Klasnová na tiskovce k průkazům ZTP: "Drábek je takový novodobý Ježíš Kristus"

13.02.2013
Klasnová na tiskovce k průkazům ZTP: Drábek je takový novodobý Ježíš Kristus

Výrazné změny v držení průkazů ZTP a ZTP/P či v přiznávání příspěvků na zvláštní pomůcku pro lidi s amputací nohy nad kolenem znamenal zákon o dávkách pro zdravotně postižené občany a novela zákona o sociálních službách navržené exministrem Jaromírem Drábkem. Přestože ujišťoval, že se tyto dva předpisy postižených vůbec nedotknou, opak je pravdou. Návrhem, který dnes bude projednávat vláda, proto chceme vrátit stav do doby „před Drábkem“ a pomoci tak desítkám tisíc postižených.  

 

 

Nejvýraznějším zásahem do postavení zdravotně postižených osob je samotná definice toho, kdo  osoba se zdravotním postižením vůbec je. Oproti předchozí úpravě současné kritérium pro přidělení průkazu TP, ZTP a ZTP/P totiž znevýhodňuje osoby s těžkým tělesným postižením. „Ministerstvo postavilo celý systém na hlavu. ZTP zůstanou sluchově  postiženým, ZTP/P zrakově postiženým, ale u tělesně postižených by se už měly týkat prakticky pouze vozíčkářů,“ upozorňuje právnička Zdenka Cupková, která má sama amputovanou nohu již desítky let.  

psali jsmeKam se hrabou Lurdy na MPSV: Jeden den na vozíku, druhý den práceschopný

„Chápu, že chce ministerstvo reagovat na vývoj lékařské vědy, ale například právě amputovaná noha nikomu nedoroste. Ani sebelepší protetika není vlastní noha. Stejně tak se neuzdraví třeba staří lidé s Parkinsonem. A další a další. Přesto do konce roku 2015 musí každý k novému lékařskému posudku a podle nových kritérií mnozí o svůj průkaz přijdou. Spíš tomu ale říkám „z moci úřední uzdraven“. Drábek je takový novodobý Ježíš Kristus,“ říká s nadsázkou Kateřina Klasnová. 

Podle nyní platné legislativy hrozí, že by do roku 2015 mohlo o průkaz ZTP a ZTP/P přijít až 150 000 lidí z celkových 274 000. Proč je to takový problém? „Pro osoby s těžkým tělesným postižením je zvýhodnění spojené s průkazem životně důležité, protože jim umožňuje cestovat na delší vzdálenosti, pokud v místě bydliště nenajdou zaměstnání, které by se svým postižením mohly vykonávat, či cestovat k lékaři,  na nákupy, studenti do škol k přípravě na budoucí povolání apod.,“ vysvětluje další z předkladatelů, Jana Drastichová. 

psali jsme: Ministerstvo práce "a"sociálních věcí. Müllerová odebírá ZTP/P bezrukým a beznohým

Ohroženi jsou zejména držitelé průkazu po dětské (ale i klasické) obrně, po onkologické léčbě, s roztroušenou sklerózou, lidé se staršími umělými kyčlemi, ale i těžce mentálně postižení. „Ti si sice možná i sami vyčistí zuby či dokonce uvaří, čímž naplní leckterá současná kritéria. Těžko je ale necháte samotné stát na chodníku před úřadem, dokud nenajdete bůhvíkde místo na zaparkování,“ ilustruje potřebu výhod Klasnová. 

Věci veřejné proto podaly novelu, která znamená návrat ke starému způsobu přiznávání a ponechávání průkazů TP, ZTP a ZTP/P. Právě dnes bude novelu projednávat vláda. Samostatnou podskupinou jsou pak lidé s amputovanou dolní končetinou nad kolenem. „I když splní podmínky lékařské prohlídky, v reálném životě je vše jinak. Kvalita jejich chůze je například závislá na počasí. MHD mohou využít pouze v případě, že je v dostatečném dosahu. Je jasné, že nejlepší alternativou je pro ně vlastní, speciálně upravený vůz. Jejich vyřazení z možnosti získat příspěvek na zvláštní pomůcku považuji za zcela asociální a nelogické,“ říká Drastichová. Novela VV jim proto příspěvek na zvláštní pomůcku opět přiznává. 

Slova poslankyň potvrzují i matky dívek s amputovanou nohou po onkologické léčbě, Irena Schönweitzová a Veronika Smutná. Obě bojují s úřady o každou výhodu pro své dcery, protože podle nového znění zákona se jedná o osoby bez vážné vady nosného ústrojí, jen s lehkým (prvním) stupněm závislosti. 

Drastichová, Cupková a Schönweitzová jsou navíc také členkami petičního výboru petice Proti nespravedlivému zrušení příspěvku invalidům. „Petice má nyní již více než 10 000 fyzických podpisů a stále přibývají,“ uvedla Drastichová. 

Návrh obou novel obou zákonů, které bude dnes vláda projednávat, přijel podpořit i paralympionik v hodu diskem, Jaroslav Petrouš. Ten, sám s nohou amputovanou nad kolenem, naplánoval charitativní výstup na Sněžku na Mezinárodní den dětí, tedy 1. června. „Jsem bojovník, a tak se snažím amputaci pojmout nikoli jako konec, ale jako nový začátek. Děti a jejich rodiny to ale mají mnohem těžší. Není přípustné, aby jim ještě házely klacky pod nohy asociální zákony. Proto doufám, že dnes vláda véčkařskou novelu podpoří a napraví tak

 

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky