Chaloupku chtěli umlčet, on ale bránil ČR ve Štrasburku: My, že diskriminujeme Romy?

01.05.2013
Chaloupku chtěli umlčet, on ale bránil ČR ve Štrasburku: My, že diskriminujeme Romy?

Na plenárním zasedání Rady Evropy ve Štrasburku se minulý týden mimo jiné projednávalo téma „Konec diskriminace romských dětí“. Nadace Open Society, v souvislosti s touto problematikou, představila na půdě Rady Evropy svoji výstavu a brožuru, které popisuje Českou republiku jako rasistickou, k Romům velmi nepřátelskou zemi. „Česká republika byla tvrdě obviněna z diskriminace Romské menšiny, proto jsem vystoupil na plénu Rady Evropy, na obranu naší republiky. Pokud bych neřekl přímo, jaká je situace s Romy v ČR, já, neřekl by to nikdo,“ komentuje situaci Otto Chaloupka, člen delegace Poslanecké sněmovny PČR. 

 

 Níže si můžete přečíst celý přeložený projev, který Otto Chaloupka přednesl na plénu Rady Evropy: 

Pane prezidente, dámy a panové, 

 

Byl jsem požádán, abych zde s tímto nevystupoval. Téměř jsem poslechnul. Ale včera Rada Evropy umožnila distribuci této brožury o (útlaku Romů v ČR), plné lživých a falešných informací.  Ať se stydí ti, kdo jsou za toto zodpovědní.  

Politická korektnost brání efektivnímu řešení problému. Přináší pouze spoustu nepoužitelných řečí. Bez jakýchkoliv pozitivních výsledků. Tedy pokud někoho urazím svoji politickou nekorektností, neomlouvám se.  

 

čtěte také: Chaloupka z Maroka: Imigrante, chceš tu žít? Nauč se jazyk

Rad bych vyjádřil svůj pohled na diskriminaci Romů v Evropě. Rozumím a jsem schopen věřit, že v některých zemích Evropy jsou Romové diskriminováni a pronásledováni. A jsem přesvědčený, že to není správné, že je to špatně, a je nutné tento problém řešit. Jsem už ale unavený z neustálého osočování České republiky z rasismu a xenofobie. 

Ve své nedávné zprávě Agentura EU pro Základní práva analyzovala situaci Romů v 11 členských zemích včetně dostupnosti a úspěchu Romů ve vzdělání a zaměstnání. Česká republika má největší procento Romů s dokončeným vzděláním a také největší procento Romů v placeném zaměstnání.   

Česká republika investuje velké množství peněz do zlepšení životních podmínek Romů a do snahy o jejich zařazení do společnosti, zatímco penze pro důchodce, kteří celý život pracovali, jsou snižovány až na nejnižší přežitelnou úroveň. Na druhé straně více a více peněz se investuje do programů podporujících Romy. Ale to nefunguje, jak bychom si přáli. 

 

psali jsmeKlasnová s Chaloupkou řešili Znojemské okurky originál. Mimo jiné...

 Důležitý fakt je, že Romové vyžadují, aby se společnost přizpůsobila jim. A to není v žádném případě akceptovatelné. 

V České republice jsou všechna opatření, navrhovaná  rezolucí, víceméně aplikovaná již dlouhou dobu. Ale mnoho Romských rodičů nemá zájem, aby jejich děti chodily do běžné školy, a to ani v případě, že dítě má všechny předpoklady pro vzdělání v běžné škole. Vyžadovalo by to pro ně více zodpovědnosti. Plus takové vzdělané dítě by se někdy v budoucnu  muselo živit prací. A to je samozřejmě finančně méně výhodné, než závislost na stávajícím štědrém sociálním systému České republiky.  

Dámy a panové, Česká republika není diskriminační vůči Romům. Mnoho z nich pracuje, vychovává  děti a jsou součástí společnosti. Toto jsou Romové, kterých si musíme vážit a které musíme podporovat. Jsou důkazem toho, že když chtějí, tak mohou.  V diskriminační a xenofobické společnosti by nebyli romští učitelé, herci a podnikatelé. Ale my máme úspěšné Romy v ČR. My nejsme rasisté.  

Jaký je tedy závěr? Česká republika dělá maximum pro zlepšení životních podmínek Romů. Ano, určitě je možné to dělat efektivněji.  Ale pokud se nedostavují žádané výsledky, hlavní vina leží na Romech samotných. Ono je velmi složité pomáhat někomu, kdo pomoc odmítá.  

Dámy a pánové, pokud má někdo pocit, ze Česká republika dostatečně nepodporuje začlenění Romské menšiny do společnosti, bude mi potěšením zajistit financování jejich přestěhování do vaší země. Poté budu se zájmem sledovat, jak si vy s tímto problémem poradíte. Jiné řešení nevidím.

 

 

 
 
 
 

 

článek vyšel na webu VV

Další články z rubriky Vize VV: 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky