VV předložily řešení: Oběti amnestie nemohou dál platit

15.01.2013
VV předložily řešení: Oběti amnestie nemohou dál platit

Poslanci Věcí veřejných se na dnešním jednání poslaneckého klubu jednomyslně shodli na vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase. Na čtvrtečním mimořádném zasedání poslanecké sněmovny hodláme vyjmenovat hlavní hříchy této koalice a důvody, proč nemůžeme podpořit politiku vládního kabinetu. Jedním z posledních hříchů této vlády je amnestie. Věci veřejné předkládají novelu občanského soudního řádu a zákona o soudních poplatcích.

 

 

„Věci veřejné zdůrazňují, že za šíři a dopad amnestie plně odpovídá vláda a je proto zcela na místě žádat na mimořádné schůzi vysvětlení tohoto kroku. Prezident republiky má sice dle ústavy pravomoc udělit amnestii, ale jedná se o pravomoc, která vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády a za rozhodnutí takto učiněná nese odpovědnost vláda jako celek, tedy včetně LIDEM a TOP 09, která dává kvůli prezidentské kampani od amnestie ruce pryč. Dle článku 53 Ústavy ČR totiž není prezident z výkonu své funkce odpovědný,“ říká Kateřina Klasnová.

„Absolutně také neplatí vyjádření Petra Nečase, že měl ústavní povinnost amnestii podepsat a zcela alibistické je další jeho vyjádření, ve kterém uvedl, že nevěděl, kterých kauz se amnestie dotkne,“ dodává dále Klasnová.   

čtěte takéKlasnová bude interpelovat Chalupu. Spalovna v Lysé asi trochu "čoudí"

Věci veřejné považují za alarmující, že se amnestie týká také zastavení vyšetřování některých velkých kauz hospodářské kriminality a korupčních kauz. Je to v přímém rozporu s bojem proti korupci, o který VV usilovaly a usilují. 

Za zcela nepřijatelné považují poslanci VV v této souvislosti ohrožení práv tisíců poškozených, kteří kvůli amnestii ztrácejí naději na odškodnění. Nejedná se ale pouze o poškozené v případě zastavení trestního stíhání, ale ohrožena jsou i práva poškozených v pravomocně ukončených amnestovaných trestních řízeních, kde sice byl soudem potvrzen nárok na náhradu škody, ale odsouzenému v případě neuhrazení škody nehrozí přeměna trestu z podmíněného na nepodmíněný a plnění bude třeba vymáhat. 

souvisejícíSchwarzenbergovo odškodnění poškozených amnestií není řešení

Poškození, kteří se budou chtít přes amnestii domoci svého práva, budou muset použít služeb advokátů, platit soudní poplatky, nebo složit jistinu. Lze očekávat, že mnozí se kvůli nedostatku finančních prostředků a z důvodu bezradnosti ve věcech civilního řízení svých nároků vzdají.

Věci veřejné proto přišly s věcným řešením a podaly novelu občanského soudního řádu a zákona o soudních poplatcích, které umožní, aby byli poškození osvobozeni od soudních poplatků při vymáhání náhrady škody v civilním řízení a také bezplatnou právní pomoc a to vše na účet nikoli státu, ale žalovaných. 

Věci veřejné podaly tento návrh ve spolupráci se spolkem Šalamoun. Na tiskové konferenci vystoupili také zástupci spolku Šalamoun, Spolek pro podporu nezávislé justice Ing. Zděněk Jemelík a John Bok. Konkrétně navrhujeme:

Pokud byl někdo poškozen trestným činem a bude se jako oběť dožadovat odškodnění v rámci trestního řízení, a pokud došlo k zastavení trestního řízení v důsledku amnestie, tak má nárok u soudu v rámci civilního procesu domáhat se náhrady škody za těchto podmínek:

- když o to soud poškozený požádá, bude mu přidělen advokát zdarma - aby ho nemusel shánět a platit, a zlepšila se šance, že se domůže práva, protože se jednalo o složité kauzy s vysokými a zdlouhavými nároky na dokazování, což by poškozeného stálo hodně peněz

- pokud požádá poškozený o předběžné opatření, aby se zabránilo, že žalovaní svůj majetek někam chytře "uklidí" nebo se ho jinak zbaví, nemusí poškozený soudu skládat žádnou jistotu pro případ vzniku škody (jen v případě poškozených z amnestie)

- poškození jsou zproštěni soudních poplatků, aby je pokračující soudní proces v civilním řízení nic nestál.

 

Další články z rubriky vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky