Klasnová bojuje za knihovnu na Pohořelci: Chodily sem už Masarykovy dcery!

16.04.2013
Klasnová bojuje za knihovnu na Pohořelci: Chodily sem už Masarykovy dcery!

Na návrh Michaely Valentové (SZ) a Kateřiny Klasnové (VV) dnes zastupitelstvo MČ Praha 1 projedná změnu v rozpočtu městské části. Jejím cílem je nalezení 600 000 Kč, potřebných pro dotaci pobočky Městské knihovny na Pohořelci.

 

 

  

„Při osobním jednání mi přitom ředitel Městské knihovny Pavel Řehák potvrdil, že tato pobočka byla vzhledem k počtu obyvatel hojně navštěvována, vyhledávané byly nejen výpůjčky knih, ale hlavně různé společenské a kulturní akce,“ uvedla Kateřina Klasnová. Připomněla, že petici za zachování knihovny podepsalo přes 700 obyvatel Prahy 1.

psali jsme: Klasnová: Jsou cesty, jak zachránit Petrovický zámek

Vedení radnice Prahy 1 nezařadilo dotaci, potřebnou na celoroční provoz pobočky Městské knihovny na Pohořelci, do rozpočtu na rok 2013. „Pro provoz pobočky městské knihovny Hradčany byl rozpočet snížen z částky 600 000 Kč na nulu, ale všichni zastupitelé pravděpodobně předpokládali, že se Městské části podařilo domluvit se s Městskou knihovnou na pokračování provozu. Zastupitelé neměli k věci podrobnější informace,“ píší zastupitelky Michaela Valentová a Kateřina Klasnová v důvodové zprávě bodu, který dnes bude projednávat zastupitelstvo. Bod je pevně zařazen na 11.30. Jeho součástí je i občanská petice za zachování knihovny, čítající více než 700 podpisů.

čtěte také: Klasnová s Chaloupkou řešili Znojemské okurky originál. Mimo jiné...

„Městská část obyvatelům Hradčan v únoru oznámila, že se ke 4. březnu pobočka knihovny ruší. Nehledala žádné cesty k záchraně tradičního místa setkávání starousedlíků a k protestům občanů byla zcela hluchá. Pobočka na Pohořelci byla přitom založena roku 1905 a pro knihy sem chodily i Masarykovy dcery,“ připomněla Klasnová.

Také upozornila, že v rozpočtu se sice nenašlo 600 000 Kč na dotaci celoročního provozu, ale zůstává v něm 1 500 000 korun na plánovanou rekonstrukci prostor ve stejném objektu, v němž knihovna sídlila, a na stěhování v rámci tohoto objektu. „Výhodou měla být například bezbariérovost přístupu či malá zahrádka před vchodem, kde by se dalo udělat milé posezení. Takže teď máme knihovnu zrušenou, ale zároveň jsou v rozpočtu peníze na její stěhování…“ řekla zastupitelka.

čtěte také: Klasnová vyhrála v Senátu i Sněmovně: sKraty nepůjdou navázat na ZTP

Klasnová iniciovala také jednání s ředitelem Městské knihovny Pavlem Řehákem.„Podle pana ředitele bylo v pobočce na Pohořelci nejvíce výpůjček na osobu. Knihovna však byla hojně vyhledávána i jako místní komunitní centrum. Návštěvnost pořádaných kulturních akcí byla v porovnání s jinými pobočkami více než dvojnásobná,“ uvedla zastupitelka VV. Zarazilo ji také, že podle informací ředitele Řeháka jednala Městská knihovna o zachování pobočky na Pohořelci s radnicí Prahy 1 ještě letos v lednu. „To už byl ale rozpočet na rok 2013 schválen a radniční koalice už věděla, že peníze na dotaci knihovny škrtla,“ řekla Klasnová. „Zdroje přitom jsou, v našem bodu navrhujeme například přesun potřebných 600 000 korun z položky Vnější vztahy, z níž si radnice jen dělá za velké peníze vlastní PR. Nebo z položky projektu Poznej svého souseda, protože tím, jak Praha 1 ruší veškerou občanskou vybavenost, možná ani nebude za chvíli koho poznávat,“ podotkla Klasnová. Čerpat je možné i z kapitoly Spolupořadatelství, z níž Praha 1 utrácí nemalé peníze třeba i za jednodenní akce. Zda se navzdory přístupu TOP 09 a ČSSD podaří knihovnu přece jen zachránit a obnovit její provoz, bude jasné dnes po poledni.

 

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky