"Drž hubu, ty ...," řval na opoziční zastupitele. Přišli mu na korupci

03.04.2013
Drž hubu, ty ..., řval na opoziční zastupitele. Přišli mu na korupci

Opoziční zastupitelé ve Stanovicích se přes snahu nastavit jasná pravidla a fungování obce bez klientelismu a korupce dočkali jen osobních útoků. Emoce a mlžení ze strany vedení obce provázely jednání zastupitelstva při projednávání bodu o hospodaření s obecními lesy. VV kvůli nevýhodným smlouvám chtějí dát podnět na republikovou i protikorupční policii.

 

 

 

 „Kontroverzní smlouvu na pronájem obecních lesů koalice vedená starostkou Alicí Kondelčíkovou znovu přihrála firmě svého spolustraníka - Lesní společnosti Bečov, a rovnou na deset let! Pro hlasoval i zastupitel a zároveň společník této firmy Václav Knedlík. To je v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Starostka dokonce jednala v rozporu s usnesením z lednového zastupitelstva, které se rozhodlo, že nechá vypracovat ekonomickou a právní analýzu. To však neudělala a rovnou předložila připravenou smlouvu s Lesní společností Bečov,“ uvádí opoziční zastupitelka Stanovic Soňa Riedlová Puškašová.

související: Malá domů velkého zastupitele. Členka VV odhalila promyšlený plán

Ta po lednovém zastupitelstvu zjišťovala, jak v oblasti hospodaření s obecními lesy postupují v okolních obcích. Jednala kvůli tomu se starostou Lokte, Krásna i šéfem firmy Loketské městské lesy, která provádí pro obce těžbu. „Doufala jsem, že podobně se bude zajímat i starostka Kondelčíková, případně místostarosta Jiří Buček, kteří mají jako statutární zástupci obce největší zodpovědnost v nakládání s obecním majetkem. To jsem ještě netušila, jaké pozdvižení moje aktivita v koalici vyvolá,“ informuje Riedlová Puškašová.

čtěte také: VV odhalují: Místo zdi betonové monstrum. Aby nepřišli o dotace, vyměnili ceduli

Poprask nastal v okamžiku, kdy chtěla na zastupitelstvu veřejně přečíst písemné vyjádření starosty obce Krásno, o které ho v souvislosti se zkušeností kolem obecních lesů požádala. „Zastupitel Václav Knedlík neudržel emoce na uzdě, nevybíravě na nás křičel a nenechal mě dočíst dopis od starosty, kde nás informuje o zkušenostech s firmou, jež pro Krásno smluvně provádí těžbu obecních lesů. Nejvíce ho vyburcovala ta část, ve které starosta uvádí konkrétní čísla, z nichž se lze dopočítat možného zisku z těžby po odečtení nákladů. Píše o tom, že dotace na hospodaření s lesy od Krajského úřadu jdou na účet obce a ne nájemce, tak jako v případě Stanovic. Zmiňuje, že obec nemusí zaměstnávat žádné lidi a mít s tím starosti, jak chybně v lednu argumentoval místostarosta Stanovic Jiří Buček. To vše je v režii těžební společnosti, která měsíčně předkládá ke kontrole výkaz těžby a drží se lesního hospodářského plánu . Obci Krásno přinese tento způsob do obecní kasy cca jeden milion korun ročně čistého!,“ upřesňuje Riedlová Puškašová.

Ta jako opoziční zastupitelka spolu se svým stranickým kolegou dlouhodobě poukazuje na to, že obec Stanovice v souvislosti s hospodařením s obecními lesy neplní veřejnou službu, že smlouva na pronájem obecních lesů je pro obec nevýhodná a zastupitel Knedlík porušuje zákon. „Lesní společnost Bečov měla taková privilegia, že platila nájem s půlročním zpožděním po dobu pěti let, aniž obec uplatnila jakékoli sankce. Lesní hospodář, který má hájit zájmy obce, je placen obcí a má zajišťovat kontrolu v souladu s lesním hospodářským plánem, je Knedlíkem dosazený člověk! Jak potom taková kontrola probíhá, se každý domyslí. Presentaci o stavu lesa, předloženou na lednovém zasedání, nám odmítlo vedení obce poskytnout. Jak jsem následně zjistila, starostka v ní uváděla lživé údaje o stavu lesa,“ pokračuje Riedlová Puškašová.

psali jsme: VV si posvítily na Stanovice: Obecní pronájem lesů "zavání"

Podle jejího názoru je jednání starostky v rozporu se zákonem a mohlo by se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. „Starostka neuposlechla rozhodnutí zastupitelstva a je evidentní, že nemá zájem s majetkem obce nakládat tak, aby obec finančně nepoškodila. Celou záležitost necháme prověřit Policií ČR. Jsou nám známy i další závažné skutečnosti, které sdělíme protikorupční policii,“ dodává Soňa Riedlová Puškašová.

 

Další články z rubriky Vize VV:

 

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky