Klasnová hájila zrušení imunity. Výbor to podpořil

16.01.2013
Klasnová hájila zrušení imunity. Výbor to podpořil

 

Prvně o návrhu na zrušení tzv. doživotní trestně-právní imunity zákonodárců a ústavních soudců jednal Ústavně právní výbor sněmovny loni 18. ledna. O totožném návrhu předkladatelky Kateřiny Klasnové a dalších poslanců jednal výbor opět dnes, novelu opět za předkladatele vysvětlovala místopředsedkyně Věcí veřejných. A výbor podruhé doporučil poslancům návrh k přijetí. Zároveň zamítl poslanecký návrh poslance Miroslava Kalouska, aby se imunita týkala pouze projevů na půdě parlamentu. 

 

 

Zrušení doživotní trestně-právní imunity Sněmovna už jednou přijala, avšak loni v dubnu ji neschválil senát o pouhé dva hlasy. Klasnová tehdy slíbila, že podá novelu ve stejném znění znovu. "Samozřejmě doufám, že nebudu muset novelu navrhovat do třetice a že senát v novém složení své loňské hlasování napraví. Kdyby se to ovšem nepovedlo, těším se na obhajobu omezení imunity zákonodárců na Ústavně právním výboru opět v lednu 2014," s nadsázkou Klasnová slibuje, že v úsilí prosadit omezení imunity nepoleví.

Právě proto, že Sněmovnou už jednou totožné znění novely prošlo, žádala Kateřina Klasnová v prvním čtení loni v říjnu o projednání ve zkrácené lhůtě třiceti dní. To však poslanci neodhlasovali. A tak dnes novelu na Ústavně právním výboru obhajovala Klasnová již podruhé, přesně po roce. I nyní pod novelu získala místopředsedkyně VV podpisy celého vedení sněmovny a šéfů všech poslaneckých klubů.

čtěte také: Klasnová bude interpelovat Chalupu. Spalovna v Lysé asi trochu "čoudí"

"O omezení imunity se mluví dlouho, ale teprve návrh v tomto znění Sněmovna skutečně loni schválila," připomněla Klasnová. I ona by byla pro mnohem širší omezení imunity, nepředpokládá však, že by se na něm Sněmovna dohodla. "Tento návrh odsouhlasily všechny poslanecké kluby, proto jej považuji za průchozí. Pro dnešní návrh poslance a ministra financí Kalouska, kterým by byla imunita omezena pouze na projevy na půdě Sněmovny, tedy de facto zrušena, by se podle mne nenašla ústavní většina poslanců," podotkla Klasnová."Pochybuji, že se Miroslav Kalousek skutečně pokouší o pozitivní změnu. Takový návrh mohl pan Kalousek předložit kdykoli v minulých patnácti letech svého působení ve Sněmovně. Proto jeho návrh chápu spíše za jeho snahu o to, aby neprošla ani novela, na níž se opakovaně shodly všechny poslanecké kluby," řekla šéfka poslanců VV.

psali jsme2X navrhly VV zvýšení platů pouze soudcům. Koalice to však zamítla

I senátoři po jarním debaklu připravili vlastní verzi imunity. "Takže máme ve Sněmovně návrhy dva, de facto ale totožné. Oba také podpořil předseda Ústavního soudu Zdeněk Rychetský, pouze navrhl, aby o imunitě ústavních soudců nerozhodoval Senát, ale sám Ústavní soud," přiblížila Klasnová. Tento návrh dnes Ústavně právní výbor neschválil, což předkladatelka uvítala proto, že se obávala, že další změny ústavy by mohly ztížit či přímo znemožnit přijetí původního návrhu.

psali jsme: Nebýt Kačenky, nevím, zda by VV existovaly. Pro mě hvězda 2012

O novele by měla Sněmovna jednat ve 2. a 3. čtení na své únorové schůzi.

Klasnová dnes připomněla, že v horní komoře loni na jaře návrh na zrušení doživotní trestně-právní imunity zákonodárců neprošel, protože senátoři ODS hlasovali ve valné části proti návrhu a chyběly hlasy absentujících sociálních demokratů. "Přijetím zákona o přímé volbě prezidenta však parlament omezil imunitu hlavy státu. Je na čase, aby poslanci i senátoři konečně omezili imunitu i sobě," uvedla šéfka poslanců VV.

Rozsah imunity českých zákonodárců je vysoce nadstandardní a neodpovídá běžné praxi zemí v Evropě ani ve světě. V Česku je trestní stíhání vyloučeno navždy, pokud odepře komora souhlas s trestním stíháním svého člena. Moc zákonodárná tak v podstatě supluje moc soudní.

 

Další články z rubriky vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky