VV odhalují: Místo zdi betonové monstrum. Aby nepřišli o dotace, vyměnili ceduli

14.02.2013
VV odhalují: Místo zdi betonové monstrum. Aby nepřišli o dotace, vyměnili ceduli

Nevídaným způsobem „vyřešilo“ vedení obce Stanovice korupcí zavánějící veřejnou zakázku. Poté co namísto původního projektu vyrostla diametrálně odlišná stavba od toho, na co obec získala dotaci, vyměnilo vedení obce původní ceduli publicity a mělo za to, že má po problému. Na tuto hru ale nepřistoupili opoziční zastupitelé za Věci veřejné, kteří zakázku na stavbu opěrné zdi v Dolním Dražově považují za jednu z typických ukázek zneužité dotace. 

 

 

Soňa Riedlová Puškašová, opoziční zastupitelka za Věci veřejné ve Stanovicích na kauzu, která se táhne posledními dvěma volebními období, vytrvale upozorňuje. Postup obce kritizují i občané, kterým stavba pořízená za dotační finance nepříjemně zasáhla do života. „Jde o učebnicový příklad předražené a nesmyslné zakázky. Namísto původně plánované nové, více než sedmdesátimetrové opěrné zdi, firma opravila pár sesunutých metrů staré zdi a před ní postavila krajinu hyzdící železobetonové pilíře. I laikovi musí být jasné, že ty nemohly stát téměř čtyři miliony korun, které se z dotace vyčerpaly. Smutné na tom je, že tato částka se téměř rovná rozpočtu obce, že stavba narušila původní historický ráz malebné obce a že ani po dvou letech není jasné, jestli stát Státní fond životního prostředí obci peníze z dotace vyplatí ,“ říká Riedlová Puškašová.

čtěte také: Malá domů velkého zastupitele. Členka VV odhalila promyšlený plán

Ale popořadě. V Dolním Dražově, části obce Stanovice, se před lety uvolnil zhruba šesti metrový úsek historické opěrné zdi. Obec získala od Státního fondu životního prostředí dotaci na její rekonstrukci, jenže na místo opravy vyrostlo v chráněné krajinné oblasti betonové monstrum na několika pilířích. „Problémů v kauze je hned několik. Jedním ze s zásadních je skutečnost, že investor využil havarijního stavu původní opěrné zdi k tomu, aby mohl obejít stavební zákon a stavět bez povolení. Následně postavil něco, co původní projekt přesáhlo natolik, že by se bez povolení neobešel. Na tento aspekt případu ostatně upozornil i ombudsman Varvařovský. Nepochopitelné je chování lidí z vedení obce, starostky Kondelčíkové, místostarosty Bučka a bývalého starosty Kocourka, stejně jako pracovníků kontroly od SFŽP, které budí dojem, že celou věc kryli,“ uvádí Riedlová s tím, že kontrola fondu začala fungovat tak, jak má, až po dlouhém roce.

 

      

 

Foto: Vyměněná cedule s poupravenými parametry stavby

Opoziční zastupitelé za VV už v dubnu 2011, poté co zastupitelé odsouhlasili změnu projektu bez dostatečných podkladů, podali podnět na Státní fond životního prostředí k důkladnému prověření stavby a financování akce. „Skutečnost, že ani po dvou letech není stanovisko fondu jasné, nahrává spekulacím, že veškeré nekalosti kolem této dotační zakázky chce zamést pod stůl,“ domnívá se Riedlová Puškašová.

psali jsme: Vyhráli jsme bitvu! Nemocnice v Mariánkách přežije

Proti stavbě měli výhrady i občané Dražova, kteří si na jednání zastupitelstva stěžovali, že majitelé sousedních nemovitostí nebyli se stavbou dostatečně seznámeni a kvůli nové betonové zdi se nemůžou dostat auty ke svým domům. Upozorňovali také na to, že dodavatelská firma neprovedla na stavbě práce, za které dostala zaplaceno. Vedení obce ale jejich připomínky ignorovalo. Starostka Stanovic Alice Kondelčíková Soně Riedlové Puškašové odmítla poskytnout protokol z údajné kontroly ze SFŽP, která proběhla v listopadu 2012, a inspekci popřela, přestože Riedlová Puškašová má o jejím konání informace z předběžné kontroly auditorů krajského úřadu.

  

Další články z Rubriky Vize VV:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky