VIDEO UVNITŘ: Podvodné firmy si nezadají s výpalným. Decimují střední třídu

05.02.2013
VIDEO UVNITŘ: Podvodné firmy si nezadají s výpalným. Decimují střední třídu

Dnes jsem ve Sněmovně předkládal návrh novely občanského soudního řádu. Velmi mi totiiž leží v žaludku podvodné firmy, které za přispění vládní nečinnosti decimují střední třídu a parazitují na práci poctivých občanů České republiky. 

 

 

 

U podvodných firem ničící střední třídu bychom mohli najít určitou analogii s výpalným. Akorát jde o to, že místo pobíhání svalnatých gorily, zde pobíhají velmi zdatní právníci, respektive jakési bílé límečky, které zneužívají pozornosti a často naivity jinak aktivních a pracovitých lidí. Na svém webu pravidelně upozorňuji na jména a lsti těchto firem, kterých jsou při nejmenším desítky

Kupříkladu firma Bezreklamky. Podnikatel, živnostník si chce objednat u této firmy určitou reklamu. A i když tato reklama v katalogu je mu nabízena zdarma, tak nakonec přijde o všechno, co má, a to pouhým podpisem smlouvy. Na našem trhu je bohužel celá řada dalších takovýchto realitních kanceláří, které zneužívají bianco smluv k tomu, že nakonec místo tohoto aktivního občana dostaneme bezdomovce, který přijde o střechu nad hlavou. Těchto podvodníků a jejich lstivých praktik stále a stále přibývá. Já se snažím z pozice opozičníka podporovat sdružení, které bojuje a zastupuje občany České republiky proti těmto firmám.  

doporučujeme: Pardubický "dozorce" založil web proti podvodným firmám, teď na něm může být sám

Proto předkládám novelu občanského soudního řádu. V zásadě jde o to, aby bylo možno zavést hromadnou obranu občanů České republiky. V kostce se dá říci, že principem je, aby se každý jednotlivec nemusel bránit sám, ale aby se mohli spojit do skupin, které v tomto směru budou výrazně efektivněji fungovat a podají určovací žalobu.

čtěte takéDalší vykutálená firmička. V drobném písmu pod čarou se skrývá ďábel

 Pokud by takovouto určovací žalobu zároveň podalo proti pachateli tohoto moderního výpalného nejméně sto jeho obětí, nemohl by soud takovéto žaloby odmítnout z důvodu nedostatku naléhavého právního zájmu a musel by se jí zabývat. V drtivé většině případů by tak bezpochyby určil, že je smlouva neplatná. Důkazní břemeno v tomto smyslu, že bylo podáno sto a více žalob, by samozřejmě nesl žalobce. S tímto účelem není do českého právního řádu hned nutno implementovat celý systém hromadných žalob se všemi jeho procesními náročnostmi, které přiznávám koneckonců ani nejsou standardem v našem právním řádu.

Tato jednoduchá úprava, kterou navrhujeme, by vyřešila nicméně palčivý problém, který z mnoha aktivních občanů České republiky vyrábí jenom pasivní příjemce sociálních dávek. Negativní stanovisko vlády považuji za důsledek nedostatečné informovanosti o věci a o neznalosti hloubky této problematiky. Vláda je stejně neinformovaná nebo spíš pčíliš dobře informovaná, stejně jako když si ministr financí Kalousek dovolil odmítnout zastropování lichvy.

souvisejícíJediné účinné řešení. Zastropovat lichvářům odměny 

Na začátku jsem se domníval, že se jedná o problém týkající se několika málo firem. Dnes jsem přesvědčen o tom, že se vedle lichvy podvodné firmy stávají druhým zásadním fenoménem, který ničí střední třídu v České republice,  a demotivuje občany . A znovu si dovoluji podotknout, že nechráním a nesnažím se zvyšovat nějaké sociální dávky, nesnažím se tady ze státního rozpočtu utrhovat nějaké peníze ve prospěch konkrétních poškozených. Jen prosím o to, abychom zastavili další demotivaci, další lidské tragédie, které v následujících dnech a měsících vyrábějí další stovky exekučních případů.

 

Závěrečná část mého projevu 

          

 

Čtěte také:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky