Zhluboka nádech, zhluboka výdech: o našem hospodářství

01.06.2013
Zhluboka nádech, zhluboka výdech: o našem hospodářství

Česká ekonomika se v těchto dnech již čtvrtý rok v řadě propadla v žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD. Vláda „rozpočtové zodpovědnosti, boje proti korupci a konkurenceschopnosti“ nás tentokrát posunula z 33. příčky na 35. V důsledku osvícených pseudoreforem tak zvané pravice jsme se v letech krize již propadli z 28. na 35. místo, tedy o sedm příček. Vzhledem k tomu, že hodnoceno bylo pouhých 60 ekonomik, již před několika lety jsme se ocitli mezi těmi horšími a to prosím pěkně mimo jiné za Litvou, Polskem, Thajskem, Mexikem a Kazachstánem.

 

 

 

Vysoké příspěvky na sociální zabezpečení, korupce, byrokracie, netransparentnost, absolutní nestabilita hospodářské politiky, to jsou první slova, která bafnou na případného zahraničního investora, který se rozhodne přečíst si nějaké to hodnocení naší ekonomiky předtím, než se zde rozhodne riskovat své peníze. Důsledkem poklesu konkurenceschopnosti je rekordní růst nezaměstnanosti, další propad ekonomiky, propad výběru daní a dluhy, dluhy a ještě jednou dluhy. Sliby ODS o nezvyšování daní jsou tytam a v posledních letech bylo zvýšeno tolik daní, kolik nikdy dříve. I tak to však nestačí a Kalousek proto označuje za rozpočtovou odpovědnost státní dluh České republiky ve výši 1 716 000 000 000 korun. Plánovaný deficit státního rozpočtu v naprosto neadekvátní výši 100 000 000 000 korun je nám pak prezentován jako hotový zázrak a největší možná zásluha TOP09.

 

Zhluboka nádech, zhluboka výdech. Spolu s celou řadou dalších poslanců za VV každý měsíc na parlamentní půdě buším do premiéra a jeho ministrů, že tato situace je již dále neúnosná, představitelé vlády však většinou v sobě nemají ani tolik státnického elánu a sebereflexe, aby se alespoň ráčili na poslanecké interpelace osobně dostavit. Demokratické tradice, které se několik desetiletí pokoušíme obnovit, jdou do kytek, vláda si již s pomocí pofidérních manévrů prosadila naprostou většinu zákonů, na nichž měla eminentní zájem a teď v pravý čas přešla k taktice mrtvého brouka, řídíc se heslem „kdo nic nedělá, ten před volbami nic nezkazí“.

 

Taktika je to rozumná a spolu s naprosto lživou pravicovou rétorikou oběma velkým stranám v příštích volbách jistě vynese potřebná procenta. Nicméně ze strategického hlediska to nic nemění na tom, že Česká republika čelí katastrofě. Naše ekonomika se propadá do nevídané recese, naprostá většina populace v reálných číslech chudne a na obzoru pro rok 2014 není jediná zodpovědná strana, která by mohla v parlamentních volbách získat dostatek hlasů nato, aby tuto situaci dokázala zachránit.

 

Málo kdo chápe, že spíše než ohnivé pravicové a levicové rétory, které dnes chystají PR oddělení jednotlivý kmotrovských stran, potřebujeme státníky. Spíše než pseudoideology, potřebujeme ve svém čele tvrdé a pragmatické pracanty, s jasnou vizí toho, kudy z této situace ven. Hlavně však sami musíme překonat nesnesitelný mediální šum nad zcela bezvýznamnými podněty, abychom procitli a uvědomili si hospodářskou tragédii, které čelíme. Jen málokdo to již dnes pochopil. Jen málokdo prohlédl špinavý PR trik, kdy politiky s reálnou státnickou vizí nazývají populisty, zatímco bezpáteřní ignoranty, kteří mají celou tu dnešní situaci na svědomí, nám dnes servírují jako jedinou možnou volbu pro příští rok.

Článek původně vyšel na mém blogu iDNES

Čtěte také:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky