Investor solární elektrárny v Milovicích se cuká. Kdo za to může?" Rath? Chládek?

14.04.2013
Investor solární elektrárny v Milovicích se cuká. Kdo za to může? Rath? Chládek?

Obnova bývalého vojenského území v Milovicích se komplikuje. Společnost Mladá RP, která si ho pronajala od Středočeského kraje na 20 let, má problémy a uvažuje, že od dohody ustoupí. Ohrožena je i demolice 350 rozbořených budov, které v prostoru jsou.

 

 

 „Přesně to, co představitelé místních Věcí veřejných říkali, se nakonec stane,“ konstatuje Jiří Doležal, člen středočeské Krajské rady VV a předseda klubu Milovice. „První komplikací byla změna zákona, týkající se slunečních elektráren a dotací na výkup v nich vyrobené elektřiny. Společnost Mladá RP chtěla u Milovic postavit největší solární elektrárnu v Evropě, aby náklady na sanaci pokryla z příjmů. Po změně zákona od tohoto záměru ustoupila a nyní podle spekulací některých krajských úředníků dokonce uvažuje, že odstoupí i od smlouvy s krajem.”

 čtěte také: John: Chtěli jsme vzít novodobé bony "vyvoleným". Zamítnuto

Za pronájem bývalého vojenského území na dvacet let zaplatila Mladá RP 20 milionů korun. Bývalý vojenský prostor Milovice se zatím změnil jen nepatrně. Firma sanovala některé ze starých ekologických zátěží. Odstranila sice černé skládky, jiné ale mezitím přibyly. Nechala vytěžit i některé náletové dřeviny či staré stromy. Hangáry u letiště dál pronajímá jiným zájemcům. 

 psali jsme: Já nic, já muzikant: Podívejte se na exposlance za bilion korun

Problémem je zhruba 350 chátrajících budov, na jejichž demolici má společnost podle dohody s krajem ještě dva roky. Experti na stavebnictví ale pochybují, že by to stihla. Nemá totiž ještě ani povolení k odstranění staveb a jeho vydání trvá od podání žádosti minimálně tři měsíce.

 

 

 

Historie projektu

8. června 2009 (ČTK) – „V žádném případě tam nechceme průmyslové a logistické celky, takový záměr odmítáme. Odmítáme i velké nákladové letiště. To už je dopředu jednoznačně zakázáno," prohlásil hejtman David Rath. Podotkl, že velký zájem je o vybudování sluneční elektrárny.„Evidujeme už asi pět zájemců o takovou investici,“ dodal.

2. února 2010 (Nymburský deník) – Jediný projekt, který se propracoval až na konec výběrového řízení, počítá v první řadě s vybudováním obří fotovoltaické (sluneční) elektrárny, která má vyrůst na ploše 150 hektarů.

16. února 2010 – Věci veřejné pořádají petici proti stavbě gigantické solární elektrárny v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Mladá.

22. dubna 2010 (Nymburský deník) – Město zvažuje vypsání referenda, městská rada doporučila zastupitelům, aby zvážili, zda mají lidem dát možnost svobodně se vyjádřit, co vlastně chtějí. „Aktuální stav je, že usnesení rady trvá. Zastupitelstvo se musí nejpozději konat 10. května, ale předtím ještě bude pracovní schůzka zastupitelů, na které se bude projednávat i tento bod,“ vyjádřil se starosta Milovic Milan Kraus.

Petiční archy měli obyvatelé Milovic k dispozici do 10. dubna. V pondělí je zástupci Věcí veřejných předali na podatelnu krajského úřadu. „Čekali jsme, že se úřad bude tímto problémem zabývat, ale nakonec ho zastupitelé neschválili ani jako bod jednání. Prý je nutné mít alespoň tisíc podpisů, aby se peticí na kraji vůbec zabývali. My jsme dali dohromady čtyři sta,“ uvedl zástupce Věcí veřejných Milovice Jiří Doležal s tím, že se při organizování petice snažili spojit i s letci. „Slíbili, že naši petici podpoří, ale mám dojem, že už je to zbytečné. Proslýchá se, že na krajském úřadu jde o velkou lobby kvůli pozemkům. Navíc komunisté elektrárnu podpořili, takže se spojili se sociálními demokraty a není možné je přehlasovat,“ domnívá se Doležal.

Sestavujeme přípravný výbor a začínáme s podpisovou akcí, přejeme si referendum, které město slíbilo, ale neuskutečnilo. Podpora lidí je úžasná. Požadujeme, aby se referendum konalo souběžně s květnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Město stále zvažuje, že by referendum vyhlásilo samo a zastupitelé by oficiálně sloužili svému poslání „Jsme tu pro Vás a kvůli Vám“.

Předáváme archy, na nichž je požadovaný počet podpisů. Vše je nám vráceno k dopracování a doplnění. Žádáme zastupitele, aby vyhlásili referendum souběžně s květnovými volbami. Je jasné, že hlasy seženeme, ptáme se tedy, proč referendum nevyhlásí město?

9. března (ČTK) – Případné referendum v Milovicích na Nymbursku nemůže podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) přimět kraj k tomu, aby od plánované výstavby sluneční elektrárny v této lokalitě upustil. Právníci v současnosti dokončují nájemní smlouvu s investorem, který elektrárnu v bývalém vojenském areálu Milovice-Mladá vybuduje. Příští týden by ji mohli schválit krajští radní, řekl dnes Rath novinářům. „Je to určitě zajímavá informace, na druhou stranu v okamžiku, kdy bude podepsána nájemní smlouva, referendum samozřejmě nemá sílu zvrátit platné smluvní vztahy," komentoval Rath zprávu, že v Milovicích chtějí uspořádat referendum souběžně s květnovými volbami do Poslanecké sněmovny.

Tentokrát David Rath (ČSSD) podle našeho názoru neříká pravdu. Brání tomu jedna zásadní věc – územní plán Milovic. „Aby se v některých částech areálu dal projekt uskutečnit, museli by zastupitelé odhlasovat změnu územního plánu.“ Jak je možné, že si toho kraj, který je majitelem pozemků, a vítěz výběrového řízení všimli až teď? Stávající územní plán platí od roku 2003. „Věděli o tom předem, vždyť je to veřejná informace. Ale počítali prostě se změnou územního plánu, že k ní dojde nějakou přirozenou cestou,"vysvětluje situaci Marcel Chládek (ČSSD).

Starosta Milovic referendum nevyhlásil a očekávalo se, že vše půjde do ztracena. Znovu předkládáme podepsané archy a referendum bude. Ještě se divíte, proč by občané měli v referendu vyjádřit svůj názor odpovědí na otázku: Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo města Milovice zachovalo současně platný územní plán v části města, a to v areálu Letiště Boží Dar, umožňující stavby pro bydlení, podnikání, sportování a další aktivity?

Současně s předáním podpisových archů jsme žádali, aby bylo referendum vyhlášeno v termínu konání komunálních voleb, tedy 15. a 16. října 2010. Vše bylo smeteno ze stolu. Chcete referendum? Ano, město ho vyhlásí, ale na 13. 8. 2010. Tedy v době dovolených, v době, kdy je zavřená školka, v době, kdy jsou Milovice poloprázdné…

Veškeré informace předáváme soud a požadujeme, aby občané dostali možnost svobodně se vyjádřit. Termín 13. 8. 2010 je opravdu směšný, lze ho považovat za další překážku, kladenou vedením města.

Nymburský deník – Krajský soud dal za pravdu přípravnému výboru a stanovil termín místního referenda na 15. až 16. října. Místní referendum o stavbě obří fotovoltaické elektrárny v Milovicích se přesouvá ze 13. srpna na 15. a 16. října, v termínu konání voleb do zastupitelstev. Rozhodl tak Krajský soud v Praze, na který se obrátil přípravný výbor referenda.

„Jsem velmi rád, že soud zareagoval tak rychle a potvrdilo se, že vedení města nejednalo v souladu se zákonem. Shodný termín voleb a referenda slibuje potřebnou účast třicet procent,“ uvedl člen přípravného výboru Jiří Doležal s tím, že nyní už je jen na obyvatelích Milovic, aby se vyjádřili, zda změnu územního plánu kvůli stavbě elektrárny chtějí, či ne.

Kvůli změně termínu referenda nemuselo město investovat ani korunu navíc. „Měli jsme objednané informační letáčky, ale naštěstí jsme to stačili stopnout s tím, že se na nich ještě opraví datum, a pak se nechají natisknout. Žádné peníze nás to naštěstí nestálo,“konstatoval starosta Milovic Milan Kraus.

Dali byste v referendu svůj souhlas?

Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo města Milovice zachovalo současně platný územní plán v části města, a to v areálu Letiště Boží Dar, umožňující stavby pro bydlení, podnikání, sportování a další aktivity? My hlasujeme ANO. Nechceme na letišti fotovoltaickou elektrárnu. Nechceme, aby se celý prostor oplotil z důvodu krádeží panelů a bylo vytvořeno pouze pár pracovních míst, například pro pasáčka ovcí a podobně.

Nikdo z nás neviděl od investora ani jeden projekt na zbývající využití letiště a okolních pozemků. Mimo FVE nebylo nikomu představeno nic. Bude se zde stavět něco dalšího? Výroba, která nebude rušit hlukem okolí? Ekologické domy? Co si pod tím máme představit? Odpovědi jsme se nedočkali.

Pokud se mají stavět obytné zóny, chceme, aby investor podpořil i občanskou vybavenost, tedy výstavbu školy a školky. Nenechme vše na radnici. Je plno projektů pro lepší využití této plochy, které nebudou obyvatele rušit a naopak jim zpříjemní život. Mít zde nákladové letiště, jak chtělo ODS, nebo fotovoltaickou elektrárnu, kterou podpořily ČSSD s KSČM, to jsou projekty, které nemůžeme snad ani brát vážně. Chceme smysluplný projekt k využití celého prostoru. Podporu volnočasových aktivit, revitalizaci a rozvoj celého území, což nám letiště ani FVE nezaručil. 

 

 článek vyšel na webu VV

Další články z rubriky Vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky