Nečas pozval všechny až na Ombudsmana. Ten demaskoval nezákonnost VLT

03.04.2013
Nečas pozval všechny až na Ombudsmana. Ten demaskoval nezákonnost VLT

Dnes se Věci veřejné opět pokoušely předřadit na program jednání schůze Poslanecké Sněmovny novelu loterního zákona, jehož současné znění největší měrou může za to, že je Česká republika obdobou amerického Las Vegas a je zde nejvíce hracích automatů v přepočtu na jednoho obyvatele.

 

 

Ve své řeči jsem mimo jiné pochválil premiéra Nečase za to, že včera svolal pracovní skupinu vlády, jejímž cílem je vypracování přehledu dopadů sázkových her na společnost. Zastoupení skupiny je opravdu početné a pestré. 

Zástupci ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, spravedlnosti, vnitra, zahraničních věcí, zdravotnictví,   Agentura pro sociální začleňování, Český statistický úřad, Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Národní monitorovací středisko, Probační a mediační služba, Státní zdravotní ústav, Ústav zdravotnických informací, Česká asociace adiktologů, Společnost pro návykové nemoci, Klinická a adiktologická společnost při 1. lékařské fakultě, Psychiatrické centrum Praha, dokonce i nestátní organizace, jako je Asociace občanských poraden, Brnění, Občané proti hazardu, Sdružení Podané ruce, A.N.O - Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické služby, Český institut pro výzkum závislostí, dále Sdružení provozovatelů, Asociace provozovatelů kursových sázek, Asociace společností provozujících kasina v ČR, Česká komora loterijního průmyslu, Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů a dalších her, Sdružení zábavního průmyslu, ba dokonce Unie herního průmyslu, také Československá obchodní banka, Svaz měst a obcí

 Ale přesto na tomto jednání vládní skupiny chybí ten, který v tomto směru upozorňoval na to, že Ústavní soud vydal jasný nález o nelegálnosti výše sázek ve Videoloterijních terminálech, který není vládou respektován.

doporučujemeNeudržel to v sobě: Pane Bárto, přečtěte si, co dělají herny za zrůdnosti

Ombudsmana ve svém nálezu píše: "Ministerstvo financí nezjednalo nápravu svých dřívějších nezákonných postupů při povolování sázkových her provozovaných prostřednictvím tzv. jiných technických herních zařízení, např. videoloterijních terminálů…Nejzásadnějším a dlouhodobým pochybením Ministerstva financí je skutečnost, že povolování tzv. jiných technických herních zařízení v rozporu se zákonem nepoužilo příslušná ustanovení loterijního zákona platící pro výherní hrací přístroje, takže např. jako maximální výše sázky u interaktivních videoloterijních terminálů Ministerstvo povolovalo tisíc korun, přestože zákon umožňuje" - v závorce pro ty klasické hrací automaty - "dvě koruny, pět korun nebo maximálně padesát korun. Maximální hodinová prohra činí 252 tisíc korun, přestože loterijní zákon připouští tisíc, dva tisíce nebo maximálně deset tisíc korun. Ministerstvo nerespektovalo zákaz umístění přístrojů na určitých místech, jako je sousedství škol, lékařů apod. Zatímco zákon umožňuje vydat povolení maximálně na jeden rok, ministerstvo vydávalo povolení na dobu neurčitou, deset let a nyní nově vydává na tři roky."

více zde: Proč právě Kalouskových 252 krvavých tisíc? Štětina poučoval nechápavé poslance

Dalo by se velmi polemizovat o tom, jestli včerejší zasedání vládní skupiny k hazardu není jen další snahou získat čas, aby dál gambleři rozvracel rodiny, upadali do exekucí nebo nakonec páchali sebevraždy. Proč ale místo zasedání pracovních skupin, není zcela jednoznačně revokováno usnesení vlády tak, jak požaduje ombudsman, a nedojde k respektování nálezu Ústavního soudu, které by v tomto směru mohlo jednoznačně zabránit mnohým problémům, které v české společnosti jsou.

související: To si počtou na výboru: Alkohol a tabák? Ne, české domácnosti utratí více za gambling

Ministerstvo financí má jednoznačnou ambici - dnes znepřístupňovat celou situaci, nepodávat informace, vyhýbat se jednoznačné odpovědi na to, co je veřejný zájem. A když na úrovni komunálních politiků je ambice alespoň jednoznačně vědět, kolik těch interaktivních videoterminálů na konkrétních místech je, tak se dostaneme k tomu, že Ministerstvo financí bez ohledu na to, že tento seznam má k dispozici, tak komunálním politikům sděluje, že po nich chce 300 korun za to, aby zveřejnilo v konkrétní obci seznam interaktivních videoterminálů.

 

 

Další související články: 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky