Starosta Turnova po návštěvě Bárty napsal Stanjurovi: Netlačte nám dražší a špinavější R35

21.04.2013
Starosta Turnova po návštěvě Bárty napsal Stanjurovi: Netlačte nám dražší a špinavější R35

Výstavba rychlostní komunikace R35 je naprosto zásadním počinem a stejně to vnímají i obyvatelé přímo dotčeného Turnova. Jeho starosta Tomáš Hocke si postěžoval ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi na neplnění slibů ze strany MD a nátlaku ze strany Libereckého kraje na výstavbu dražší, neekologické varianty.

  

 

Klub Věcí veřejných se dlouhodobě zabývá řešením dopravní situace v městě a vnímá záležitost trasování rychlostní komunikace R-35 jako zcela zásadní záležitost vlivu na další život v městě i jeho rozvoj. Z toho důvodu jsme zmíněný problém zařazen jako jedna z priorit  volebního programu turnovských VV.

související: Právo si všimlo R35: Bárta rozpoutal superdebatu

Celá situace návrhu zmíněných tří koridorů vedením Libereckého kraje byla předmětem rozsáhlé kritiky desítek tisíců zdejších obyvatel, kteří mohou být navrhovanou stavbou dotčeni na svých majetcích i razantním zhoršení životního prostředí. To byl zřejmě také důvod toho, proč vedení LK veškeré dokumenty a studie do poslední chvíle doslova tajilo a bránilo se jakémukoliv veřejnému projednávání s občany. Teprve na nátlak veřejnosti nechalo zpracovat další dva návrhy koridorů (superseverní a jižní), aby učinilo dojem, že nerozhoduje jen o jediném. Bohužel se tak stalo pozdě, a řada legislativních kroků se už stala neodvolatelná, a to s největší pravděpodobností záměrně. Zcela záměrně byly dodatečně, také na nátlak odborné veřejnosti, vypracovány oba oponentní posudky, které už na první pohled budí dojem korupčního jednání (posudek "Studie proveditelnosti..." firmy Valbek a posudek prof. Lehovce). Jednání zástupců Klubu VV Turnov na Ministerstvu dopravy v Praze s představiteli dotčených resortů jen potvrdilo nezájem zmíněných pracovníků na celé kauze něco měnit, a to dílem jejich pohodlnosti, bohužel i značnou měrou jejich neodbornosti.

souvisejícíBárta na zastupitelstvu Turnova: U R35 "eka" splynuly, nenechte si vnutit lobby z Liberce

 Během čtrnácti let tak vzniklo v Turnově a jeho okolí také několik občanských sdružení, která tuto stavbu razantně odmítají, soustředila na 20.000 podpisů zdejších občanů stejného mínění a organizují další protestní akce. Důvodem je především to, že občanům, vedle rapidního zhoršení životního prostředí, hrozí i snížení cen jejich pozemků a nemovitostí, navíc i destrukce jedné z nejstarších chráněných přírodních oblastí Českého ráje, kde zanikne turistický ruch, který je dosud významným finančním přínosem pro všechny podnikatelské subjekty v regionu, a to i veřejných a státních institucí.

 Dosavadní argumenty LK i ministerstva, že tato stavba je z navržených variant nejpřijatelnější, bohužel svědčí nejen o značné míře provázání na pozdější zhotovitele, ale též o velké míře neznalosti základních podmínek silniční dopravy, pro kterou má být především tato komunikace zhotovena. Z tohoto důvodu členové odborných komisí VV  žádají konzultaci s příslušnými pracovníky ministerstva dopravy za účasti pana ministra Stanjury.

 


   

 

Články o dopravě:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky