Bárta pro Metro: Vím, co a kdo Plzeň pálí. O zlodějnách budu psát v novém časopise

13.04.2013
Bárta pro Metro: Vím, co a kdo Plzeň pálí. O zlodějnách budu psát v novém časopise

 

 

 

 

 

 

 

V poslední době je Plzeň po Praze městem, kde se vyskytujete asi nejčastěji. Proč tomu tak je?

Lidi štvou takové věci, jakože v Plzni podražilo teplo o 15% a Plzeňská teplárenská, kde je šéfem představenstva kmotr ODS Roman Jurečko, do toho nechává vydat jeden výtisk výroční zprávy za dva tisíce korun firmou, v jejímž domě Jurečko bydlí. Jinak řečeno, Jestli VV mají bojovat proti kmotrům, tak Plzeň je jedním z bojišť. 

Je to spojeno i se jménem Roman Jurečko. Jak známo - Vy dva se asi v lásce rozhodně nemáte?

Jurečko je bezesporu kmotr, ale rozhodně není jediný ve městě ani v kraji. Myslíte, že třeba místní obyvatelé nadávající na špatný stav silnic, mohou mít v lásce někoho jako je třeba člen místní ODS Petr Štrunc, který prostřednictvím bílého koně skupuje pozemky pod plánovaným průtahem na Roudné ke spekulaci a tento nesmyslný, drahý a duplicitní projekt tlačí navzdory vůli tamních obyvatel zastupitelstvem, místo aby město, kde vládne ODS s ministrem dopravy z té samé ODS, dostavělo obchvat Plzně?  Za takto vyhozené peníze, na nichž si namastí kapsu pár jedinců, se přeci ty silnice daly opravit.

čtěte také:  Vánoční večírek kmotra Jurečka: Nechyběla Kočí se Škárkou 

Která témata Vás v Plzni nejvíc "pálí"?

Na straně jedné se řidičům v Plzni špatně parkuje a na straně druhé se postaví neúčelný, pře-dimenzovaný parkovací dům Rychtářka, který mohl být klidně poloviční.  Nejsou peníze na děravé silnice plné výmolů a razí se projekt miliardového divadla. Do toho všeho si pak lidé přečtou, že vlastník firmy, která „vyhraje“ milionový tendr na dozor nad stavbou divadla, sídlí nebo sídlil stejně jako provozovatel Rychtářky v daňovém ráji na Kypru. V případě obchvatu Roudná zase někdo nechá zmanipulovat posudek dopadu stavby na životní prostředí, jen aby zde mohl výhodně prodat pozemky a znepříjemnit život tisícům tamních usedlíků a kvůli tomu ochudit jejich peněženky. Z města nemizí herny, jelikož se zastupitelé odkazují na příjmy z hazardu, ale lidi pak pálí, když tendr na milionový pronájem náměstí pro trhy vypsaný místostarostou Plzně 3 Neubauerem, vyhraje firma, která vznikla dva měsíce před jeho vypsáním a je rodinně spřízněná s kasiny Happy days pana Šimka, která jsou v Plzni na každém rohu. To jsou věci, které lidi pálí. O těchto a jiných hříchách místních kmotrů píšu na svém webu vitbarta.cz a budu je podrobně rozebírat ve svém novém papírovém měsíčníku určeném pro Plzeň.

související: Místostarosta Plzně mlží o lukrativní zakázce. Nám podstrčil "falešnou" smlouvu

V Plzni provozujete již několikátým měsícem kavárnu a to s politickým zaměřením. Jaký je tady program?

Pravidelně, víceméně každý týden, se zde objevuji na besedě s občany na aktuální témata, která Plzeňany štvou. Už jsme diskutovali nad mnoha tématy. Musím říct, že mě velmi těší, že sem kromě občanů chodí i novináři. Kupříkladu nedávno tu bylo našlapáno k prasknutí, a jestli to takto půjde dál, což bych rád, budu muset kavárnu rozšířit.

psali jsme Jurečkova teplárna zdražila, ale za výroční zprávu utrácí statisíce

Diskutovalo se třeba o bezpe-čnosti. Je v Plzni podle Vás bezpečno?

Na diskusi zaměřené na bezdomovectví, vyplynulo od ob-čanů, že je kromě toho trápí i feťáci a herny. Lidem vadí, že městská policie rozdává botičky, ale proti těmto nešvarům nevystupuje. Slíbil jsem, že se tomuto tématu budu věnovat. To jsou témata, kde Plzeň zaspala. Mimochodem, myslíte, že jsou kasina a výherní automaty na každém rohu dobrou známkou Evropského města kultury?

související: Bárta pro PL: Bezpečnost v Plzni nestojí na bezdomovcích

 Často tento projekt, Plzně - Evropského hlavního města kultury, kritizujete. Proč?

Nebylo by daleko lepší investovat do nové tramvajové linky k Západočeské univerzitě, kde se denně musí studenti při cestě za vzděláním mačkat v přeplněných autobusech, než investovat do města kultury? Plzeň je zadlužena až na půdu. Nemalá část z rozpočtu města stojí na příjmech z teplárny, a přesto teplárna nyní chce investovat do drahé varianty výstavby spalovny Chotíkov, čímž už je rozpočet města Plzně ohrožen. Navíc v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury si město pochopitelně prosadilo také další investice, částka jako revitalizace Světovaru, které vedou k dalšímu zadlužení. 

Jak jste na tom se vztahem  k plzeňským zastupitelům? Asi nemají z častých návštěv na zastupitelstvu radost, že ano?

Na některé věci se na zastupitelstvu musím ptát opakovaně, abych dostal odpověď. K to-mu se pojí i příběh jednoho občana. Když chce občan vystoupit na zastupitelstvu, musí dopředu uvést, o čem chce hovořit. Tento občan dopředu napsal téma “Chotíkov, kde je politickej gang“ a  Jurečko, než zasedání zastupitelstva začalo, přišel za pánem s zeptal se jej, co tím gangem myslí. Jak se předseda správní rady dopředu dověděl, o čem chce občan mluvit? Jurečko zde šíří sicilskou omertu.

 psali jsme: Zápisky z Plzně: Raději předražený Světovar než Jurečko

V Plzni jste se začal objevovat až nedávno - máte v Plzni své spolupracovníky? Popřípadě otevřete ještě do konce volebního období v Plzni svoji poslaneckou kancelář?

Ano, v Plzni mám své věrné spolupracovníky, jako třeba Lucii Šrajlovou. Právě místo „nudné“ kanceláře, kterou pou-žívá většina poslanců, mi slouží příjemná kavárna na adrese Pražská 12 s originálními ná-zvy dortů jako Pospíšilova čo-košpička či Jurečkova rakvička a dobrou kávou. Každý je zde vítán. 

související: Přijďte na Pospíšilovu čokošpičku a Jurečkovu rakvičku

Nebo ještě jinak - neplánujete se přestěhovat do Plzně, abyste ještě lépe porozuměl plzeňským problémům?

Vždycky jsem bojoval proti církevním restitucím, a když přijíždím z Prahy do Plzně, tak si vždy vzpomenu na Jana Žižku, který vítězná husitská tažení začal právě zde. Mám rád dějiny a projít se nádhernou historickou budovou plzeňské radnice je opravdu potěšení. První, kdo mi ukázal Plzeň, byla miska Helena Houdová, rodačka z Plzně.  Uvidíme, jak se to nakonec vyvine.   

Otázka na závěr - hodláte za Plzeňský kraj kandidovat v parlamentních volbách pří-ští rok? Nebo nevylučujete třeba zájem o post příštího plzeňskeho primátora?

Tato otázka není na pořadu dne. Nyní je zapotřebí pracovat pro občany a napravit  to, co jsme tu zpískali. Zachránit Roudnou, omezit v Plzni tvrdý hazard, brzdit zdražování tepla a další zadlužování města. Ale také hlavně důkladně vysvětlit lidem, kdo je kmotr Jurečko a jak jeho „podnikání“ zdražuje život obyvatelům v tomto překrásném městě.

 

Rozhovor vyšel v Metru Plzeň

Související:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky