Server Moneymag.cz přinesl exkluzivní výpověď bývalého ředitele poboček nadnárodních obchodních řetězců. Ten se v anonymitě nicméně otevřeně vyjádřil k praktikám, které v obchodech panují ohledně zacházení s nekvalitními nebo prošlými potravinami. Exředitel také potvrdil, že v cizině nic takového nikdy neviděl.
Faktorů proč se tak děje je několik. Servilita, strach o práci a předně nesplnitelné kvóty, které řetězce stanovují, proto máme na pultech tolik hnusných potravin.
doporučujeme: Nenechme si na hlavu...: Vepřové párky z kuřecího? Podle Alberta dle zákona
PI: Proč je tolik shnilého a plesnivého ovoce a zeleniny na pultech?
Exředitel: Vedení společností nutí ředitele, aby dodržovali plány, které mají na povolené ztráty na těch obchodech. A ty jsou samozřejmě tak přísné, že potom se děje, co se děje na těch obchodech.
PI: Za vším jsou tedy peníze, lidé mají strach, že přijdou o práci?
Exředitel: Zaměstnanci mají kvótu, kolik zboží se může odepsat, kolik se může vyhodit, to jsou čísla stanovená. Do těchto kvót je těžké vejít. Proto potom v obchodech nacházíme, co nacházíme.
PI: Co když toho ti vedoucí vyhodí více?
Exředitel: Musí to vedení zdůvodňovat a je to nepříjemné pro toho vedoucího nebo ředitele a je to až ztráta pozice.
PI: Jak se v českých hypermarketech ovoce a zelenina skladuje?
Exředitel: Měla by se skladovat podle předpisu. Samozřejmě praxe je jiná. U spousty obchodů je nedostatečná skladovací kapacita, tudíž spousta sortimentu zůstává mimo teplotní řetězce a skladuje se jinak, než povolují normy. Zboží, které má být v chladících prostorech, se skladuje na chodbě nebo kde je místo. Potom to rychle "odchází" a na obchodech vidíte to, co vidíte.
PI: Jak to chodí za hranicemi?
Exředitel: Já jsem byl v zahraničí, viděl jsem obchody a měl jsem samozřejmě možnost nahlédnout i do přípraven a porovnat, jak to tam funguje. Nikdy jsem tam neviděl to, co se děje v České republice.
Další články z rubriky Zastavme růst cen potravin: