Nemají si kde hrát: Bárta připomněl privatizaci plzeňských školek, Baxa mu odebral slovo

21.06.2013
Nemají si kde hrát: Bárta připomněl privatizaci plzeňských školek, Baxa mu odebral slovo

Ani včera na zastupitelstvu města Plzně nechyběl předseda VV Vít Bárta. Chtěl komentovat záměr města vybudovat v Plzni nové školky pro 231 dětí. Zastupitelé se tak dlouho dohadovali o tom, jestli mají školky stavět obvody nebo město, až zpocený náměstek Zrzavecký nakonec odsunul bod na večer.

 

 

 

Bárta suše konstatoval, že je to útok na něj, protože večer má v Plzni besedu s občany a přihlásil se do rozpravy k západnímu okruhu, na který oslím můstkem narouboval školky.

doporučujeme: Záhadná smrt bílého koně ODS. Plzeň bez cenzury vychází

Primátor Baxa se nebývale agresivně snažil Bárty zbavit, což se mu ale nepodařilo. Bárta byl ale lepší variantou, kdyby se do rozpravy přihlásili stovky rodičů a dětí, které se do školky v Plzni nedostaly a kterých se chtěl Bárta zastat, měl by Baxa více vrásek.

 

Interpelace Víta Bárty

Zajištění místa v mateřské školce se stalo velmi akutním problémem plzeňských občanů. Pro ilustraci: v loňském roce bylo přijato 1435 dětí a 1294 dětí bylo kvůli nedostatečné kapacitě školek odmítnuto. Vzhledem k tomu, že v letech 2008-2009 kulminoval počet narozených dětí, do školek nyní přichází nejsilnější ročník. Lze tedy předpokládat, že počet odmítnutých dětí v předškolním věku bude v Plzni ještě narůstat. Snaha magistrátu zřídit webové stránky s počty volných míst na danou mateřskou školku, rozhodně není dostačující a neřeší tento závažný problém dostatečně efektivně. Miliardový projekt nového divadla a Plzeň 2015 zjevně dostaly přednost. Děti předškolního věku a jejich rodiče evidentně nejsou pro zastupitele tak závažným problémem.
Uvedu Vám příklad z praxe. Nařízením magistrátu byly školky donuceny k navýšení kapacity. V každé třídě byly dvě učitelky a každá měla na starosti 14 dětí. Celkem tedy 28 dětí, což byl nejvyšší počet dětí na třídu v ČR. Reakce Hygienické stanice na sebe nenechala dlouho čekat. Vydala nařízení o snížení počtu dětí na 22. A co na to magistrát? Protože učitelky ve třídě nemají (a ani nemohou mít) 28 dětí, byly jim sníženy úvazky a tím pádem i plat. Tato tristní situace je dalším důkazem toho, že magistrát vydává rozhodnutí, která nejenomže nejsou realizovatelná v praxi, ale zároveň nic neřeší.
Problémy budou nadále gradovat o prázdninách, díky letním školkám. Jejich kapacita je mnohonásobně přesažena, a tak dochází k zásadnímu porušení norem daných Hygienickou stanicí. Nyní se zastupitelům vrací důsledky tehdy „lukrativní“ privatizace, kdy z 91 mateřských školek zůstalo pouhých 40.
Magistrát ani této závažné situaci nenaslouchá návrhům městských částí. Viz Slovany a jejich projekt stavby montované školky za 25 milionů korun. Přitom právě na Slovanech měla být postavena nová školka již v roce 2010 (vyplývá to z dokumentu Program rozvoje pro rok 2013). Prostory současné školky jsou v této městské části naprosto nevyhovující, a tak ji může Hygienická stanice nechat prakticky kdykoli zavřít. Starosta Slovan opakovaně žádal město o finanční půjčku, aby mohl situaci vyřešit, ale jeho žádost byla vždy zamítnuta. Nyní už je na všechny alternativy pozdě. Městské části je třeba neprodleně poskytnout finanční prostředky.  

 

Čtěte také:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky