Beranidlo pro dotaci: Zneužívá majitel nemocnice v Mariánkách město?

05.04.2013
Beranidlo pro dotaci: Zneužívá majitel nemocnice v Mariánkách město?

Ještě nedávno visely nad budoucností mariánskolázeňské nemocnice otazníky a dnes ji čeká rekonstrukce i stavba nového pavilonu. To, co vypadá jako dobrá zpráva, má ale i svoji odvrácenou tvář. Nepodařilo se totiž zachránit urologické oddělení a lůžkovou chirurgii, i když proti jejich uzavření vystupovali lékaři, občané i Věci veřejné. Těm se nelíbí ani to, že provoz nemocnice má miliony financovat město a většinový vlastník ho chce použít i jako beranidlo k získání dotace na plánovanou rekonstrukci.

  

 Je mi známo, že v souvislosti s plánovanými stavebními úpravami původní budovy mariánskolázeňské nemocnice požádal zástupce majitele Západní zdravotní vedení města, které je minoritním vlastníkem nemocnice, aby prověřilo možnost získat dotace na investice ve zdravotnictví do rekonstrukce a modernizace areálu,“ uvádí šéfka karlovarských VV Soňa Riedlová Puškašová.

psali jsmeVyhráli jsme bitvu! Nemocnice v Mariánkách přežije

Většinový vlastník nemocnice má vše dobře vymyšlené. Je obeznámen s tím, že město na takovou dotaci dosáhne spíš než podnikatelský subjekt a navíc mu vyhovuje, že Mariánské Lázně dotují třemi miliony korun ročně provoz chirurgického oddělení. Podle jednatelky nemocnice Miluše Tukové se že bez těchto prostředků zařízení neobejde.

Majoritní vlastník Nemocnice Mariánské lázně chce investovat do rekonstrukce a modernizace nemocnice zhruba 11 miliónů korun. V dolním areálu nemocnice plánuje výměnu oken, rozvody vody a topení, údržbu střechy a okapů. Do prostor bývalých operačních sálů chce přestěhovat laboratoř a rehabilitaci. Zamýšlí vystavit novou budovu pro následnou péči s šedesáti ošetřovatelskými lůžky.

čtěte také: Úleva byla vidět na každém. Občané jsou rádi, že Podřipská nemocnice přežije

Právě zaměření nemocnice na následnou péči na úkor akutních lůžek vyplývá z nově uzavřených smluv se zdravotními pojišťovnami. Ty převádějí akutní lůžka na ošetřovatelská a ruší i urologické oddělení. „Majitel nemocnice si jde tvrdě za svým a zdá se, že úspěšně. Ještě před uzavření nových smluv měl totiž sám zájem na tom, aby z nemocnice udělal eldéénku. Výsledkem toho je fakt, že vyhlášené urologické oddělení zeje prázdnotou,“ míní Riedlová Puškašová.

související: Píše mi zoufalý starosta Mariánek: Pane poslanče, stát cíleně likviduje naše město

Šéfce karlovarských VV se nelíbí, že město majiteli realizaci vlastních cílů ulehčilo tím, že se za nemocnici příliš nebilo při podzimním jednání se zdravotními pojišťovnami a opakovaně nevyužilo možnosti napadnout smlouvu o prodeji nemocnice pro její hrubé porušení. „Starostovo mediální vyjádření, že to možná někdy v budoucnu město udělá, je příliš vágní,“ dodává k tomu Riedlová Puškašová.

Předseda VV Vít Bárta se o problematiku mariánskolázeňské nemocnice zajímá delší dobu. Jednal ve o její záchraně s vedením města, zástupci iniciativy NE zrušení nemocnice a lékařkou MUDr. J. Vágnerovou, která stála za sepsáním petice a vyjádřila svůj postoj v otevřeném dopise hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Novotnému. Se současným stavem věcí se Bárta nechce smířit a bude interpelovat u ministra zdravotnictví Leoše Hegera kvůli nekoncepčnosti zdravotnictví v kraji. Zúčastní se také jednání zastupitelstva v Mariánských Lázních 24.4. 2013, kde promluví k problematice nemocnice.

 

 

Další články z rubriky Rušení nemocnic

Sdílení
Je třeba zamíchat s cenami pečiva

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky