Nečas chtěl zbavit firmu prověrky, ta teď čeká na jeho požehnání v miliardové zakázce

23.01.2013
Nečas chtěl zbavit firmu prověrky, ta teď čeká na jeho požehnání v miliardové zakázce

Firma se s pošramocenou pověstí má dostat miliardovou zakázku. Ministerstvo obrany na konci října rozhodlo, že zakázku na ostrahu muničních skladů do roku 2019 za více než jednu miliardu korun přidělí firmě Trade Fides bez výběrového řízení. Jelikož se jedná od nadlimitní zakázku, musí ale vše ještě stvrdit vláda ČR. Tato firma čelila v minulosti ostré kritice a zpochybňování stupně utajení ze strany dnešního premiéra Petra Nečase.

  

 

Kauza Trade Fides není tak mediálně omílaná jako Casa, Pandur, Iveco či jiné armádní pofidérní zakázky a ani v jejím případě nebyl nikdo uznán vinným, ale stalo se tak pro důkazní nouzi. 

V roce 2005 přinesla obchodní ředitelka Trade Fides a bývalá zaměstnankyně ministerstva obrany Dana Mlejnková tašku s dvaceti tisíci korunami a mobilním telefonem jednomu z armádních úředníků, který se však obrátil na policii a ta pak začala dění kolem Trade Fides sledovat a odposlouchávala inkriminované osoby. Nakonec společně s Mlejnkovou zadržela vysoce postaveného důstojníka Miroslava Beňa a prokuristu společnosti Libora Hledíka poté, co Beňo odcházel z Hledíkova bytu s miliónem v hotovosti. Na bankovkách se expertízou našly otisky všech tří aktérů. I přes tyto „pádné“ důkazy nakonec soud konstatoval důkazní nouzi a všechny aktéry osvobodil. Sama firma Trade Fides se pak zbavila Mlejnkové a ukončila s ní pracovní poměr ke dni 31.1.2006.

čtěte také:DOKUMENT UVNITŘ: Thoma zakázal zaměstnancům svobodně mluvit s policií

Firma měla na podnikatelsky na mále v únoru 2006. Mohla totiž přijít o bezpečnostní prověrku na stupeň TAJNÉ, která byla požadována v zadávací dokumentaci na zakázku ostrahy muničních skladů. Tehdejší stínový ministr obrany ODS Petr Nečas pro Český Rozhlas zdůraznil, že správní řízení kvůli prověrce s firmou Trade Fides mělo být zahájeno okamžitě. 

„Používání korupčních praktik je jedním ze základních důvodů neudělení bezpečnostní prověrky a tím pádem by tato firma měla být uvedena do správního řízení u Národního bezpečnostního úřadu mimo vší pochybnost, a pokud se tak ještě neděje, tak jsem tím velmi zaskočen,“ uvedl Nečas.  

doporučujeme: Financování ODS? Policie vtrhla do 4. Energetické, zajímá ji éra Bendy v představenstvu

Trade Fides získala desetiletý kontrakt za 2,7 miliardy v roce 2003 a Nečas tehdy neskrýval pochybnosti. „Již v té době tato zakázka vzbudila velkou pozornost. Já sám jsem na jaře roku 2003 psal dopis ministrovi obrany, ve kterém jsem od něho žádal podrobnosti o této zakázce, protože ta původně měla být zadána pouze této firmě. Až na základě zvedlých protestů bylo formálně vypsáno řízení s třemi uchazeči, ale tato firma stejně vyhrála. Formálně vypsáno řízení s třemi uchazeči, ale tato firma stejně vyhrála,“ uvedl pro ČRo Nečas.

Je paradoxem, že stejná firma čelící silné kritice tehdejšího stínového ministra obrany Petra Nečase, nyní čeká na požehnání současné „protikorupční“ vlády Petra Nečase, aby tak mohla získat prodloužený kontrakt za více než miliardu korun. 

 

Další články z rubriky Zákulisí:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky