Jemelík: Hlas zdravého rozumu a prokurátorská sveřepost u soudu

26.03.2013
Jemelík: Hlas zdravého rozumu a prokurátorská sveřepost u soudu

Veřejné jednání Městkého soudu v Praze, které se konalo 26.března 2013, udělalo zamítnutím odvolání žalobkyně Hany Vrbové tečku za zneužitím soudní síně k zhanobení parlamentní politické strany, jehož se v loňském roce dopustil senát předsedy Jana Šotta Obvodního soudu pro Prahu 5 on-line vedeným řízením proti obžalovaným poslancům Věcí veřejných, pánům Vítu Bártovi a Jaroslavu Škárkovi, zejména v jeho první části, zakončené rozsudkem z 13. dubna 2012. 

 

 

Vít Bárta byl tehdy odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání osmnácti měsíců s podmíněným odkladem na třicet měsíců a byly mu zabaveny peníze, které bezúročně půjčil tehdejším stranickým kolegům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi. Jaroslavu Škárkovi uložil soud nepodmíněný trest odnětí svobody tři roky a – to není vtip, ale skutečnost – navíc mu zakázal na dobu deseti let vykonávat funkci poslance Parlamentu ČR.

 souvisejícíVIDEO UVNITŘ: Jsem očištěn a terminátor VV naolejován

Věcí se pak zabýval Nejvyšší soud ČR ke stížnosti obžalovaného Víta Bárty a po něm Městský soud v Praze k odvolání státní zástupkyně a obou obžalovaných. Odvolací soud zrušil v neveřejném zasedání rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 a věc mu vrátil k novému projednání, čímž byl dán prostor žalobkyni i soudu, aby doplnili dokazování a pozměnili důkazní situaci k obrazu svému, tedy v neprospěch obžalovaných. V usnesení mimo jiné vytkl předsedovi senátu Janu Šottovi přeměnu soudního jednání v televizní show. 

Žalobkyně nové důkazy nepřinesla a nalézací soud se podrobil právnímu názoru obou nadřízených soudů. Rozsudkem z 23. ledna 2013 oba obžalované zprostil obžaloby.

S tím ovšem nebyla spokojena žalobkyně, která se proti rozsudku odvolala. Proto musel 26. března 2013 znova zasednout odvolací soud.

čtěte také: Bárta pro ČT: Plánuji podat stížnost na Vrbovou 

Předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Loffelmannová předešla zneužívání  soudní síně k politickým cílům zákazem fotografování a pořizování kamerových záznamů, takže jednání proběhlo v naprostém tichu. 

Usnesení odvolacího soudu nepřekvapilo: protože odvolání  žalobkyně  nic  nového nepřineslo, soud se držel svého dříve vysloveného názoru, který lze shrnout takto: 1/ na výroky, pronesené na zasedání poslaneckého klubu, dopadá poslanecká imunita a nemohou být proto předmětem trestního stíhání 2/ obžalovaný Vít Bárta nemohl získat poskytnutím bezúročných půjček věc obecného zájmu, proto se nedopustil trestného činu 3/ obžalovaný Jaroslav Škárka nemůže být odsouzen za jiný skutek, než za ten, kvůli němuž byl obžalován. 

Rozhodnutím odvolacího soudu nabyl zprošťující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 právní moc. Proti usnesení odvolacího soudu není možný řádný opravný prostředek, pouze by bylo možné jej napadnout za přesně stanovených podmínek některým z mimořádných opravných prostředků. 

Nicméně jednoho překvapení se přítomní přece jen dočkali. Bylo jím vystoupení intervenujícího státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze Vladimíra Hackla, který při tomto jednání obhajoval odvolání žalobkyně. Hned v úvodu svého vystoupení upozornil, že odvolání je předstupněm k dovolání, jehož podání bude pečlivě zvažováno. Myšlenku pak ještě jednou opakoval. 

Slyšel jsem již desítky vystoupení státních zástupců a jsem zvyklý na to, že mnozí si vedou tak, že je zřejmé, že neusnou, pokud v daný den nedostanou aspoň jednoho obžalovaného za mříže, a to bez ohledu na to, zda je vinen či nikoli. Ale dosud jsem se nesetkal s tím, že by státní zástupce předem oznámil soudu, že patrně nepřijme jeho rozhodnutí a uplatní proti němu mimořádný opravný prostředek. Postoj k pozdějšímu rozhodnutí soudu by si měl přece vytvořit až v průběhu jednání. Pokud jej zaujal předem, je zřejmé, že soudní jednání je pro něj pouze směšná formalita.

 související: Šéf ÚOKFK Martinec: Budeme se zabývat Kočí a Škárkou

Kromě toho, že takové vystoupení státního zástupce je otevřeným projevem nedostatku pokory moci výkonné před nezávislým soudem, lze je chápat i jako zastrašování soudu či nátlak na jeho rozhodování: soud si má dát pozor na jazyk, protože každý jeho výrok bude předhozen k přehodnocení předlistopadovým prokurátorům a vojenským prokurátorům, vesměs bývalým členům KSČ, kteří ovládají Nejvyšší státní zastupitelství ČR a radí nejvyššímu státnímu zástupci při rozhodování. A ti se určitě nebudou v hodnocení počínání poslance Víta Bárty úzkostlivě držet gramatického znění definice zločinu podplacení dle § 332 zák.č. 40/2009 Sb. a pokusí se vynutit si jeho odsouzení (jsem přesvědčen, že státním zástupcům jde pouze o poslance Víta Bártu).  

Řekl bych ovšem, že oba státní zástupci, tedy žalobkyně i intervenující státní zástupce, projevili záměrem podat dovolání malý smysl pro realitu. Tvrdit, že posílení osobní loajality poskytnutím bezúročné půjčky či dokonce daru je věcí obecného zájmu, je totiž hodně troufalé. Úvaha odvolacího soudu je tak proti vyvrácení hodně odolná. Mimo to k části argumentů obžaloby se již jednou vyjádřil Nejvyšší soud ČR, který obvykle snahy o vynucení změny svého stanoviska odmítá. Naděje na úspěch dovolání je obecně velmi malá, a zde by asi byla mizivá. Pokud by přesto bylo úspěšné, obecné soudy by se pak musely znova  zabývat touto bagatelní kauzou další rok, možná i dva či více. Pochybuji, že by vynaložená námaha a náklady byly úměrné konečnému výsledku, nechť by byl jakýkoli. Kdyby měl státní zástupce zaplatit státu z vlastní kapsy 10 tis. Kč za neúspěšné dovolání jako dovolávající se obžalovaný, asi by se do použití mimořádného opravného prostředku tolik  nehrnul.  

 

 

autor Zdeněk Jemelík

 

Další články k soudu:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky