Klasnová: Jsou cesty, jak zachránit Petrovický zámek

03.02.2013
Klasnová: Jsou cesty, jak zachránit Petrovický zámek

O záchraně barokního zámečku v pražských Petrovicích se mluví už téměř 20 let, mezitím se jeho stav dál zhoršuje. Přispět k vyřešení problému chce i poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová, která při návštěvě tamní radnice poradila, co dál. Skončí majitelka zanedbané památky před soudem?

 

 

 

 Restituční spory o architektonickou chloubu pražských Petrovic, které se táhnou od 90. let, postupně pohřbívají barokní objekt, který má statut historické památky. V současnosti je jeho majitelkou paní Andrea Isholová, podle záznamu v Katastru nemovitostí ČR je však znovu podána žaloba na určení vlastnického práva. Restituentům zřejmě leží v žaludku právě zámek s nádvořím na pozemku o rozloze necelých dvou hektarů. Soudní spory neberou konce, a než se nebohý zámek konečně dočká právoplatného majitele, zřejmě z něj nic nezbude.

 „Existují zákonné cesty, jak tuto památku zachránit. Moc času jí ale nezbývá,“ konstatovala poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová, která se dozvěděla o osudu zámku od člena klubu VV Praha 15 Miloše Pavlíčka. Do Petrovic se tento týden vypravila, aby neutěšený stav objektu viděla na vlastní oči, v doprovodu režiséra Pavla P. Riese, prezidenta Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), které se snaží o záchranu řady historických skvostů, například Lázní Kyselka či zámku v Rožmitálu pod Třemšínem.

psali jsmeDříve pýcha, dnes ostuda. Barokní zámek v Petrovicích stále chátrá, Kdo je na vině?

Pokuty nic neřeší

Nezájem majitelky a absence údržby jsou na petrovickém zámku patrné na první pohled. „Snažíme se stále dokola s paní Isholovou jednat, ale je to marné. Už dokonce dostala pokutu,“ posteskla si starostka Petrovic Olga Hromasová. „Většinu času žije údajně v Kanadě, našemu úřadu dluží i za nutnou údržbu pozemků. Korespondenci nepřebírá, faktury neplatí.“ Setkání s Kateřinou Klasnovou, Pavlem Riesem a dalšími zástupci strany Věci veřejné jí nabídlo konkrétní podporu, rady a nové možnosti, jak postupovat v jednání s restituentkou a co nejrychleji zabránit totální devastaci objektu.

Podle Riese úřady často jen přihlížejí devastaci památek nejen z pohodlnosti, ale především v důsledku neznalosti Zákona o státní památkové péči. „Pokud se majitel o památku řádně nestará, jedná se o trestný čin se sazbou až tří let odnětí svobody,“ zdůrazňuje.

Zašlá sláva

Na zámku Petrovice, který byl postaven počátkem 18. století v místech bývalé tvrze, pobývala i řada významných osobností. Například v roce 1861 se stal jeho majitelem významný francouzský chemik Nicolas Bellot, spoluzakladatel firmy Sellier-Bellot, která vlastnila továrnu na výrobu nábojových kapslí na pražském Žižkově. V roce 1912 si petrovické panství pronajal Ludvík Kolben, spolumajitel světoznámých závodů těžkého strojírenství Českomoravská Kolben-Daněk (ČKD). V roce 1925 zámek koupil bývalý hospodářský správce Petrovic Roman Danner a vzápětí ho kompletně zrekonstruoval jeho bratr Zdeněk, ředitel Občanské záložny ve Vršovicích.

čtetě také: Praha 1 má brajgl v účetnictví, unikl ji soud za 3 miliony

Od úřadu k úřadu

Člen VV Miloš Pavlíček začal bojovat o záchranu barokní stavby před třemi lety, žádal o pomoc všechny možné úřady, od ministerstva kultury přes památkáře až po prezidentskou kancelář. Jeho zásluhou vznikly i televizní reportáže pro pořady Reportéři ČT a Z metropole.

Starostka Olga Hromasová se zase marně snažila dohodnout se současnou majitelkou Andreou Isholovou, jejíž nečinnost rozhodně nepramení z nedostatku finančních prostředků. Média totiž zjistila, že kromě zámku a řady pozemků v Petrovicích vlastní ještě přinejmenším dva domy v Praze. Navíc zlí jazykové tvrdí, že na totální zkázu objektu čeká, aby pak mohla pozemky snadno rozprodat. Až po nynějším jednání s poslankyní za VV Kateřinou Klasnovou a ředitelem ASORKD Pavlem Riesem se snad začne blýskat na lepší časy. Nezbývá než doufat, že skutečná záchrana zámku začne dříve, než spadne.

  

Foto: Kateřina Klasnová na zámku v Petrovicích

článek vyšel na webu VV

 

Další články z rubriky Vize VV:

 

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky