Kutnohorští se bouří: Ukažte fúzi, nechceme to zacvakat: Starosta jako hrob

10.03.2013
Kutnohorští se bouří: Ukažte fúzi, nechceme to zacvakat: Starosta jako hrob

Boj kutnohorských opozičních zastupitelů s městskými radními o investici do propojení kotelen Hlouška a Šipší pokračuje. Starosta Ivo Šanc kvůli tomuto projektu dokonce čelí trestnímu oznámení. Opozice ho marně žádá o informace a městu kvůli tomu hrozí i exekuce. Podle regionálních VV se jedná o projekt, který je pro Kutnou Horu značně nevýhodný.

 

 

 

 „Pochybný projekt starosty Kutné Hory a krajského zastupitele Ivo Šance, propojení tepláren zhruba za 17 milionů korun, se zatím nepodařilo obhájit a studie, které občanovi slibují úsporu, město stále schovává,“ uvádí Tomáš Gryč, předseda kutnohorských VV a místopředseda krajské rady strany.

 Podle Gryče opoziční zastupitelé požádali vedení města o informace, které se týkají návratnosti investic, důvodů, proč se město rozhodlo do projektu propojení kotelen jít a co od něj očekává. „Ptali se také, město proč nevyužilo zákonnou možnost, aby tuto akci realizovala společnost, která bude dodávat teplo do města,“ informuje.

čtěte takéJako ryba na háčku: Řihák se mrská, nepotismus však prokazuje zápis z porady

 Letošní rok městská společnost KH Tebis s.r.o. oznámila předběžnou cenu tepelné energie pro rok 2013, která činí 598,- Kč včetně 15% DPH za 1GJ. Pokud by byly propojeny teplárny, cena by se údajně mohla snížit o dalších 5%. „Pocítí však občané úlevu ve svých peněženkách?,“ zamýšlí se Gryč.

doporučujeme: Rathův odkaz ve SČ. Superdrahé notebooky každému zastupiteli

Věci veřejné připravují pro občany závislé na teplárnách České republiky koncept, díky němuž by mohli ušetřit až 50% nákladů na vytápění a ohřev teplé vody. Zveřejní ho během jednoho měsíce.

 

Nad starostovým bobříkem mlčení se pozastavili i ostatní zastupitelé a sepsali radnici otevřený dopis


 

Vážený pane starosto,
na posledním zastupitelstvu jste odsoudil nepřítomnost většiny opozičních zastupitelů na pracovním jednání dne 23. ledna, které se konalo v KH Tebisu (Související článek zde). Jako zastupitelé města musíme ale důrazně připomenout, že není možné nahradit touto akcí písemný požadavek zastupitelů ze dne 19. 12. 2012, na který nám nebyla dána do dnešního dne žádná odpověď a na který nám nedalo odpověď ani Vámi zdůrazňované pracovní jednání v Tebisu.

Na tomto setkání byl totiž prezentován vývoj politické situace v Kutné Hoře ve vztahu k Tebisu v minulých x letech a v menší míře byli přítomní seznámeni se současným ekonomickým stavem a výhledem do budoucna (pozn. prezentace zde). Toto je klasická ukázka úniku politika před nepříjemnými dotazy a před vlastní zodpovědností. Pro rekapitulaci uvádíme stručnou historii děje, který jak je vidět z Vašeho dosavadního postoje naprosto ignorujete.

Již 2. listopadu 2012 žádal zastupitel Starý formou emailového dotazu informace o "ekonomice a především ekonomické návratnosti propoje obou kotelen, hypoteticky bez následného napojení na EC" (pozn. dopis zde). Na tento neformální, leč slušně uvedený požadavek nikdo z vedení města nebo Tebisu nebyl ochoten odpovědět (pozn. z e-mailové korespondence zde). Proto jsme se rozhodli požádat Radu města o zodpovězení formou písemné žádosti, a to 19. prosince 2012 (pozn. dopiszde). Do 30ti dnů nám nikdo na náš dotaz neodpověděl. Důvodem, který starosta uvedl, byly nečitelné podpisy zastupitelů. Na tohle ať si udělá názor každý sám. Jediný, kdo dostal "odpověď" byla ing. Moravčíková. Místo požadovaného se ale dozvěděla, že "rozhodnutí o investici do vybudování propoje je zásadním strategickým rozhodnutím" a byli jsme pozváni na pracovní setkání (pozn. dopiszde). V zákonu o obcích č. 128/2000 Sbírky, v §82, písmeno c) je uvedeno, že odpověď musí být doručena do 30ti dnů a pokud odpověď nesmí být sdělena, pak musí být uvedeny zákonné důvody. Jelikož Vaše odpověď nebyla odpovědí na náš dotaz se rozhodli jsme se 22. ledna žádost o informace opětně podat písemnou formou přes podatelnu (pozn. dopis zde).

Vážený pane starosto, Vy i Váš místostarosta veřejně a stejně zarputile tvrdíte, že byla v Tebisu připravena rozsáhlá prezentace s čísly, odpovídajícími na naše dotazy. My považujeme jednoznačně tuto prezentaci za nepodstatné shrnutí historie firmy KH Tebis. Jelikož se od  Vás pravděpodobně nedočkáme odpovědi standardní formou, rozhodli jsme se s Vámi komunikovat také veřejně přes media, abyste si Vy i kutnohorská veřejnost uvědomili vážnost situace. Znovu tedy požadujeme od Vás, starosty města, odpovědi na níže podané otázky:

  1. Stručně charakterizujte návratnost financí  investičního záměru Města Kutné Hory, a to z projektu "Propojení kotelen Hlouška a Šipší“.
  2. Uveďte důvody, proč se Město rozhodlo tuto investici realizovat a v čem spatřujete její přínos.
  3. Proč jste nevyužil zákonnou možnost, aby tuto akci realizovala společnost, která bude dodávat teplo do města?

Dosavadní písemné i jinak prezentované odpovědi na námi podané dotazy považujeme jako nedostačující, a proto požadujeme zcela jasné a konkrétní odpovědi na výše uvedené dotazy. Domníváme se, že pokud Městu umožňoval zákon, aby propojení kotelen zainvestoval dodavatel tepla, zbytečně Město vydává 15 až 17 milionů Kč.

S pozdravem zastupitelé:
Zdeněk Hadrovský
Martin Starý
Lenka Frankovicová
Ladislav Latislav
Ivo Šalátek
Karel Ptáček

 

 

Další články z rubriky vize VV: 

 

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky