Pressklub F1: Rozhovor o drahých potravinách, hazardu a boji proti kmotrům

25.02.2013
Pressklub F1: Rozhovor o drahých potravinách, hazardu a boji proti kmotrům

V sobotu jsem byl hostem Pressklubu Frekvence 1. Přečte si rozhovor o drahých potravinách, protizákonném povolování hazardu nebo o boji s kmorty. 

 

 

 

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Na Frekvenci 1 právě teď začíná Press klub a naším dnešním hostem je nový předseda Věcí Veřejných doktor Vít Bárta. Dobrý den. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Dobrý den. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Slyšel jsem, pane doktore, v kuloárech, že máte něco proti pivu. Copak máte za scénku s pivem? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano, rozhodl jsem se vyhlásit, že nebudu pít Plzeňský Prazdroj do doby, než v Německu bude Prazdroj levnější než v Plzni a v Praze. Jinými slovy řečeno, ceny českých potravin jsou v Čechách mnohem vyšší než v Německu. Podle mě za to může příliš koncentrovaný trh z ekonomického hlediska, jinak řečeno malá konkurence na českém trhu. A ten cenový diktát je něco, proti čemu je zapotřebí bojovat. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Když tedy začneme u těch cen potravin, což je vaše oblíbené téma, tak z čeho se vlastně skládá, ten příběh těch dražších potravin třeba v Německu než v České republice. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak když zůstaneme u piva, tak je rozdíl v tom, že největší německý pivovar drží na německém trhu maximálně 10 procent toho trhu. To znamená, že nemá nijak významné postavení a je tam veliká konkurence. Naproti tomu v České republice Plzeňský Prazdroj drží více než 40 procent celého trhu s pivem a s pražským Staropramenem je to dokonce 60 procent trhu. Jinými slovy řečeno, když se podíváte, tak v Čechách se pivu tradičně zvyšuje tak, že jednostranným cenovým diktátem nám prostě Plzeňský Prazdroj oznámí, že další rok bude o několik dražší. Po tom o pár týdnů později oznámí Staropramen a následně na to reagují všechny ostatní malé pivovary. A tímto cenovým diktátem, touto malou konkurencí je realita v Čechách taková, že basu Plzeňského Prazdroje koupíte v Německu o 40 procent levněji než v Plzni nebo v Čechách. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
O 40 procent? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano, o víc než 40 procent. Právě proto jsem v prosinci dával Kalouskovi a Nečasovi symbolicky basu Plzeňského Prazdroje přivezeného z Německa, aby si uvědomili, co malá konkurence českých potravinářů v kombinaci se zvyšováním DPH dělá za obrovský průšvih. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Ono se na druhou stranu, pane Bárto, říká, že když se zdraží pivo, padne vláda. Tak z tohoto titulu by vás to mohlo těšit, že se zdražuje pivo, ne? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak já chci dělat všechno pro to, aby vláda padla, ale přesto zároveň chci udělat vše pro to, aby cena piva byla v Čechách nižší alespoň na stejné úrovni jako v Německu. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Takže my víme, že to je jakýsi cenový diktát těch výrobců a ptám se ještě na to, jestli tam náhodou nejsou nějaké ekonomicko-veřejno-správní vlivy, protože jsou tady také daně, DPHčka, všelijaká cla a všechno možné. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano. Je pravdou to, že v Německu jsou nižší daně, jak spotřební, tak DPH, přesto, když očistíme rozdíly v různě vysoké sazbě DPH a spotřební dani, přesto v Německu Plzeňský Prazdroj evidentně prodává tu Plzeň levněji než v České republice. A samozřejmě v Čechách ta malá konkurence je podporovaná zákonem z pera Sociální demokracie o významné tržní síle, který jaksi byla prosazovaná v roce 2009 na první pohled s velmi dobrým úmyslem, a to chránit malé a střední české podnikatele před silným tlakem a postavením hypermarketů, obchodních řetězců. Problém je, že místo toho, aby tento zákon chránil opravdu jenom ty malé a střední české podnikatele, tak ten zákon chrání všechny potravináře, včetně těch největších jako je Babiš nebo Plzeňské Prazdroj. A díky tomu, že ty hypermarkety nemůžou tlačit ani na tyto velké, nebojím se říci, oligopolní výrobce potravin, tak prostě tady ten cenový diktát těchto velkých je velmi nemravný. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Čím to je, pane Bárto, že právě ty ceny potravin vás, jako stranu vynechme, vás jako osobně, tolik dráždí? Protože je to na vás vidět, že to je taková osobní věc, že vás to rozčiluje. Tu a tam přijdete do televize s nějakým nákupem, často o tom mluvíte, v čem to je? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak za prvé Česko dneska je v situaci, kdy jakékoliv zvyšování daní vede k tomu, že se sice zvýší ceny, ale nevybere se více peněz do státní kasy, to jsme viděli při posledním nesmyslném zvyšování DPH. A díky tomu nemůžeme zvedat sociální dávky, nemůžeme zvedat státní výdaje. Ale je jednoznačné, že se v Čechách, v Česku daří čím dál tím lidem hůře. Že ty příběhy těch lidí, kteří mi píší, že kupříkladu, když jsem dostal dopisy o tom, že lidé nemůžou přijet do Prahy na setkání do národního domu na náměstí Míru, kde jsme měli velké setkání s holešovskou výzvou a Tomiem Okamurou proti vládě, tak mi psali lidé, že nemohou přijet, protože nemají na jízdenku. Takže ta úroveň života se v Čechách velmi snižuje. A právě řešení snížit ceny potravin, ne tím, že budeme tady provádět nějakou regulaci, ale naopak deregulace, že donutíme ty velké výrobce snížit jen svoje nemravně vysoké zisky, jako je obrovský mnohamiliardový růst zisků společnosti Agrofert pana Babiše, který vlastní velkou část trhu kupříkladu s pečivem, tak toto je nástroj, který prostě daňového poplatníka nemusí stát ani korunu, ale přesto každý z občanů České republiky může mít život výrazně levnější. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Na druhou stranu existuje nějaká rovnice nade vší pochybnost mezi tedy cenou a kvalitou. To každý z nás ví, že si může koupit něco dražšího, kvalitního. Nemáte obavu, pane Bárto, že jednoho dne dosáhnete nízkých cen potravin, ale za cenu toho, že tady lidé budou konzumovat strašné věci? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak pokud bychom zrušili zákon o významné tržní síle jakoby celek, tak tady opravdu může dojít k tomu, že všichni budou závodit jenom tou cenou a nikoliv tou kvalitou. Naproti tomu my navrhujeme, aby ten zákon o významné tržní síle, to znamená ten zákon, který svazuje řetězce, obchodní řetězce, byl omezen pouze na ochranu malých a středních českých výrobců, českých zemědělců. A naopak ten tlak na ty velký byl zrušen. Tímto, když vytvoříme tlak na ty velké, kteří dneska zvyšují ceny a diktují vývoj toho trhu, tak snížíme tu cenu, ale naopak, pokud budeme dál podporovat ochranu těch malých a středních, a naopak já pevně doufám, že se podaří nějakou celospolečenskou diskusí i nastartovat větší podporu prodeje malých a středních českých výrobců v českých řetězcích, tak potom naopak i se zvedne ta kvalita. Jinak řečeno, podpora malých a středních českých podnikatelů potravinářů je nejlepší cesta na zvyšování kvality, a naopak vypuštěním z řetězů těch obchodních řetězců, vůči těm velkovýrobcům, kteří diktují ceny a ovládají velkou část toho trhu, jako je Prazdroj, jako je Babiš, jako je Nestlé a podobně, tak tím naopak snížíme ten masivní růst cen a zastabilizujeme ty ceny tak, abysme se začali blížit k Německu. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Když teď několik týdnů nebo měsíců hovoří o tom tématu levných potravin, co vám nejčastěji píší lidé? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Lidé mi píší, jestli není jednodušší zvednout kupříkladu minimální mzdu. Jestli není jednodušší změnit politiku státu z hlediska ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
A není? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Není. Protože, jak jsem říkal, zvedlo by to výdaje státu, omezilo by to další růst ekonomika. Naproti tomu vytvoření větší konkurence a liberalizace trhu je nástroj, kterým naopak můžeme i českému podnikatelskému prostředí pomoct. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Vít Bárta je hostem Press klubu na Frekvenci 1. Posloucháte Press klub a naším dnešním hostem je nový předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Pane Bárto, pojďme na chvíli od potravin. Jaký jste měl pocit před pár dny, když Radek John končil na pozici předsedy Věcí veřejných? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak já musím říct, že pro mě převzít Věci veřejné je obrovská odpovědnost, je to veliký závazek a když jsem se díval na Radka, tak z jedné strany já vidím, jak chce nastartovat televizní pořad, ve kterém chce dělat to samé, co v politice, chce upozorňovat na lumpárny kmotrů, chce. Dokonce bych řekl, že v tom i vidí další naději, která ho vlastně v politice zklamala. A přesto doufám, že jak na tom mediálním, tak na tom politickém hřišti setrvá. Že se nenechá otrávit různými nesmyslnými protitlaky médií a že společným úsilím dál proti kmotrům a dinosaurům bojovat budeme. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
No dobře. A jaký jste tedy měl pocit v okamžiku, kdy Radek John končil, tak kdy to vlastně se zoficializovalo. Bylo to pro vás dojemné, nebo jste to bral velmi pragmaticky? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ne, ne. Bylo to pro mě velmi dojemné. Bylo to pro mě velmi těžké, protože si nedokážu představit, že bych bez Radka dál bojoval a z druhé strany mám radost z toho, že to portfolio zbraní v boji proti kmotrům díky Radkovu televiznímu pořadu bude větší. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Tak my samozřejmě gratulujeme, že jste se stal předsedou Věcí veřejných. Co bude teď všechno jinak u Věcí veřejných? V čem budete jiný předseda než pan John? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Radek John byl velmi konsensuální předseda, nebojím se říci, hnutí velmi široké základny. Já bych chtěl Věci veřejné vést naopak k akční síle, která odspoda nahoru a seshora dolu se vždy zakousne do jednoho tématu, za kterým bude tvrdě jít. Já řeknu příklad. Pustili jsme se do boje za omezení hazardu, kde ministr financí nerespektuje upozornění ombudsmana, nerespektuje nález Ústavního soudu, který mu jasně nařizuje, že musí snížit výhry, respektive sázky u interaktivních videoterminálů na úroveň těch klasických hospodských beden. Jinak řečeno, když na té klasické bedně ten gambler chce prohrát výplatu, trvá mu to mnoho hodin, protože tam sází po pětikorunách, po desetikorunách, naproti tomu pan Kalousek mimo obce povoluje takzvané interaktivní videoterminály, na kterých ten gambler může sázet 250 korun a tu výplatu může prohrát díky tomu ne za mnoho hodin, ale takřka za několik málo minut. A ústavní soud jasně řekl, že ty interaktivní videoterminály jsou to samé, co ty klasické bedny. A pan Kalousek na upozornění ombudsmana nejprve v březnu loňského roku byl zavázán, že musí snížit ty sázky. Nicméně potom došlo k druhému puči ve Věcech veřejných a pan Kalouse revokoval usnesení vlády na toto téma, ze kterého v květnu je stanovisko vlády takové, že nemusí se omezovat sázky na interaktivních videoterminálech. Ombudsman si na nerespektování zákona vládou stěžoval u paní Němcové ve Sněmovně. Nicméně bohužel Sněmovna se tímto tématem taktéž vůbec nezabývala. Když my jsme to zkoušeli ve Sněmovně otevřít, tak jsme byli přehlasováni, že se o tom ve Sněmovně jednat nebude. Tak teďka jdeme znovu do boje a zapojíme do něj celou stranu, každou obec a půjdeme frontálním útokem ze všech možných zastupitelstev stejně jako ze Sněmovny na Kalouska. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Tak a teď se pojďme vrátit k těm tématům Věcí veřejných, to jsme odběhli k hazardu. To znamená, že Věci veřejné začínají nějakou novou etapu v čele s Vítem Bártou. Už víme tedy jedno silné téma, potraviny, hazard. A co ještě v této chvíli třeba chystáte nového, aby bylo vidět, že přišel Vít Bárta do čela té strany? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak já bych neřekl, že my budeme v situaci, kdy budeme předkládat úplně nová témata. My jsme během loňského roku rozjeli řadu témat, v kterých musíme dál usilovně pracovat. A jedině tou prací můžeme přesvědčit občany, že to nejsou populistické kecy, ale že to myslíme vážně a že za ně opravdu kopeme. Jedním z těch témat, které jsme na podzim rozjeli, je opětně téma, které nemusí stát státní kasu ani korunu, a přesto může občanům České republiky výrazně pomoci. Je to téma, které jsme vymysleli s Radkem Johnem a s Johnem Bokem a s panem inženýrem Jemelíkem ve spolku Šalamoun, a to je to, že na jednu stranu se prodlužují dojezdy policie z hlediska tísňových volání často nad úroveň 20 minut, přesto bohužel roste počet případů, kdy lidé jsou odsouzeni za ublížení na zdraví, dokonce za vraždu, za to, že brání doma svůj majetek nebo i svůj život proti lupičům, kteří jim tam vlezou. Proto my chceme uvolnit takzvaná pravidla nutné obrany podle trestního zákona tak, aby platilo heslo, které známe ze Spojených států amerických, ale i kupříkladu z Francie nebo ze Španělska, pod heslem "můj hrad, můj dům." Právo mít doma bránit sebe i svůj majetek, protože je to jednoznačně dneska už v té úrovni, kupříkladu v Ústeckém kraji, když já mluvím s naším radním s panem Suchým, tak on říká: "dneska v Klášterci nad Ohří se lidé bojí bránit a naopak jsou lidé, kteří kradou s tím, že lezou do domácností a vědí, že se jim nic nestane, protože ten obyvatel se bojí bránit." A pokud uvolníme tu nutnou obranu, aby lidé věděli, že se doma můžou bránit, že ten zákon bude stát se státem na jejich straně, tak já pevně doufám, že klesne počet vloupání a zvýší se i pocit bezpečí lidí ve svých domácnostech. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Tak a zpět k Věcem veřejným, pane doktore. Krom těch zásadních témat, o kterých tady mluvíme a které vy nám tady popisujete, tak ta vaše strana má před sebou jakési normální dennodenní fungování, jakýsi management, jakási mravenčí práce. Do jaké míry se Vít Bárta míní zapojit do toho, nebo do řízení toho dennodenního fungování strany? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak já si trošíčku začínám připadat jako kočovný vůdce, protože základem práce Věcí veřejných dneska musí býti to, abysme ve Věcech veřejných měli maximum silných lokálních regionálních osobností, kterým se daří prosazovat tu politiku, kterou my děláme ve Sněmovně i v okolí každého občana České republiky. Jinými slovy řečeno, v pondělí jsem byl bojovat za nemocnici v Mariánských lázních, ve čtvrtek jsem byl na zastupitelstvu města Plzeň bojovat proti kmotrovi Romanu Jurečkovi, každý týden se snažím trávit v regionech, každý týden se snažím být s konkrétními našimi zastupiteli i politickými aktivisty, kteří získávají podporu u Věcí veřejných v tom, abysme na zastupitelstvech bojovali proti kmotrům v zájmu občanů České republiky. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
No a nemáte obavu, pane doktore, že vám utečou mezi prsty některé dennodenní věci, které politickou stranu provázejí? Například tady v Press klubu pan Tejc se nedávno lehce pustil do účetnictví vaší strany, tu a tam se objevuje něco v médiích. Nemáte obavu, že vás tímto utlučou? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Pane redaktore, já naopak musím říct, že jednoznačně odmítám všechny nařčení z toho, že by v účetnictví Věcí veřejných bylo něco v nepořádku. Pořád se tu několik let opakují stejné útoky, které v momentu nařčení mají veliký humbuk, když se potom vyvrátí, tak už to jaksi nikoho moc nezajímá. To, že nejdřív pan Kalousek a paní Kočí osočí Michala Babáka, že nosí nějaké peníze v igelitkách a že to byli nějaké černé peníze, a když se to potom důsledně prošetří a udělají se forenzní audity od renomovaných mezinárodních auditorských firem a prošetří to policie a jednoznačně se ukáže, že Michal Babák měl svoje miliony, že to byly jeho miliony, tak to jsou všechno věci, které potom už nakonec nikoho nezajímají. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
No a vy se nebudete bránit těm věcem? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
My se jim bráníme. Ale jednoznačně, bráníme se, naši právníci konají konkrétní právní kroky, ale bohužel už to potom nikoho moc v tom mediálním prostoru nezajímá. A z druhé strany, já se nenechám odradit od práce s kmotry v Plzni nebo v Mariánských lázních tím, že bych vysedával na nějakých poradách s právníky. To musí být práce toho našeho podpůrného týmu a našich právníků. Ale my politici se nesmíme nechat jaksi svést na tu slepou cestu, že se budeme sami zabývat sami sebou, ale musíme bojovat. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Tak to říká v Press klubu na Frekvenci 1 předseda Věcí veřejných doktor Vít Bárta. Posloucháte Frekvenci 1 a Press klub dnes s Vítem Bártou. Vy jste tady zmínil ten boj proti kmotrům. Jmenoval jste pana Jurečka z Plzně. Vy jste člověk, který pochází, pane Bárto, z branže, řekněme, bezpečnostní. Vy přeci musíte vidět, jak ty věci fungují. Vysvětlete posluchačům, jak to vlastně ve skutečnosti je, ta technologie, že kmotr řídí někoho. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak já vám uvedu příklad ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Třeba v té Plzni. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Já vám uvedu příklad, jak to funguje v Plzni. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Pak se divíte, že nepijete pivo plzeňské, když je tam ten kmotr. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Roman Jurečka je předseda správní rady Plzeňské teplárenské společnosti, která je plně vlastněná městem. Pan Roman Jurečko zároveň bydlí se svojí přítelkyní ve vile, která patří majiteli reklamní agentury, která pracuje pro tuto teplárnu, a jenom jeden příklad toho, jak se v Plzeňské teplárenské utrácejí peníze, v uvozovkách, zbytečně, reálně, v uvozovkách, na nájem pana Jurečka. Tak to, že se za půl milionu korun vyrobí 250 brožurek výroční zprávy Plzeňské teplárenské. Jinými slovy řečeno, ta brožurka o tom, jak Plzeňská teplárenská hospodařila, se jedna vyrobila za víc než dva tisíce korun. A shodou okolností ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
To musela být ale už. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano, ano, ano. A shodou okolností vyrobila firma, která, respektive majitel té firmy je panem domácím, respektive vlastníkem vily, kde pan Jurečko bydlí se svojí milenkou. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
No a přitom vidíte, přitom z Plzně pochází bývalý ministr spravedlnosti, člověk by si myslel, že tam je nějaká spravedlnost a ... 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak víte co, já nikdy nezapomenu, jak právě Roman Jurečko vodí Jiřího Pospíšila, doslova a do písmene. Já si pamatuji, jak na ministerstvu dopravy ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Jak ho vodí? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano, doslova a do písmene. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Jako za ruku? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Na ministerstvu dopravy jsem měl mít oficiální jednání s ministerstvem spravedlnosti, kdy ministerstvo dopravy pod mým vedením chtělo, aby na železnici byli zaměstnáni vězni, aby železnice ušetřila za údržbu a zároveň vězni měli, co dělat. A na toto jednání ministr spravedlnosti, na oficiální jednání na ministerstvu dopravy, přikráčel ministr spravedlnosti v doprovodu Romana Jurečka ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Opravdu? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Ano. A místo debaty o zaměstnávání vězňů, mi tam Roman Jurečko sdělil, že bysme měli velmi špatné koaliční vztahy, kdyby ministerstvo dopravy vybralo na šéfa plzeňského ředitelství silnic a dálnic exprimátora Plzně, člověka, se kterým se pan Jurečko rozešel, pana inženýra Riedl, který dnes je v opozici na plzeňské radnici. Jinými slovy řečeno, už jenom dohadování personální politiky resortu ministerstva dopravy s nějakým regionálním kmotrem za přítomnosti ministra spravedlnosti na ministerstvu dopravy, uznejte, že je krásný příklad toho, jak kmotři řídí v Čechách politiku. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
To je moc krásný příklad, pane Bárto. A ještě nám tedy dovysvětlete, jak je možné, že takový pan Pospíšil, muž, který se těší z té vážnosti a to i u veřejnosti a určitě na tom politickém poli, jak je možné, že se nechá někým vláčet, že se nechá někým vodit za ruku, že ho nějaký pan Jurečko přivede na ministerstvo? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak ono to do značné míry je podmíněno tím, jak vůbec funguje celá strana ODS a nejenom ODS, on je stejný problém i v Sociální demokracii. V těch velkých stranách prostě nefunguje klasická vnitrostranická demokracie a lidé neprorůstají zespoda směrem nahoru bez toho, ani by to prostě kmotři povolili. Takže pokud pan Pospíšil chce býti v ODS a chce, aby ho ODS plzeňská nominovala, tak prostě není jiná cesta, než aby byl v dobrých vztazích s panem Jurečkem. A naopak jiný příklad je, že když se svého času pohádal primátor Plzně pan Riedl s panem Jurečkem a odmítl se podílet na jeho lumpárnách, tak prostě pan Jurečko bouchl do stolu a pan Riedl už znova na primátora města Plzně za ODS nekandidoval prostě proto, že si to pan Jurečko nepřál. Ale mimochodem právě proto Věci veřejné na své stranické konferenci měli v ideové části pozvaného Pavla Kohouta, člena Nervů, uznávaného ekonoma, kdy Věci veřejné podporují filozofii knihy Úsvit Pavla Kohouta v zavedení přímé demokracie v České republice především v otázce přímé volby poslanců. Protože ta přímá volba poslanců by omezila právě vliv politických stran, omezila by vliv kmotrů na celý ten politický proces v zemi. A nebojím se říct, že Pavel Kohout je nejen jaksi geniální ekonom, ale že tu svojí logiku dokázal v tomto směru i velmi dobře promítnout do návrhu Ústavy. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Pane doktore Bárto, ještě k těm kmotrům poslední otázka. Když tedy připustíme, že jsou tady v jednotlivých regionech a třeba i na centrální úrovni nějací kmotři, kdo je tedy u nás Capo di Tutti Capi? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tak když se podíváme na to, že největší preference dnes má Sociální demokracie, tak tím největším kapitánem kmotrů se stává jednoznačně Radek Pokorný, právník pana doktora Sobotky, předsedy Sociální demokracie. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
To je kmotr kmotrů? 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
No v momentu, kdy, čím je blíže pan Sobotka pozici předsedy vlády, tím více je Radek Pokorný v pozici dříve podobné Markovi Dalíkovi. A už dnes ta jeho pozice je velmi silná. Já jenom uvedu příklad, stát dneska vede největší reklamační řízení se společností Eurovia, což ještě za mě se nastartovalo na ministerstvu dopravy a René Podoba byl kvůli tomu Pavlem Dobešem vyhozen pod tlakem kmotrů z ředitelství silnic a dálnic. Jedná se o slavnou dálnici postavenou na odpadcích do Ostravy. A představte si, že v současné době společnost Eurovia, která se arbitruje, nebo chcete-li, soudí, se státem, tak je právě mimo jiné zastupovaná právě panem Doktorem pokorným. Takže tady vidíte ... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Takový hezký příklad. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Tady vidíte, jak to asi s tou reklamací bude vypadat. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Pane doktore Bárto, děkujeme za to, že jste přišel do Press klubu. Měli bychom ještě další otázky, ale necháme si je na příště, doufám, že přijdete. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Velmi rád a děkuji za pozvání. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor: 
Zase někdy v krátkém čase. Děkujeme a na shledanou. 

Vít BÁRTA, předseda Věcí veřejných: 
Na shledanou. 

 

 

Další články z rubriky Vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky