Klasnová: U sKaret hrozí blamáž jako u IZIPu nebo Opencard. Ať Müllerová vvysvětluje

19.03.2013
Klasnová: U sKaret hrozí blamáž jako u IZIPu nebo Opencard. Ať Müllerová vvysvětluje

Věci veřejné dnes požádají sněmovnu o zařazení nového bodu, při jehož projednávání by měla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová jasně vysvětlit jak novelu ministerstva ohledně sKaret, která je nyní v připomínkovém řízení, tak poslancům sdělit aktuální stav jednání ministerstva a České spořitelny. „Pokud neuslyší sněmovna požadované informace, jsou VV připraveny hledat podporu pro svolání mimořádné sněmovní schůze na téma sKaret,“ uvedla dnes šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

 

 

 „Občanům sKarta vadí, Česká spořitelna zvažuje odstoupení od smlouvy, systémy vydávání na úřadech práce nefungují, ale ministerstvo chce zavádět sKartu zcela povinně pro všechny příjemce dávek, aniž by musela být využita její platební funkce. To je Kocourkov, který musí ministryně obhájit. Nebo ustoupit – od záměru, ale možná i z funkce,“ řekla dnes Kateřina Klasnová. 

čtěte také: "Přijeď se podívat, jak vypadá užitečnost". Zvou rodiče Müllerovou do "oškubaného" stacionáře

„Bojím se, že ministerstvo se bude svými návrhy snažit jen o legalizaci všech nesmyslů, které se již kolem s Karet nahromadily a které otevřeně kritizuje i premiér této vlády. Je nezbytně nutné, aby se ministryně pravidelně zpovídala ze svých kroků sněmovně, jak jí káže ústava,“ řekla Klasnová. Právě proto chtějí VV na nadcházející jednání sněmovny zařadit bod se žádostí o informace k sKartám včetně aktuálního vývoje jednání ministerstva s Českou spořitelnou.

psali jsmeKlasnová: Jsou cesty, jak zachránit Petrovický zámek 

Věci veřejné jsou také připraveny podpořit senátní návrh, který bude projednáván na nadcházející schůzi sněmovny. „Senát chce sKarty zcela zrušit, což považuji v dané chvíli za nejčistší řešení,“ řekla Klasnová.Podle ministerstva by se z sKarty měla stát povinná průkazka pro všechny příjemce dávek, i když její využití by bylo dobrovolné – na rozdíl od dnešního stavu by si každý mohl bezplatně určit, jakým způsobem chce dávky dostávat. „Když si mohu zvolit způsob platby, proč bych však měla vůbec mít zákonem danou povinnost sKartu převzít?“ ptala se Klasnová.

doporučujeme:Paráda ministře Drábku. Pro důchod 20 kilometrů 

Zákon praví, že ke komunikaci s jednotným informačním systémem. „Jenže proto, abych přišla na úřad práce a identifikovala se tam, mi přece musí stačit občanský průkaz. Za účelem mé komunikace se státním úřadem není a nesmí být nutné, aby mé osobní údaje následně byly předány do soukromé České spořitelny, která je na základě návrhu zákona nově přímo oprávněná je získat a zpracovat. K čemu? Abych dostala kartu, jejíž funkci nevyužiji?“ dodala Klasnová s tím, že považuje za naprosto nelogické, aby „platební“ kartu bez platební funkce vůbec vydával bankovní ústav.

související: Kufry balící ministře Drábku, s sKartou jste nás podvedl všechny

Exministr Jaromír Drábek na půdě poslanecké sněmovny lhal, když poslancům líčil, jak bude karta využívána. „Ukázalo se, že smlouvou s Českou spořitelnou Drábek a jeho náměstek Šiška de facto zprivatizovali veškeré státní dávky včetně starobních důchodů, jejich vyplácení přes sKarty Drábek i dle sněmovních stenozáznamů jasně odmítal. Česká spořitelna tak podle původní smlouvy měla spravovat minimálně 98%ní objem všech státních dávek, což je kolem 430 miliard,“ připomněla poslankyně VV. 

 

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky