Praha 1 má brajgl v účetnictví, unikl ji soud za 3 miliony

23.01.2013
Praha 1 má brajgl v účetnictví, unikl ji soud za 3 miliony

Už v roce 2009 řešilo zastupitelstvo Prahy 1 dluh na nájmu za restauraci Šatlava v Saské ulici na Malé Straně. Když se téměř před rokem zastupitelka Kateřina Klasnová (VV) ptala, jak byla celá věc vyřešena, neuměl jí místostarosta Tomáš Macháček odpovědět a odkázal ji na šéfa legislativního odboru. „Od něj jsem se letos v lednu dozvěděla, že soudní spor mezi dlužným nájemcem a městskou částí byl zastaven. A tím je celá věc vyřízena. Včetně penále se přitom už v roce 2009 jednalo o částku 3,6 milionu korun! Jak je možné, že si ji nechalo vedení Prahy 1 utéci?“ ptá se Klasnová. A opět upozorňuje na nepořádek v účetnictví městské části.

 

Zastupitelka Věcí veřejných Kateřina Klasnová již mnohokrát podotkla, že Praha 1 nemá vůbec přehled o dlužných nájmech, tedy je ani není schopná vymáhat. „Je to zcela zjevné právě na příkladu restaurace Šatlava. Dluh zde sice dosáhl téměř čtyř milionů, Praha 1 ale neuvidí ani korunu, protože soud žalobu městské části na žádost žalovaného přerušil a loni v květnu zcela zastavil,“ uvedla Klasnová. Nájem neplatil provozovatel restaurace již od roku 2003, zastupitelstvo se jeho dluhem zabývalo v roce 2009 právě na upozornění Klasnové a také obyvatel dotyčného domu. 

 čtěte takéKlasnová bude interpelovat Chalupu. Spalovna v Lysé asi trochu "čoudí"

Vina za loňské zastavení soudního řízení může být na městské části, protože možná o pokračování řízení nepožádala včas. „To ale zatím nemohu říci. Požádala jsem legislativní odbor Úřadu MČ Praha 1 o kopii spisu, nebylo mi vyhověno. Zatím tedy nevím, kdo přesně je vinen tím, že ačkoli městská část podala žalobu na splacení dlužného nájemného a penále, neuvidí už ani korunu, protože bylo soudní řízení zastaveno,“ řekla zastupitelka VV. „Pokud  byla vina na straně obecního úřadu, musí nést dotyčný úředník plnou odpovědnost za své pochybení,“ upozornila Klasnová.  

Podobných případů dlouholetých dlužných nájmů je podle ní bohužel více. Městská část však o dlužných nájmech nemá přehled, a tak prodělává miliony ročně.

psali jsme: Klasnová důrazně: Žádné další benefity poslancům

Podle mnoha vyjádření Oldřicha Lomeckého se Rada MČ Praha 1 chová vždy s péčí řádného hospodáře. „Naposledy to prokázala, když dala výpověď prodejnám s více než sedmdesátiletou tradicí v domě Zlatá lyra, protože od jakéhosi butiku hodlá získat ročně více než milion korun na nájemném,“ říká s ironií zastupitelka Kateřina Klasnová. „Sliby jsou hezká věc, jejich plnění věc druhá. Například prostory po firmě Immovision Sebastiana Pawlowského jsou stále prázdné, jistinu na jejich pronájem složila firma, která byla založena měsíc před ukončením výběrového řízení. Původ jistiny – milionu korun složeného v hotovosti! – si městská část neprověřila. Odpovědi na můj přímý dotaz v interpelaci na původ peněz se starosta zcela vyhnul,“ dodala zastupitelka.

Podle ní by neměl řádný hospodář vypovídat staré, ověřené a platící nájemce, ale starat se o vymáhání dluhů. „Bohužel ale městská část nemá o dluzích přehled, případně je vstřícná k uzavírání splátkových kalendářů, jak jsme tomu svědky při každém jednání rady i zastupitelstva,“uzavřela Klasnová. 

 

Další články z rubriky vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky