Malá domů velkého zastupitele. Členka VV odhalila promyšlený plán

03.02.2013
Malá domů velkého zastupitele. Členka VV odhalila promyšlený plán

Soňa Riedlová Puškašová se už dva roky zajímá o problematický pronájem obecních lesů ve Stanovicích. Shromažďovala objektivní informace a přes překážky, které jí stavělo do cesty vedení vlastní obce, pátrala i v jejích dokumentech.

 

 

 

„Došla jsem k závěru, že k podpisu pro obec nevýhodné smlouvy nedošlo z nezájmu nebo neznalosti, ale proto, že od začátku šlo promyšlený plán na zbohatnutí koaličního zastupitele,“ říká.

Riedlová Puškašová, opoziční zastupitelka Stanovic a zároveň šéfka karlovarských Véček, smlouvu na pronájem obecních lesů dlouhodobě kritizuje a poukazuje na to, že je pro obec krajně nevýhodná. Utvrdily ji v tom informace, které získala u lesních společností i u starostů okolních obcí. 

„Dozvěděla jsem se, že vzhledem k velikosti lesů a množství vytěženého lesa i po odečtení nákladů Stanovice nejspíš přicházejí o miliony korun v kase tím, že zastupitelé obecní lesy pronajali Lesní společnosti Bečov,“ uvádí. Na posledním zastupitelstvu proto se svým stranickým kolegou Jánem Beňákem vystoupila proti prodloužení smlouvy o pronájmu lesů a požadovala vypsání výběrového řízení na poskytování služeb na těžbu dřeva. Marně.

psali jsme: VV si posvítily na Stanovice: Obecní pronájem lesů "zavání" 

Podle jejího názoru vedení obce s obecními lesy nezachází jako řádný hospodář, ale postupuje tak, že napomáhá ke zbohatnutí koaličního zastupitele Václava Knedlíka. Ten je totiž zároveň společníkem firmy, které zastupitelé obecní lesy pronajali. „Tento muž je šedou eminencí obce a jeho firma na obecní kase parazituje už dlouho (Jednomu ze společníků firmy obec už v minulém volebním období prodala šest hektarů lesnatých pozemků v ceně jedna koruna za metr čtvereční). Kandidoval do zastupitelstva s cílem plnit nikoliv veřejný zájem, ale vlastní kapsu. To se mu daří nejen díky tomu, že tuneluje obecní lesy, ale koaliční zastupitelé v jeho režii chtějí změnit i územní plán tak, aby se ze zastupitelových luk staly stavební parcely,“ popisuje Riedlová Puškašová. 

Exkluzivní smlouva

Zastupitelka dále upozorňuje na to, že smlouva na pronájem obecních klesů je pro obec krajně nevýhodná a pro nájemce naopak přímo exkluzivní. Nájemci totiž stanovuje přednostní právo na prodloužení smlouvy na dalších deset let, ale malé sankce za zpoždění plateb, zatímco obci zůstávají provozní náklady i platba pojistného. Za nájemcem navíc jdou i krajské dotace. 

Puškášová požadovala od starostky odpovědi na otázky, kdo je zodpovědný za podpis smlouvy, proč si obec nenechala vypracovat ekonomickou analýzu před jejím uzavřením a proč ji nevypověděla ani v případě, kdy nájemce smluvní podmínky závažně porušil tím, že se i na půl roku opozdil s platbami. Při pátrání v obecních dokumentech kvůli této věci jí vedení obce házelo klacky pod nohy. 

 

Další články z Rubriky Vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky