Drastichová z pléna: Vláda brání dětem přispívat svým rodičům

07.02.2013
Drastichová z pléna: Vláda brání dětem přispívat svým rodičům

Poslanci Věcí veřejných podali návrh novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Návrh Věcí veřejných je postaven na principu, který umožňuje dětem, aby přispěli ze svého sociálního pojištění 1% na důchod svých rodičů, což měsíčně představuje částku v průměru 250 Kč.

 

 

Přijetím tohoto návrhu by došlo k zavedení daňové asignace poplatníka pojistného na svého rodiče. Hlavním smyslem je posílení mezigenerační solidarity ve vztahu rodiče – potomci. Zároveň se tím zvýší celková částka určená na starobní důchody. 

Návrh byl zařazen na schůzi sněmovny, která začala 5. února. Téhož dne ve sněmovně vystoupila poslankyně Jana Drastichová, aby podpořila přijetí návrhu.

čtěte také: Drastichová k valorizaci penzí: 27 tisíc lidí pod peticí a zástupci MPSV ani nepřišli

Dnešní systém důchodového pojištění do značné míry potlačuje tradiční socio-ekonomické vazby v rodině. Dříve byli rodiče ve stáří do značné míry odkázáni na své děti, které o ně ve stáří pečovaly a zajišťovaly jim náležité existenční zázemí. Rodiče tak měli silnější motivace k řádné a zodpovědné výchově svých dětí. Potomek, který o ně ve stáří pečoval, dříve představoval jednu z mála možnosti zajištění se na stáří. V současném systému státem garantovaného průběžného vyplácení důchodů je tento motiv silně potlačen, situaci rodin a princip odpovědného rodičovství oslabuje až devalvuje. Dnešní rodič - důchodce je na svých potomcích ekonomicky v podstatě nezávislý a zájem co nejlépe vychovávat své dítě je oslaben. Možnost uplatnění slevy z důvodu poskytnutí příspěvku rodiči k důchodu bude podporovat tradiční a osvědčené socio-ekonomické vazby v rámci rodin, de facto i v rámci přirozeného klimatu společnosti. Příspěvek rodiči k důchodu bude zároveň představovat jistou formu odměny za to, že vychoval své dítě jako řádného pracovně aktivního a hodnotově odpovědného člena společnosti. 

souvisejícíVyndaná mezigenerační solidarita je zrada ODS a TOP09 na program

 

„Iniciativa Věcí veřejných je opakovaná. Jsem přesvědčena, že v souvislosti s nedávno prohlasovaným daňovým balíkem, který tvrdě dopadá obzvláště na seniory a rodiny s dětmi, je tato navrhovaná iniciativa naprosto opodstatněná,“ řekla poslankyně Drastichová a dále argumentovala: „Důchodcům by náš návrh přilepšil a částečně jim kompenzoval pokles valorizace jejich důchodů, mladým rodinám by zase vyslal signál, že odpovědná péče o své potomky se dlouhodobě vyplatí a ocení ji i společnost jako celek. Připomínám vládní koalici a sněmovně, že princip zavedení mezigenerační solidarity v rámci důchodové reformy je jedním z mála prvků důchodových změn, který veřejnost akceptovala a dokonce ho i žádá.“ 

Vláda Petra Nečase mezigenerační solidaritu přehlíží i přesto, že programové dokumenty kabinetu jasně garantují zavedení mezigenerační solidarity v praxi. Přesto i tentokrát vláda popřela sama sebe a s popsaným návrhem novely zákona nesouhlasí. Poslanecká sněmovna snad bude rozumnější.

Vystoupení Jany Drastichové

                       

 

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky