Nečas by měl odkrýt zákon o Významné tržní síle. On jej bude předkládat

20.03.2013
Nečas by měl odkrýt zákon o Významné tržní síle. On jej bude předkládat

Druhý bod, který jsem dnes navrhoval  k zařazení na  jednání Poslanecké sněmovny byla Informace předsedy vlády o přípravě novely zákona o významné tržní síle.  Na Petra Nečase se neobracím náhodou, ale proto, že podle nového legislativního plánu vlády to má býti právě on, kdo má být předkladatelem tohoto zákona  na podzim tohoto roku.

 

 

Ještě v dobách, kdy Věci veřejné byly v koalici, tak mezi Úřadem pro hospodářskou soutěž, mezi Ministerstvem průmyslu a mezi Ministerstvem zemědělství existovala pracovní skupina, která se zabývala zrušením tohoto zákona. A dokonce tato pracovní skupina předložila legislativní návrh, který však následně vládou nebyl přijat.

Jinými slovy řečeno, odvažuji si tvrdit, že lobbistické kruhy a síly, které chrání tento zákon o významné tržní síle, tak jako v mnoha jiných případech blokují omezení tohoto zákona a rozkládají ve státní byrokracii vlády této koalice na úrovni ministerstev a zapojeného Úřadu pro hospodářskou soutěž jaksi pozitivní posun při změně této normy.

souvisejícíProč jsou u nás potraviny dražší? Je to špatným zákonem a konkurenceschopností

Premiér by měl dát jasné vyjádření právě pro omezení onoho zákulisního poskakování a blokování při úpravě této pro české hospodářství velmi destruktivní normy, aby nám pan premiér sdělil - předtím, než na podzim tohoto roku předloží finální podobu tohoto zákona - jaké jsou výchozí teze při přípravě tohoto dokumentu, za který do podzimu tohoto roku pan premiér převzal odpovědnost.

Představení takovýchto výchozích tezí a parametrů by silně omezilo možné lobbistické snahy napříč zainteresovanými ministerstvy působit destruktivně proti prosazení a předložení jasné úpravy této normy, kterou Věci veřejné opakovaně žádaly a která v tomto směru - musím říci znovu - pozitivně je v legislativním plánu vlády. 

související: Babišův výsměch: Mám od hnojiva po bochník, ale cenu potravin neovliňuji

Je zapotřebí stále opakovat, že zákon o významné tržní síle silně deformuje český trh s potravinami. Tento zákon zcela jednoznačně ovlivňuje a stojí za vyššími cenami potravin, než jaké dnes můžeme vidět kupříkladu v Německu. Stále mě fascinuje, bez ohledu na zjevnou pravdu, že potraviny v Německu nebo v Polsku jsou o 20 % levnější než v České republice, je tato pravda společensky zpochybňována na základě velmi manipulativních a zjednodušených zpráv Eurostatu, který vykazuje české potraviny jako páté nejlevnější v Evropě.

souvisejícíNejen v Německu, pane Bárto, píší mi: Podívejte se, co stojí jídlo v Nizozemí

Podíváme-li se na koncentraci českého trhu, nebo chcete-li na konkurenci, která na českém trhu je, je zapotřebí jednoznačně říct, že český trh s potravinami obsahuje velké množství oligopolních výrobců, kteří drží dramatické postavení na trhu, což je obrovský rozdíl například proti německému trhu, kde naopak ony potraviny jsou o 20 % levnější. Řeknu několik konkrétních příkladů. Největší český pivovar, Plzeňský Prazdroj drží 43 % českého trhu. S druhým českým pivovarem, Staropramenem, drží 60 % trhu a v případě třech největších českých pivovarů se dokonce onen oligopol, nebo chcete-li kartelová dohoda, dotýká 75 % českého trhu. Díky tomu je možné, že ceny Plzeňského Prazdroje odečteme-li rozdíl ve spotřebních daních a odečteme-li rozdíl ve výši DPH, přesto je Plzeňský Prazdroj v Německu prodáván o 12 % levněji než v Čechách. Nebudeme-li uvádět ony rozdíly ve výši nižšího DPH a nižší spotřební daně na pivu, než jak je objektivně v Německu dnes, tak ten rozdíl se pohybuje dokonce ve výši 20 %.

souvisejícíVIDEO UVNITŘ: Moje poslední basa plzeňského

 

 

Další články z rubriky Zastavme růst cen potravin: 

 

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky