Klasnová s Chaloupkou řešili Znojemské okurky originál. Mimo jiné...

04.04.2013
Klasnová s Chaloupkou řešili Znojemské okurky originál. Mimo jiné...

Poslanci Věcí veřejných Kateřina Klasnová a Otto Chaloupka v úterý při návštěvě Znojma řešili například znojemský obchvat, výrobu tradičních znojemských okurek či to, jak se Znojma dotknou církevní restituce. Den zahájili debatou se studenty SOU a SOŠ v Přímětické ulici.

 

 

 Téměř pět desítek studentů SOU a SOŠ v Přímětické ulici čekalo v úterý na poslance VV. Ti dorazili krátce po desáté hodině. A pro velký zájem ze strany studentů byla diskuse nakonec o hodinu prodloužena. “Zájem studentů mě potěšil, je dobře, že mladá generace politiku sleduje a snad bude mít i ambice českou politickou scénu změnit. Překvapila mě erudovanost některých dotazů, například i na Evropský stabilizační mechanismus či ACTA,” uvedla po téměř dvouhodinové debatě Klasnová.

čtěte také: Klasnová vyhrála v Senátu i Sněmovně: sKraty nepůjdou navázat na ZTP

Otto Chaloupka v průběhu diskuse studenty vyzval, aby se ptali na vše, hlavně na to, co se nedozvědí z televize. “Vaše generace rozhodne o tom, jak se u nás bude žít za patnáct let,” upozornil poslanec a dodal, že zatímco ve skutečném kapitalismu může každý žít podle svých schopností, v Česku jen podle možností, a právě to je zapotřebí změnit. “Sám jsem žil pětadvacet let ve skutečné demokracii a skutečném kapitalismu, ani jedno ale zatím v Česku nemáme,” řekl Chaloupka studentům.

čtěte také: Chaloupka k návštěvě Barossa: S dokončením ratifikace ESM nesouhlasím!

Ze školy se poslanci vydali na znojemskou radnici, kde je uvítal místostarosta Pavel Balík. V doprovodu předsedy Jihomoravské krajské rady VV Jana Blažka probrali politici například tristní situaci ohledně výstavby znojemského obchvatu či ochotu radnice pomoci při obnovení velkovýroby pravých znojemských okurek. “Hovořili jsme také o dopadu církevních restitucí na město, podle místostarosty Balíka však Znojmu nic nehrozí, církevní restituce se týkají jen několika hektarů v nejstarší části Znojma, Hradišti,” přiblížila po setkání Klasnová. V otázce obchvatu přislíbili oba poslanci místostarostovi pomoc, tak, aby Znojmo mohlo začít i s výstavbou druhé etapy. Se starostou města se poslanci VV nesetkali, neboť je na dvoutýdenní dovolené. 

čtěte také: Ještě jednou a nahlas, ať to kmotři slyší: "CHALOUPKA JE NEVINEN"

Na slavné znojemské okurky pak došlo i při další schůzce, a to s podnikatelem Zbyškem Dřevojanem. Ten vyrábí několik desítek tisíc kusů pravých nakládaných znojemských okurek ročně pod značkou Znojemské okurky. Okurek se přitom kdysi v podniku Fruta - předtím, než byl vytunelován - vyrábělo patnáct tisíc tun ročně. “Případné obnovení výroby v takovém objemu tak samozřejmě znamená i obnovení pěstitelství okurek na Znojemsku,” podotkla Klasnová. Vyhlášenou tradiční značku Znojmia po krachu zprivatizované a vytunelované Fruty koupilo Hamé. “To ale, jak jsem slyšela, vyrábí pod značkou Znojmia okurky dovážené z Polska. Navíc nejsou ani v tradičním nálevu, i na něm se totiž výrobce snaží ušetřit. S pravými znojemskými okurkami nemají tyto výrobky nic společného,” řekla Klasnová.

I na základě návštěvy Znojma hodlá poslankyně v budoucnu navrhnout legislativu, podle níž by majitelé potravinových řetězců v Česku museli nabízet určité procento pravých českých, či přímo regionálních výrobků. Tak, jak je to běžné v zahraničí. “Jsem si jista, že pár korun za pravé znojemské okurky by si spousta zákazníků ráda připlatila. Nejlevnější cena nemůže být jediným kritériem pro přijetí do prodeje v řetězcích,” uvedla předsedkyně poslanců VV.

souvisejícíVV nejdou proti malým potravinářům, chtějí jim pomoci!

Návštěvu Znojma zakončili poslanci VV setkáním se členy strany a véčkaři.

článek vyšel na webu VV

 

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky