Klasnová nepolevuje ani bez mandátu: Drábkova deforma se musí napravit

29.08.2013
Klasnová nepolevuje ani bez mandátu: Drábkova deforma se musí napravit

Na konci srpna předala bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová spolu se zástupci petentů do rukou šéfa petičního výboru senátu Marcela Chládka petici proti nespravedlivému zrušení příspěvku invalidům. Klasnová se v roli poslankyni tomuto tématu velmi věnovala a nepřetržitě upozorňovala na chyby Drábkovy sociální reformy. Ve své snaze nehodlá polevit ani po rozpuštění Sněmovny.

 

 

 „Problematikou postavení těžce zdravotně postižených se zabývám již několik měsíců a bylo mi ctí právě s těmito lidmi předat v Senátu petici proti dopadům asociální reformy Jaromíra Drábka, kterou podepsalo na třicet tisíc lidí,“ uvedla Kateřina Klasnová.

Do senátu spolu s Klasnovou přišly organizátorky petice Irena Schönweitzová a Veronika Smutná, obě matky dcer s amputovanou nohou nad kolenem, a právnička Zdena Cupková ze Sdružení zdravotně postižených. Dorazil ale také Jaroslav Petrouš, paralympionik, který na problém reformy upozornil před časem charitativním výstupem na Sněžku.

 čtěte také: Klasnová zděšena: Z bývalého kostela, kde kázal Hus, má být nevěstinec

Klasnová  se spolu se svou kolegyní Janou Drastichovou snažila prosadit i potřebnou legislativní úpravu, jež by postavení těžce zdravotně postižených vrátila do doby před začátkem Drábkovy reformy. V rámci snahy upozornit na vzniklý problém se také obě poslankyně účastnily začátkem června výstupu na Sněžku, kde předaly šek na deset tisíc korun malé Simonce, která je po amputaci nohy vinou nynější legislativy považována za osobu bez vážné vady nosného ústrojí.

                  

                    Foto: Jana Drastichová, Kateřina Klasnová na vrcholu Sněžky

 

Na tahu Senát 

Míč je nyní na straně horní komory Parlamentu. „Senátora Chládka jsem se také ptala, jaký podle něj bude mít osud novela zákona o sociálních službách, kterou Sněmovna ještě na poslední chvíli stihla schválit a jež napravuje některé Drábkovy „deformy“. Senátor mě ujistil, že novela by měla horní komorou bez problémů projít,“ uvedla Klasnová.

 čtěte také: SANEP: Klasnová mezi nejdůvěryhodnějšími političkami

Pokud Senát novelu skutečně schválí, dojde k nápravě věcí, o něž žádá právě i petice: příspěvek na motorové vozidlo budou dostávat i lidé s nohou amputovanou nad kolenem, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P obdrží příspěvek na mobilitu. V neposlední řadě pak dojde k oddělení přiznávání průkazů od zákona o sociálních službách. „Jinými slovy přiznání průkazu nebude vázáno na poskytnutí příspěvku na péči,“ vysvětlila Klasnová.

Ještě před projednáním novely v Senátu budou návrh obhajovat na půdě petičního výboru právě Klasnová s  Cupkovou ze Sdružení zdravotně postižených. Toto jednání by se mělo uskutečnit krátce před 12. září, kdy je novela na programu senátní schůze.

 psali jsmeObětovali zdraví pro republiku, nyní olympionici živoří. Vláda: nezajímá

Obě dámy se také ve svém tažení za nápravu nepříznivého stavu setkaly s náměstkem ministra práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou a zástupci legislativního odboru MPSV, a to za účelem navazující vyhlášky k novele zákona o sociálních službách. Přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod totiž nejsou navržena přímo v zákoně, ale má je určovat právě ministerská vyhláška. 

„Obávám se, aby v konečném důsledku nebylo přiznávání průkazů stejně přísné či ještě přísnější než dnes a o průkazy tak nepřicházeli další těžce zdravotně postižení lidé,“ vyjádřila skepsi Cupková. Doufejme ale, že celé tažení nakonec nepřijde vniveč a 30 tisíc podpisů pod peticí a úsilí iniciátorek nepřijde vniveč.

 

Články z rubriky Zákulisí:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky