Šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka chystá oficiální schůzku s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem, aby si povídali mimo jiné o ceně potravin v České republice.
Již minulý týden Juračka zpochybnil, že ceny potravin v ČR jsou mnohem vyšší než v zahraničí. V souvislosti dokonce označil snahu Věcí veřejných, resp. manifestační zájezdovou akci za zoufalou, přestože byla úspěšná.
Babiš je reálným syndromem zla v ČR. Syndrom v medicínské terminologii je soubor příznaků nemoci, které stojí za to pojmenovat.
V prvé řadě jde o známý fenomén dominantního postavení na trhu, kde Babiš ovládá 35%, resp. 40% trhu s pečivem a moukou. Jeho sílu na tvorbu cen potravin dokonale dokládá vývoj ceny pšenice, která za dva roky vzrostla o méně než 20%, nicméně cena rohlíků vzrostla o 60%.
Od zrna po platbu
V druhé řadě jde o nejzákladnější formu dominantního postavení na trhu o formu tzv. vertikálního oligopolu. Nejedná se o zneužití dominantního postavení vůči klasickým jiným konkurentům, v Babišově případě vůči pekárnám či mlýnům, ale zneužití formou ovlivnění celého procesu od sklizně až po prodej. Od výkupu obilí od zemědělců a prvotní zpracování v mlýnech na mouku, přes zpracování mouky v pekárnách, až po, nyní nově, dokonce závěrečný prodej pečiva občanům.
Pokud bude vliv Babiše na výrobu potravin růst, ukáže se, že i cena potravin v ČR poroste oproti Německu či Polsku ještě rychleji než nyní. Do ceny potravin si v brzké době budeme muset kromě Kalouskova zvýšení DPH a zvýšení cen energií přidat ještě Babišovy marže z prodeje konečným zákazníkům.
související: