Němci se diví: Češi, trh s elektroodpadem vám deformuje stát a triumvirát se směje

30.03.2013
Němci se diví: Češi, trh s elektroodpadem vám deformuje stát a triumvirát se směje

Český trh s elektroodpadem ovládá trojice zprostředkovatelských firem. Jejich monopolní postavení vede ke zvyšování ceny za zpracování tohoto odpadu i k likvidaci na nich nezávislých zpracovatelských společností. Na problém aktuálně upozornily karlovarské VV. Ty sdílejí názor odborníků, že by se náš stát při hledání řešení mohl inspirovat fungujícím modelem sousedního Německa.

 

 „Problém je u nás ve špatné legislativě, která vede k tomu, že zavedené, ale s monopolními zprostředkovateli majetkově nepropojené firmy na recyklaci elektroodpadu mají existenční problémy. Z toho profituje triumvirát velkých zprostředkovatelských hráčů, který má na tomto trhu výsadní postavení. Ten, kdo na něj není navázaný, prakticky nemůže v tomto oboru podnikat, protože se nedostane k nezbytné vstupní surovině. Pro monopol je pak konkurence snadnou kořistí,“ popisuje Soňa Riedlová Puškašová, předsedkyně karlovarských VV, další podobu toho, jak stát prostřednictví zákonů nahrává monopolním nadvládám křivící trh nejen s potravinami a telekomunikacemi.

více zde:Další monopol pod taktovkou vlády? Třídit elektroodpad mohou jen vyvolení

Problém tkví v tom, že tzv. monopolní provozovatelé kolektivních systémů měli původně pouze najímat recyklační firmy a svozce na to, aby zajistili výrobcům elektrozařízení plnění jejich povinností. „Vinou špatně nastavené legislativy však postupně zcela ovládli trh s recyklací elektroodpadu. Ačkoli si dnes zřizují prostřednictvím svých dceřiných společností vlastní recyklační provozy, nadále jsou to oficiálně pouze NEZISKOVÍ ZPROSTŘEDKOVATELÉ. Pro recyklační firmy tak netvoří přímou konkurenci, ale díky od státu získaným privilegiím a jimi vybíraným recyklačním poplatkům je velice snadno likvidují. Můžeme se dohadovat, že tato legislativa byla nastavená účelově a ptát se, kdo z toho profituje,“ dodává Riedlová Puškašová.

drahé telefonování: Babák: Mobilní volání účtované po vteřinách

Řešení VV vidí, podobně jako řada odborníků, v sousedním Německu. Tamější model stojí na posílení a důsledném vymáhání přímé odpovědnosti výrobce elektrozařízení. „To naprosto vylučuje přidělování jakýchkoli monopolních oprávnění systémům zpětného odběru. Německý systém se opírá o soutěž, o princip nabídka-poptávka, při důsledném respektování zákonných norem nakládání s elektroodpadem,“ vysvětluje Riedlová Puškašová.

čtěte také: Proč jsou u nás potraviny dražší? Je to špatným zákonem a konkurenceschopností

Německý zákon výrobcům umožňuje, aby na základě uzavřených smluv využívali k plnění svých povinností služeb třetích subjektů (logistických systémů zpětného odběru), avšak odpovědnost jim ze zákona zůstává po celou dobu procesu. Výrobci zpravidla vypisují tendry na dodavatele služeb na určité období a pro určitý region.

 drahé dálnice Důkaz uvnitř: Stanjura nezvládá Čermáka, "bibli" ŘSD připravují advokáti stavařů

Všichni zpracovatelé musí být certifikováni a jsou kontrolováni podle německých právních předpisů. Porušení těchto předpisů znamená sankce jak pro zpracovatele, tak pro výrobce, který jeho služeb využívá. Za účelem výběru nejlepších dostupných technologií a z důvodu vlastní ochrany proti případným sankcím provádí výrobci navíc velice přísné vlastní audity svých zpracovatelů. To platí dvojnásobně zejména v oblasti zpracování odpadních chladicích zařízení. Audity jsou prováděny nezávislými odbornými auditorskými firmami.

 

článek vyšel na webu VV

 

Další články z Rubriky Vize VV:

 

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky