec na tuto změnu názoru na Víta Bártu odpověděl: „Já tomu rozumím, co říkáte. A z toho mediálního obrazu té celé kauzy to i chápu, ten váš pohled. My se také díváme, díváme samozřejmě na tu kauzu, která byla započata na našem útvaru jako na ne jednoduchou, protože ty jednotlivé výpovědi osob, samozřejmě některé osoby si nechávaly svoje veškeré další informace až před soud, když nám potom běžel soud online, tak jsme se dozvídali i mnoho nových věcí. A já musím říci, že spíše pro mě bylo velmi zarážející rozdílnost závěrů prvoinstančního a druhoinstančního soudu. To pro mě bylo velmi překvapující... protože tam byly i nějaké návrhy pana Bárty právě v souvislosti s trestním stíháním případně jiných osob, tak se tím asi určitě orgány činné v trestním řízení budou dále zabývat.“ potvrdil Martinec.

související: Bárta pro ČT: Plánuji podat stížnost na Vrbovou

Moderátor Veselý se ptal dál: „A já to říkám čestně, já jsem měl Bártu za korupčníka, když jsem slyšel ty výpovědi poctivě u toho soudu pana Škarky, paní Kočí, tak já jsem se mu v duchu omluvil. A až bude v Press klubu, tak se mu omluvím takhle veřejně. Tak jak to mám udělat? Jak mám uvažovat, když to vidím v televizi? Když bude dnes večer nějaká nová kauza, co mám udělat?“

A plukovník Martinec vysvětloval: „Ta kauza má vždycky svůj vývoj. ... Druhá fáze je potom to prokazování před soudem. A bohužel u nás je takový způsob uvažování, že zejména u těch politicky exponovaných osob nebo veřejně známých osob se právě to veřejné mínění vždycky přikloní k té situaci, která je teď momentálně okamžitě. Bez pohledu na to ... ale přitom bysme každý měli uvažovat o tom, že teď je nějakým způsobem nějaká fáze, ale počkejme si do těch fází dalších,“ uzavřel Martinec 

 

Související:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky