Klasnová zděšena: Z bývalého kostela, kde kázal Hus, má být nevěstinec

06.05.2013
Klasnová zděšena: Z bývalého kostela, kde kázal Hus, má být nevěstinec

Kdysi býval jedním z nejdůležitějších kostelů na pražském Starém Městě. Přes sklad, sídlo banky, obchodní centrum a azyl podivné výstavní expozice se propracoval až k diskotékovému klubu se striptýzovou show. A nyní bude asi ještě hůř. Rozsvítí se snad nad vchodem do barokního kostela sv. Michaela červená lucerna?

 

 

V odsvěceném kostele sv. Michaela na Starém Městě mají vzniknout pokoje nápadně připomínající prostory, v nichž jsou nabízeny erotické služby. Společnost Michal Praha, která v současnosti architektonicky cenný barokní objekt vlastní, by v něm chtěla zřídit „výstavní prostory, prodejní galerii a ubytovací zařízení malého typu". Tak je pojmenován nový podnikatelský záměr v dokumentaci ke stavebnímu povolení, která nyní leží na stavebním úřadu Prahy 1. Záměr investora vyvolává obavy nejen mezi památkáři, ale i na samotném Magistrátu hlavního města Prahy.

Odepsaná památka

V kostele sv. Michaela kázal svého času dokonce i Mistr Jan Hus a další významní husitští kazatelé. Jsou pod ním pohřbeni rektoři a děkani Univerzity Karlovy, významní pražští měšťané či představitelé řádu servitů neboli Služebníků Mariiných, kteří po rekatolizaci působili právě při tomto kostele. „Již v minulosti jsem kvůli této památce jednala s řediteli NKÚ Balíkem a Ježkem. Je ostudou, že byl vůbec kostel za velmi netransparentních okolností prodán. Nyní je třeba alespoň zachovat kulturnost využití této památky, stojící v těsném sousedství Staroměstského náměstí,“ zdůrazňuje zastupitelka MČ Praha 1 a poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.„Jako zastupitelka se pokusím dostat k projektové dokumentaci na stavebním odboru MČ Praha 1. Nedovedu si představit, že by tato významná bývalá sakrální památka sloužila k tak pokleslým účelům,“ vyjadřuje své zděšení a rozhořčení Klasnová.

čtěte takéKlasnová: Pokud ČS bude chtít kompenzace za sKartu, zažalujeme Šišku s Drábkem

Desítky odborníků různých profesí, sdružených v poradním orgánu magistrátu Metropolitní ozvučná deska (MOZD), se nedávno shodly, že si kostel, ač odsvěcený, určitě zaslouží jiné využití. „Kostel sv. Michaela tvoří s Týnským chrámem a kostelem sv. Mikuláše jakýsi duchovní trojúhelník Staroměstského náměstí. To, že z něj nejspíš už nikdy nebude kultovní místo, ještě neznamená, že tam musí být bordel," zlobí s, provinciál řádu dominikánů Tomáš Benedikt Mohelník.

čtěte takéVáš IDTAX že nepřešel do Vítkovic, pane Drábku? Výpis z rejstříku vás prozradil

Tragický osud Chrámu páně

Osud barokního kostela, který se nachází se v těsném sousedství Staroměstského náměstí, považují památkáři za jeden z nejsmutnějších příkladů našeho současného přístupu ke kulturnímu dědictví. Původně chrámový prostor byl už v minulosti rozdělen na patra. Nyní by podle projektu mělo v podkroví vzniknout šest velmi prostorných hotelových pokojů, vždy s postelí a krbem a s vícemístnou vanou nebo sprchou za prosklenou stěnou. Už samotné jejich zařízení vyvolává pochybnosti.

„Zaručeně se nejedná například o ubytovnu zaměstnanců a těžko se může jednat o regulérní hotel. Pokoje jsou příliš těsně svázány s tamním společenským sálem, a to provozně i akusticky. Nutné hotelové zázemí, odpovídající luxusu pokojů, v objektu úplně chybí," uvádí se v dokumentu, který zpracovala pracovní skupina primátora pro revitalizaci Staroměstského náměstí.

psali jsme: Chaloupku chtěli umlčet, on ale bránil ČR ve Štrasburku: My, že diskriminujeme Romy?

Bojovat chce i magistrát


V současnosti projekt čeká na povolení stavebního úřadu Prahy 1, který tvrdí, že z projektové dokumentace není zřejmé, že by investor chtěl v bývalém kostele provozovat erotické služby. Vyjádření majitele k zamýšlené budoucnosti bývalého kostela sv. Michaela se bohužel stále nedaří sehnat. Podle Obchodního rejstříku je jím prostřednictvím firmy Michal Praha Jerri Nowikovsky, jenž údajně nyní sídlí ve Vídni.

„Zdá se, že by požadované stavební úpravy mohly bohužel umožnit ještě efektivnější, ale hlavně legální provoz současně fungujícího striptýzového kabaretu," podotýká architekt Václav Králíček z magistrátní Kanceláře pro památky UNESCO. Pražský magistrát nyní vymýšlí, jak investorovy plány zhatit, a tak se jako vlastník sousedního pozemku přihlásil do stavebního řízení. „Městu se tak otvírá alespoň nějaká šance pokusit se přehodit výhybku a najít pro místo nějaké kulturnější využití,“ komentuje vývoj kauzy dominikánský provinciál Mohelník. 

 

článek vyšel na webu VV

 

Další články z Rubriky Vize VV:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky