VIDEO UVNITŘ: Cenzura Sněmovny prošla, nezbývá než švejkovat

08.02.2013
VIDEO UVNITŘ: Cenzura Sněmovny prošla, nezbývá než švejkovat

Dokonáno, odhlasováno. Pseudostrana LIDEM bude moci založit poslanecký klub, jenž bude navíc dostávat i příspěvky na činnost, ačkoli to dříve nebylo možné.  Novelu jednacího řádu, která to umožní, schválila dnes navzdory odporu opozice Sněmovna.

 

 

 

Opakovaně připomínám, že klub o 6 členech vyhandlovali poslanci LIDEM výměnou za průchod loupeže století – církevní restituce. Kromě nového klubu LIDEM budou mít také poslanci na návrh předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové omezen čas na řečnění při načítání programu schůze dvěma minutami.

Měl jsem v závěrečné rozpravě řeč, která, myslím, byla velmi úderná a která ukazuje na absurditu snížení počtu poslanců nutných na založení klubu z deseti na šest, na omezení času, ale předně na omezení možnosti předřazení bodu k projednání pouze na předsedu poslaneckého klubu. Tím se stírá snaha poslanců reagovat na krajská témata na jednání Sněmovny. Snaha koalice o umlčení poslanců, která s zaklíná eliminací obstrukcí, je jen prachsprostou cenzurou, proti které se dá bránit jen švejkováním. Připomínám, jak Věci veřejné zachránily předvánočními obstrukcemi většinu nemocnic, které měly být ministrem Hegerem nenápadně zavřeny. 

Související:Úleva byla vidět na každém. Občané jsou rádi, že Podřipská nemocnice přežije

                  Vyhráli jsme bitvu! Nemocnice v Mariánkách přežije

 

              

 

Přepis proslovu:

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já se nyní pokusím o takový experiment. My už jsme tady mnohokráte zkoušeli z opozičních lavic jako Věci veřejné přesvědčit Poslaneckou sněmovnu pro naše návrhy doufajíce, že bude lépe občanům České republiky. To se nám bohužel zatím nedaří, ale nad tímto bodem se pokusím o zcela novou metodu opoziční práce.

Dámy a pánové, Vítek Olmer, ten úžasný režisér a nebojím se říci člověk, kterého si velmi vážím, mě nyní inspiroval, protože točí film o Jaroslavu Haškovi a český Švejk, který je přímo symbolem češství a po celém světě ho velmi dobře znají, už za Rakouska-Uherska, za první světové války nacházel způsob, jak bojovat s temnými silami, které jsou symbolem té první světové války. A tak mi dovolte návrh.

Já jsem si spočítal, že kupř. komunistická strana má 26 poslanců. A já si myslím, že Viktor Paggio má pravdu, že to přednostní právo diskutovat ve Sněmovně je důležité. Ale já si myslím, že kupř. pro komunistickou stranu je v tomhle směru důležité, aby kupř. šest poslanců, českých poslanců komunistické strany mělo své přednostní právo vystoupit. Stejně jako šest moravských poslanců komunistické strany by mělo mít právo vystoupit. Koneckonců je to Komunistická strana Čech a Moravy. A za těchto podmínek dokonce by komunistická strana mohla zřídit i slezský klub a stále jsme, dámy a pánové, pouze na osmnácti členech. Takže, dámy a pánové, komunistická strana má deset žen a já si myslím, že pokud dvě ženy by zůstaly v jiném klubu, tak by komunistická strana mohla zřídit ještě dámský klub komunistické strany, kde ale bohužel nebudou moci být všechny ženy, ale bude jich tam jenom osm. Nicméně si myslím, že je to nástroj, jak mají právo komunistické ženy mít přednostní právo mluvit ve Sněmovně. Slezští komunističtí poslanci mají právo mluvit přednostně ve Sněmovně. Moravští poslanci mají přednostní právo mluvit ve Sněmovně a o těch českých samozřejmě ani nemluvím.

Přiznávám, že mé improvizační schopnosti nestačí na největší poslanecký klub sociální demokracie. Obávám se, že zde bude možné založit i spoustu menšin zastupujících přednostním právem. (Návrh ze sálu: Staří zemanovci.) Staří Zemanovci, výborně! Pane doktore, prosím, prosím, navrhuji zřízení zvláštní parlamentní komise pro kreativitu a zřízení maxima poslaneckých klubů. Já podotýkám, že poslanců Věcí veřejných je jedenáct a pokud by se našel kdokoli dvanáctý, jsme připraveni improvizovat. Děkuji vám za pozornost. 

Další články z rubriky Deník:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky