Klasnová: Do poslanecké sněmovny již nebudu kandidovat

03.09.2013
Klasnová: Do poslanecké sněmovny již nebudu kandidovat

Věci veřejné samostatně do předčasných sněmovních voleb nepůjdou. Osobně jsem podporovala a prosazovala spíše samostatné kandidátky VV, jakkoli i v této variantě vidím mnohá úskalí. K tomu, že já sama nebudu do sněmovny znovu kandidovat, jsem však spěla již delší čas a nynější politická situace mému rozhodnutí jen nahrála. Rozhodně považuji za správné, že nebudu kandidovat – protože by to bylo zcela proti mému přesvědčení – na listině Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. 

 

Nelpím na funkcích, jak jsem dokázala už ve chvíli, kdy jsem rezignovala na post místopředsedkyně sněmovny, protože jsem odmítla politické handly (podporu vládních návrhů zákonů ve chvíli, kdy VV odešly do opozice, za posty). Tedy mne netrápí ani ztráta poslaneckého mandátu. A když už nekandiduji za VV, stranu, v níž jsem přes deset let – nekývla jsem logicky ani na nabídky jiných politických subjektů, jen abych se dostala za každou cenu zpět do sněmovny. Všem svým kolegům, kteří se rozhodli jinak, přeji úspěch a pevně doufám, že je mé rozhodnutí v nejmenším nepoškodí.

Hodlám se nyní plně věnovat komunální politice – zůstávám za Věci veřejné zastupitelkou v Praze 1. Zvažuji i kandidaturu na pražský magistrát na podzim 2014. Politiku jsem dělala předtím, než jsem se stala poslankyní, a hodlám ji dělat i nadále.

Jsem neskromně přesvědčena, že ve sněmovně jsem odpracovala maximum možného (za nejdůležitější považuji zrušení doživotní trestněprávní imunity poslanců a senátorů či zavedení přímé volby prezidenta, ale i úsilí vedoucí třeba ke zrušení sKaret či k nápravě postavení těžce zdravotně postižených). S dolní komorou se tak loučím s čistým štítem a čistým stolem. Co jsem slíbila, to jsem vždy dodržela; včetně toho, že jsem celé tři roky dávala ze svého poslaneckého platu (poslaneckých náhrad) peníze na charitu – do dnešního dne přes 900 tisíc korun.

Navíc pro mne politická práce opravdu zdaleka nekončí – minulý týden jsem například v senátu spolu se zástupci těžce zdravotně postižených odevzdala petici proti nespravedlivému rušení výhod invalidům a setkala se s ministrem práce a sociálních věcí Koníčkem kvůli navazující vyhlášce k zákonu o sociálních službách týkající se kritérií přiznání průkazů TP, ZTP a ZTP/P. Další jednání mne na toto téma čekají  opět v senátu a na ministerstvu.

Nepřestanu sledovat situaci v Lesích ČR, bojovat proti současnému nastavení hlukových limitů, spolupracovat s ochránci zvířat či s odpůrci těžby břidlicových plynů. Blízká mi zůstává i oblast kultury – stále budu upozorňovat na zpackané slučování Státní opery Praha s Národním divadlem, příslušná setkání mě čekají i v rámci památkové péče, nejen na úrovni historického centra Prahy.

Na celostátní úrovni pak chci věřit, že sněmovna ve svém novém složení pohne aspoň některými věcmi, které se mně spolu s dalšími poslanci VV nepodařilo prosadit, či jsme to již nestihli. Opakuji, že držím palce všem jednotlivým kolegům z Věcí veřejných, kteří se rozhodli do sněmovny v příštích volbách kandidovat. A děkuji těm, s nimiž jsem mohla úspěšně spolupracovat ve volebním období 2010-2013.

Kateřina Klasnová

 

 

Čtěte také: 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky