Šéf Mattoni u soudu ostrouhal. Ries (Úsvit) se omlouvat nemusí

04.10.2013
Šéf Mattoni u soudu ostrouhal. Ries (Úsvit) se omlouvat nemusí

Předseda asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR (ASORKD) Pavel Přemysl Ries, který kandiduje za Hnutí Úsvit přímé demokracie v Karlovarském kraji se nemusí omlouvat šéfovi Karlovarských minerálních vod Alessandru Pasqualemu za výroky, kterými jej kritizovala v souvislosti s devastací lázní Kyselka. Pasqualeho žalobu na ochranu osobnosti v podstatné části zamítl pražský městský soud. Asociace se pouze musí zdržet šíření tvrzení o tom, že Pasquale je "dobytek". Rozhodnutí není pravomocné.

 

 


"Bylo prokázáno, že společnost Karlovarské minerální vody se o majetek, který vlastní a který je chráněn, nestarala tak, jak by měla," uvedl soudce Tomáš Novosad. Personifikace firmy v osobě Pasqualeho je podle něj přípustnou zkratkou, protože je známo, že Pasqualeho rodina Karlovarské minerální vody vlastní.

Pasquale se žalobou domáhá toho, aby asociace odstranila ze svých webových stránek článek ze srpna 2011, který ho označil za "devastátora kulturního dědictví v Kyselce", a aby zabránila šíření dopisu z prosince 2011, jenž ho přirovnal mimo jiné k "dobytku". Zároveň požaduje symbolické odškodné 1 Kč a uveřejnění omluvy na webu asociace a na zpravodajském serveru.

související:Lídr Úsvitu Ries: Soudu s Matonni se nebojím, fotky jsou pravdivé

Soudce prohlásil, že Karlovarské minerální vody svůj majetek v Kyselce dlouhodobě neudržovaly a přihlížely tomu, jak byly budovy devastovány vlivem času, prostředí a povětrnostních podmínek. Na argument Pasqualeho právničky Petry Mirovské, že společnost získala zmíněných šest domů v roce 1993, kdy už byly ve špatném stavu, nepřistoupil. "Když si někdo koupí kulturní památku, musí se o ni starat. Pokud toho není schopen, má ji prodat," podotkl. Pasqualemu také uložil uhradit veškeré náklady soudního řízení.

Zamítnutí žádosti o omluvu soudce zdůvodnil mimo jiné tak, že za to, co je pravda, se většinou neomlouvá. Výjimkou by bylo, pokud by tvrzení zasáhlo do Pasqualeho intimní sféry, což se ale podle Novosada nestalo. Asociace narazila pouze s přirovnáním Pasqualeho k dobytku. "Myslím, že to už je přes čáru," poznamenal soudce.

 souvisejícíLídr Ries pro PL: Roli v rozhodování nehrál Okamura, ale idea

Pasquale, asociace i její místopředseda Martin Kadrman, proti němuž žaloba rovněž směřovala, si na místě ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají. Mediální zástupce KMV Michal Donath později informoval o tom, že Pasquale s rozhodnutím soudu nesouhlasí a odvolá se. O žalobě tak bude rozhodovat ještě pražský vrchní soud. Šéf KMV Donathovým prostřednictvím vzkázal, že nemůže být zodpovědný za objekty lázní Kyselka chátrající již od roku 1945, které nikdy nebyly vlastnictvím společnosti.

Karlovarské minerální vody a asociace spolu kvůli Kyselce vedou řadu soudních sporů. Areál někdejších lázní Kyselka chátral už od doby privatizace na počátku 90. let, a přestože se postupně objevilo několik plánů na jeho obnovu, nebyly nikdy realizovány. Asociace je přesvědčena, že za současný stav budov nesou minimálně morální odpovědnost Karlovarské minerální vody. Firma to odmítá.

související: EXKLUZIVNĚ: info pro BIS? Mattoni tajně skupuje tisíce hektarů s obřími rezervoáry

 KMV v obci vlastní šest historických objektů, majitelem většiny ostatních byla Revitalizační investiční společnost (RIS), která je v březnu převedla do majetku obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka. Ta se tak stala vlastníkem téměř všech budov a pozemků tvořících bývalý lázeňský komplex. Společnost chce cenné a památkově chráněné objekty nejen zachránit, ale také pro ně najít smysluplné využití.

Karlovarské minerální vody na svém webu zdůrazňují, že samotný areál bývalých lázní v Kyselce jim nikdy nepatřil. Vlastní pavilon Löschner, dům Stallburg, někdejší hotel Praha a objekty bývalých kanceláří. Všechny údajně rekonstruují v souladu s požadavky orgánů památkové péče. V objektu Löschner má vzniknout muzeum, ve Stallburgu sedm nových bytových jednotek. Společnost uvádí, že do oprav už investovala přes 65 milionů korun..

více zde: Plná pusa keců a skutek utek. Lázně Kyselka "rozpouští" Mattonka dál

 

článek vyšel na serveru Týden.cz

Související:

 

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky