Navštívil jsem dnes pekárnu Topek v Topolné u Napajedel ve Zlínském kraji. Bratři Lapčíkové, majitelé pekárny se stovkou zaměstnanců a dvacetiletou tradicí mě provedli pekárnou, kde místo strojů hněte chleba i lidská ruka.
"to ve velké pekárně nevidíte. Hnětení rukou oproti strojnímu hnětení na kvalitě poznáte. My velkým pekárnám nemůžeme konkurovat cenou, ale kvalitou,“ vysvětloval mi majitel při exkurzi.
Jiným příkladem rozdílu v kvalitě mezi velkou a malou pekárnou je také podstatný detail ve výrobním postupu, a sice používání tzv. kvasomatu. To je zařízení, ve kterém se ve velkých pekárnách nechává staré pečivo znova nakvasit a legálně se v 10% přidává zpět do pečiva nového.
doporučujeme: Ty 3 tuny ochuzeného salámu jsou od Vás, pane Babiši
Že Topek má kvalitní pečivo, si nemyslí jen jeho majitelé. Pekárna totiž vyhrála loni krajskou soutěž o nejlepší chleba ve Zlínském kraji. Přesto mě bratři Lapčíkové upozornili, že od posledního zvýšení DPH je provoz pekárny na hraně rentability a vyslovili obavu, že pokud bych Babiše donutil zlevnit, ohrozí to jejich existenci. Je absurdní, že kvalitnější pekaři nedostanou za své pečivo více, než kolik stojí pečivo z Babišovy chemičky Penam.
Řešením je stále to samé, které již delší dobu navrhuji. Ochrana výrobců před hypermarkety se má dotýkat jen těch malých a středních výrobců. Velkovýrobci by měli být vystaveni maximálnímu tlaku hypermarketů. Naopak hypermarkety je třeba donutit k mnohem větší podpoře malých a středních výrobců na ploše hypermarketu, ale i na letácích. Příštích 14 dnů patří jednání Poslanecké sněmovny, ale pak se znovu vrátím do Zlínského kraje na debatu s malými a středními pekaři, co pro jejich podporu učinit.
více o zákonu zde: Nedovolme velkododavatelům diktovat ceny potravin. Změňme zákon!
Související: