Věci veřejné odhalily levárny. Kubice vysílá své vojsko na starostku

12.03.2013
Věci veřejné odhalily levárny. Kubice vysílá své vojsko na starostku

Není to poprvé, co jsou Stanovice v hledáčku ministerstva vnitra. Už dřívější kontrola z popudu opozičních zastupitelů VV potvrdila podezření, že vedení obce jedná v rozporu se zákonem. Neuběhl ani rok a obec má další problém: nezákonně přijatá usnesení. I na tento problém upozornila opoziční zastupitelka a šéfka karlovarských VV Soňa Riedlová Puškašová.  

 

„Usnesení schvalovala nikoliv nadpoloviční většina zastupitelů tak, jak hovoří zákon o obcích, ale nadpoloviční většina přítomných zastupitelů na jednání zastupitelstva. K tomuto závěru dospěl i odbor kontroly nad veřejnou správou ministerstva vnitra a vyzval starostku ke zjednání nápravy. Bude se staronová koalice ve složení starostka Alice Kondelčíková, místostarostka Jiří Buček, Helena Dědková, Marie Klauzová, Václav Knedlík, Ladislav Kocourek, Karin Tischerová vymlouvat, na to že všichni neporozuměli výkladu zákona?,“ komentuje Soňa Riedlová Puškašová, která má v ruce dopis ministerstva vnitra, v němž ji rezort informuje o výsledcích provedené kontroly a návrhu dalšího postupu. Vnitro upozorňuje, že obec věc může napravit pouze znovu projednáním daných usnesení na zasedání zastupitelstva obce a to v souladu s § 87 zákona o obcích.

„Tuto nápravu bude velmi zajímavé sledovat, protože jistě nebyla náhoda, že se tímto způsobem přijímala usnesení týkající se například pronájmu pozemků šéfovi koalice Václavu Knedlíkovi, nebo snížení částky za pronájem restaurace koaliční zastupitelce Dědkové,“ uvádí Riedlová Puškašová. Na neznalost zákona této skupiny po svých dvouletých opozičních zkušenostech nevěřím. Pokud se jim nepodařilo prosadit svou, pomohli si prostě jinak.“

více zde: Malá domů velkého zastupitele. Členka VV odhalila promyšlený plán

Pro Riedlovou Puškašovou je náhled ministerstva vnitra potvrzením jejích upozornění na zavedenou nezákonnou praxi. V tomto kontextu uvádí, že naprosto nepochopitelná jsou pochybení auditorů z Krajského úřadu Karlovarského kraje, kteří tyto závažné rozpory navzdory osobním i písemným upozorněním zcela přehlížejí. „Až poté, co jsem podala stížnost na ministerstvo vnitra, došlo k obměně skupiny, která na obci provádí audit. Situace se tím mírně zlepšila. Přesto ale zřejmě hrají prim vazby starostky Alice Kondelčíkové na ředitele krajského úřadu Romana Rokůska, případně bývalého starosty Ladislava Kocourka či kamarádské vztahy Karin Tišerové s jednou z auditorek,“ říká k tomu šéfka karlovarských VV, která si plně uvědomuje, že auditoři a kontroloři Ministerstva vnitra mají velmi malou pravomoc a mohou pouze kontrolovat určitá porušování ustanovení zákonů. „I přesto se domnívám, že kontrola problémy obce přehlížela účelově, a budu kvůli tomu psát krajskému hejtmanovi Novotnému,“ poznamenává Riedlová Puškašová.

čtěte také:Vážná nemoc neomlouvá, zaplať: Česká kancelář pojistitelů řádí

Nedostatečně a laxně provedené kontroly podle jejího názoru vytvářejí obci alibi i před policií. „Paradoxem je, že sama policie tím pak vytváří obci alibi pro korupční jednání. Před více než dvěma roky bylo prověřováno hospodaření obce. Policie však nenašla porušení zákona a nevyšetřovala ani jeden případ možné korupce. Nebyla politická vůle. Bohužel to zřejmě policistům stačí k tomu, aby se domnívali, že je všechno v pořádku,“ uzavírá Soňa Riedlová Puškašová.

 

Další články z Rubriky Vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky