Obr proti Goliáši: Veolia chce oškubat malou vesničku. Měl Ringo pravdu?

03.03.2013
Obr proti Goliáši: Veolia chce oškubat malou vesničku. Měl Ringo pravdu?

Šanov versus gigant se jménem Veolia, respektive Moravská vodárenská. Obě strany jsou přesvědčeny, že mají argumenty na své straně ohledně zdroje pitné vody. Právo dalo za pravdu na prvním stupni Šanovu, Veolia se však odvolala, a tak se čeká na jednání před Krajským soudem v Brně. Zvítězí tedy princip nebo peníze?

 

 

 

Rok už probíhá právní bitva mezi Šanovem, malou podkarpatskou vesničkou, a francouzským gigantem Veolia, respektive společností Moravská vodárenská. V roce 1993 obě strany mezi sebou podepsaly smlouvu, dle které se obec zavázala, že se bude o prameniště starat a udržovat jej a za tuto službu bude osvobozena za placení za vodu z místního zdroje pitné vody. Několik let vše takto fungovalo ku prospěchu obou stran, v poslední době si však vodárenská firma zavedenou praxi rozmyslela a Šanovu zpětně naúčtovala cca sedmdesátisícovou fakturu. Pro rozpočet Šanova tato částka představuje podstatnou část, naopak pro Veolii prakticky pakatel. Celý případ se tak dostal před zlínský okresní soud, který dal za pravdu obci, vodárenská společnost se však odvolala, a tak případ bude projednávat Krajský soud v Brně.

K případu se pro noviny Deník vyjádřila starostka Šanova, Božena Sukaná: „Jde nám především o princip. Jsme toho názoru, že uzavřené dohody by se měly dodržovat. V tom nám dal na podzim za pravdu i okresní soud. Vodárenská společnost se však odvolala, a tak je nyní vše v rukou právníků.“ Advokát vodáren před soudem prohlásil: „Naše společnost musí ctít princip solidarity. Ostatní za vodu platit musejí. Máme cenové předpisy a není možné dodávat vodu bezplatně.“ Právní zástupce Šanova však také měl podstatné argumenty: „Obec neměla vodu zdarma za nic. V dohodě je jasně uvedeno, že na oplátku bude prameniště a vodovod udržovat na své náklady ve funkčním stavu. Proč by měla být obec trestaná za to, že její tehdejší představitelé měli v roce 1993 odvahu postavit se problému čelem.

čtěte také:  V Ovesných Kladrubech nemají Kalouska rádi. Obec zůstane bez kanalizace

Začátek sporu se datuje k dubnu minulého roku, kdy společnost Moravská vodárenská vypověděla dohodu a zpětně vyfakturovala dodávky vody. Obec se s tím nehodlala smířit, a vše tak skončilo u zlínského okresního soudu, kdy soudce okresního soudu Milan Polehla dal svým verdiktem nakonec za pravdu obci ze Zlínského kraje s argumentem: „Smlouva je určitá a spravedlivá. Doporučuji obou stranám uzavření smíru.“ Před vyřknutím definitivního ortelu nechtěla vodárenská společnost celou kauzu komentovat.

doporučujeme: Jindřichov chce druhou čističku za 130 milionů. VV ví, co za tím "smrdí"

Na tomto sporu je vidět krásný boj Davida s Goliášem, který v poslední době za své očištění vedou také Věci veřejné. Je důležité jak u Věcí veřejných, tak u Šanova, aby se ani jedna ze stran nenechala zastrašit praktikami „mamutů“, ale naopak aby Tito „Davidové“ ve svém boji vydrželi, protože pokud je někdo v právu, pak by v naší demokratické společnosti se měl domoci spravedlnosti.

Za přiomenutí stojí také dnes již legendární video s Františkem Ringo Čechem, kde populární herec varuje před pronájmem, resp. prodejem vodních zdrojů v Praze, které získala právě francouzská Veolia.

                     

 

 

Další články z rubriky vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky