Tak takhle ne! Kubiceho lidé sejmuli starostku Stanovic

18.05.2013
Tak takhle ne! Kubiceho lidé sejmuli starostku Stanovic

Ve středu do Stanovic dorazila avizovaná kontrola z Ministerstva vnitra ČR. Pracovníci ministerstva úvodem starostku Alici Kondelčíkovou upozornili na závažnost celé situace. Dále připomněli zodpovědnost vyplývající z její funkce. Pokud by případ skončil u soudu, ten by se na případ díval přísně a nekompromisně. Kontrola zaúkolovala starostku, ať dá vše do pořádku.

 

 

Uvítali jsme nabídku vedoucího oddělení kontroly ministerstva vnitra Tomáše Pözla, a proto jsme se kontroly zúčastnili,“ konstatovala zastupitelka VV Soňa Riedlová Puškašová. Pozváni byli totiž i opoziční zastupitelé, kteří na porušování zákona ministerstvo upozornili: Soňa Riedlová Puškašová a Ing. Ján Beňák z Věcí veřejných. Šlo o porušení ustanovení § 87 Zákona o obcích 128/2000 Sb.

související: Věci veřejné odhalily levárny. Kubice vysílá své vojsko na starostku

 Starostka Stanovic Alice Kondelčíková tvrdí, že usnesení přijatá v rozporu se zákonem jsou pouze dvě. „A ty již byla na březnovém zasedání vyřešena,“ obhajuje. „To je ale tvrzení nepravdivé a kontrolory jsme na to upozornili, stejně tak na další usnesení přijatá za posledních několik let v rozporu se zákonem o obcích,“ říká Ján Beňák, opoziční zastupitel.

Podle Puškašové je vyjádření starostky na březnovém zastupitelstvu: „Tak a teď už jen zbývá odsouhlasit ta usnesení, které byly odsouhlaseny čtyřmi zastupiteli“ manipulativní a neodpovídá skutečnosti. Pravda je totiž taková, že usnesení nebyla přijata, neboť pro ně hlasovalo méně než 5 zastupitelů. „Svým manipulativním vyjádřením tak ovlivňovala hlasování a navíc nesdělila, proč jsou tyto body znovu na jednání. Pokud bychom se o situaci nezajímali, z jejího vyjádření bychom se mohli domnívat, že se jedná o klasický pronájem pozemků,“ říká Riedlová Puškašová. 

Napsali o nás: iDNES.cz: Vedení obce si hlasovalo, jak chtělo, upozornila opozice

Názor opozice sdíleli i pracovníci odboru kontroly ministerstva. Náprava, tak jak ji pojala starostka, je nepřijatelná, a zastupitelstvo se ji proto musí znovu a řádně zabývat na dalším zasedání. Největším problémem jsou neplatná usnesení týkající se prodeje obecního majetku. Smlouva o prodeji majetku mezi obcí a novým majitelem je na základě neplatného hlasování od počátku neplatná.

Dále byla starostka vedoucím odboru kontroly upozorněna, že námitka podaná zastupitelem obce musí být projednána na nejbližším jednání a její projednání nepodléhá odsouhlasení zastupitelstva, tak jak se stalo na minulém jednání z března, kdy odmítla koalice zařadit námitku právě opoziční S. Riedlové Puškašové a J. Beňáka z Věcí veřejných.

Psali jsme: "Drž hubu, ty ...," řval na opoziční zastupitele. Přišli mu na korupci

Ostatně i v tomto nám dali pracovníci ministerstva za pravdu, a aniž by věděli, že jsme na špatný zápis upozorňovali, ale marně. Koalice jej totiž odmítla projednat. Poučili starostku o nezákonnosti a doporučili upravit v souladu se skutečným průběhem schůze. Ze zápisu, jak ho zapsal místostarosta Jiří Buček, by totiž vyplývalo, že občanům byla cena za poplatky svozu odpadu zvýšena, i když ve skutečnosti zastupitelstvo cenu poplatků nezvýšilo,“ tvrdí opoziční zastupitelka.

Soňa Riedlová Puškašová, krajská předsedkyně Věcí veřejných v Karlovarském kraji, dodává: „Nelze do nekonečna takto závažná pochybení přehlížet, je nutné vyvodit zodpovědnost konkrétních osob. Starostka Alice Kondelčíková nedokáže uznat chyby, které neustále přehazuje na druhé a viníky hledá jinde než u sebe. Zamotává se do svých lží a toto chování již nemůžeme akceptovat. Máme několik důkazů, kdy při projednávaném bodu nemluví pravdu a záměrně se manipulativně vyjadřuje, aby daný bod byl odsouhlasen.“

 

Čtěte také:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky