VV bojují za divadlo proti "hluché" radnici v Milovicích. Pomoc přislíbil i režisér Troška

27.01.2013
VV bojují za divadlo proti hluché radnici v Milovicích. Pomoc přislíbil i režisér Troška

Ve středočeských Milovicích vzniklo občanské sdružení, které si chce od města pronajmout historické divadlo. Na oplátku by rádo divadlo rekonstruovalo do jeho původní podoby a udělalo z něj živoucí stánek uměleckého a společenského dění s akcentem na program pro děti a mládež. Jejich snahu podporují i renomovaní umělci jako kupříkladu populární režisér Zdeněk Troška.

 

 

 

Občanské sdružení Milovice kulturně a bezpečně, za jehož vznikem stojí iniciativa místního klubu Věcí veřejných, se rozhodlo rozšířit své aktivity zaměřené na atraktivní volnočasový program pro děti a mládež. Už dříve díky vstřícnosti města získalo do pronájmu pozemek na vybudování závodní dráhy terénních aut a s pochopením se u starosty Milovic Lukáše Pilce setkal i nápad oživit nedávno objevenou budovu historického milovického divadla. 

Sdružení má jasnou představu o jeho využití. Chtělo by tady pořádat vystoupení profesionálních divadelníků, dětských i dospělých ochotnických divadelních souborů, stejně jako besedy se známými umělci, kurzy pro dětské herce, amatérské filmaře nebo lekce společenského chování.

 čtěte takéDříve pýcha, dnes ostuda. Barokní zámek v Petrovicích stále chátrá, Kdo je na vině?

„Naším cílem je dostat maximum dětí a dospívajících z laviček v parku a automatů v hospodách nejen do montérek pod auto, ale nově i do hereckých kostýmů,“ říká k tomu Jaroslav Háša, předseda občanského sdružení. 

První jednání mezi starostou města Lukášem Pilcem, Jaroslavem Hášou a dalším členkou občanského sdružení, Jitkou Johanou Pistorius (dokumentaristkou České televize), proběhlo na podzim loňského roku. Starosta na něm přislíbil pomoc a doporučil podat žádost na městský úřad, adresovanou Radě města. Sdružení dopis s oficiální žádostí podalo vzápětí. Rada města však na ní zjistila nedostatky a žádost zamítla. Sdružení ji tedy bezodkladně doplnilo a podalo znovu, radní však na svém zamítavém usnesení trvají i přesto. 

Za projekt se postavili a svoji pomoc mu přislíbili i režisér Michal Vostřez (držitel Ceny Františka Filipovského za dabing) dokumentaristka ČT Jitka Johana Pistorius a také známý režisér Zdeněk Troška, kteří se zúčastnili druhého jednání mezi zástupci občanského sdružení a starostou města. Právě Troška se o Milovickém divadle dověděl od své dlouholeté kamarádky J.J. Pistorius. 

doporučujeme: Plná pusa keců a skutek utek. Lázně Kyselka "rozpouští" Mattonka dál

 „Známe se už čtyřicet let, a proto jsem jí přislíbil  pomoc a podporu při tomto bezesporu záslužném projektu, i když si myslím, že takto kvalitnímu člověku a profesionálovi není třeba pomáhat. Pokud se projekt bude realizovat a starosta města, se kterým jsem mluvil, splní svůj slib pomoci, budu se i já osobně velice těšit na práci s dětmi. Fandím snaze, která nabízí dětem trávit čas tvůrčím způsobem, vytvářením vlastních filmů a divadelních pohádek od  režie, přes hraní po  osvětlování až třeba po výběr vstupného,“ přislíbil pomoc režisér.  

Jitka Johana Pistorius, dokumentaristka České televize prožila nejkrásnější dětství u babičky v nedalekém Stratově a okolná kraj pro ní znamená srdeční záležitost. „Na  „stará kolena“ jsem se přestěhovala do Milovic, kam můj milovaný táta chodil do školy. (Dodnes mám jeho vysvědčení.) Myslela jsem, že si tu pomalu budu plnit přání, co jsem měla jako malá holka. Budu pomáhat vzniku ochotnického divadla, kde se milovické děti naučí nejen hrát, ale i pečovat o jeho provoz pod dohledem profesionálů,“ uvedla Pistorius.

 čtěte také: Věci veřejné bojují za přežití Janáčkovy opery

I přes opakovaně zamítnutou žádost se spolek nevzdává a podává ji i potřetí. „Dostali jsme příslib pomoci z evropských dotací, bojíme se ale prodlení, protože letos tyto dotační programy končí,“ nehází flintu do žita Jaroslav Háša, předseda OS Milovice kulturně a bezpečně, které vzniklo iniciativou klubu Věcí veřejných v Milovicích a jehož snahou je zapojit děti a mládež do smysluplných a atraktivních volnočasových aktivit. 

        

 

Foto: scéna miovického divadla 

 

 

Další články z rubriky vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky