Drastichová k Chalupovi: MŽP sice utratilo 10 miliard, ale lidi v Ostravě se dusí dál

02.02.2013
Drastichová k Chalupovi: MŽP sice utratilo 10 miliard, ale lidi v Ostravě se dusí dál

Lidi na Ostravsku častěji než jinde v republice dusí smog. Poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová interpelovala ministra životního prostředí kvůli tomu, že rezort tento problém dlouhodobě neřeší. Podle poslankyně je však odpověď ministra bohužel neuspokojivá a pomíjí fakta a skutečný stav problému.

  

 

„Ministr Chalupa mi napsal, že subjekty v Moravskoslezském kraji mohly čerpat 9,5 mld. korun z Operačního programu Životní prostředí. Jak je možné, že peníze se použily, ale ke zlepšení stavu ovzduší nedošlo?,“ klade znepokojivou otázku moravskoslezská poslankyně VV Jana Drastichová.

 Podle Drastichové je jednou z příčin alarmující situace fakt, že Ministerstvo životního prostředí ještě ani neuznalo za vhodné zjistit, jakým podílem se ten který průmyslový provoz na znečištění ovzduší na Ostravsku podílí. „Logicky tedy ani neví, jaká konkrétní opatření na konkrétních zdrojích je nutné provést, aby byly dodrženy alespoň zákonem předepsané imisní limity,“ uvádí Jana Drastichová.

 čtěte takéVzali je na hůl ve volební komisi, Drastichová zjednala nápravu

 Špatně investované miliardy bez efektu  

V odpovědi na interpelaci Drastichové ministr Chalupa zmínil, že Evropská unie více než pěti miliardami korun podpoří projekty, které předloží největší znečišťovatelé. „Opět se ptám, proč ministerstvo neví, jaká konkrétní opatření by vedla k dodržování imisních limitů, a proč tedy nepodpoří pouze taková opatření? Velcí znečišťovatelé si sami napíšou, na co chtějí peníze, a to bez ohledu na to, jaký vliv jejich opatření budou mít na kvalitu ovzduší. Lze se důvodně domnívat, že z hlediska zlepšení životního prostředí půjde patrně o zbytečně investované peníze,“ zpochybňuje Drastichová postup ministerstva. 

Poslankyně upozorňuje v té souvislosti na fakt, že existují studie, potvrzující, že naprosto převažující vliv na překračování imisních limitů v jednotlivých ostravských obvodech má průmysl. Nejhorší situace je v Ostravě - Radvanicích a Bartovicích v těsném sousedství hutního komplexu Arcelor Mittal, kde je překračován zákonný imisní limit u koncentrací PM10 (pevné částice menší než 10 µm), PM2,5 (menší než 2,5 µm) a BaP (benzopyren), přičemž u BaP je hodnota překročení dokonce desetinásobná.

 souvisejícíKlasnová bude interpelovat Chalupu. Spalovna v Lysé asi trochu "čoudí"

Zdraví nejvíce poškozuje prach o velikosti do 1 mikronu, neboť na ně se vážou karcinogenní benzopyren a další zdraví škodlivé látky, pronikají dýchacím ústrojím a dostanou se do krve. Tuto frakci však ani nový tkaninový filtr na aglomeraci Sever vůbec nefiltruje, jak prokázal imisní monitoring v Ostravě – Radvanicích. 

Extrémní znečištění v Ostravě má negativní vliv nejen na zdraví obyvatel, zejména dětí, ale přináší i ekonomické důsledky. Způsobuje odliv potenciálních zaměstnavatelů, snižuje podíl vzdělanějších a kvalifikovanějších obyvatel, Ostrava, Karviná a další okolní města a obce se vylidňují. Vysoké znečištění znamená rovněž vyšší nemocnost zaměstnanců a absenci v práci, a to i v důsledku ošetřování nemocných dětí. To zvyšuje náklady zaměstnavatelů, a vede to k tomu, že statisticky prokázaný malý počet malých a středních podniků, a tím i vysoká nezaměstnanost.

 článek vyšel zde

Další články z rubriky vize VV:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky